Adidas Stan Smith – najpoznatije tenisice na svijetu

Iz godine u godinu, iz desetljeća u desetljeće, modni svijet neprestano se mijenja. Svaka nova modna sezona donosi nam nove modne trendove. Svaka nova modna era ističe nove modne favorite. Ipak, u uzbudljivom svijetu mode svoje mjesto pronašlo je i nekoliko modnih klasika. Oni prkose vremenu i kroz godine postali su mnogo više od modnih favorita. Dio su našeg osobnog modnog stila i identiteta. Iza jednostavnosti i vječne privlačnosti svakog od modnih klasika krije se mnogo više od njihovog prepoznatljivog izgleda. Krije se priča koja počinje s idejom toliko drugačijom da u trenu izaziva veliki interes i toliko inovativnom da taj početni interes široke modne publike zadržava godinama. Jedan od klasika modnog svijeta iza kojeg se nalazi upravo takva priča o kreativnosti i inovativnosti, a koji sada odvažno okreće novu stranicu za još sjajniju budućnost su Adidas Stan Smith tenisice.

Od teniskog terena do najpopularnijeg modnog favorita.


Najpoželjniji modni dodatak

Od trenutka kada su prešle granice sportskog svijeta do danas, tenisice su se iz praktičnog dijela sportske opreme transformirale u najpoželjniji modni dodatak. Odjednom su ga nosili svi i viđali smo ga posvuda. Svake sezone izbor modela sve je raznovrsniji. No, na vrhu liste najpoželjnijih nalaze se Adidas Stan Smith tenisice s kojima je krajem sedamdesetih počela ova prava mala modna revolucija.

Kada su nastale i kako su postale uvjerljivo najpoznatije tenisice na svijetu?

Baš poput mnogih popularnih tenisica, Adidas Stan Smith tenisice svoj su početak pronašle u sportskom svijetu. Model koji danas svi prepoznajemo kao Adidas Stan Smith tenisice kreiran je još 1963. godine kao nova, inovativna cipela za tenis.

Nakon nekoliko godina, tenisice su dobile svoje prvo ime, Robert Haillet. 1971. godine Robert je napustio svijet tenisa, a Adidas hit tenisice tražile su svoje novo lice. Stanley Roger Smith, najbolji igrač tenisa u to vrijeme, bio je izbor s kojim Adidas nije mogao pogriješiti.

Tenisač Stan Smith bio je utjelovljenje američkog sna. 1978. godine Adidas tenisice u kojima je pobjeđivao na teniskim terenima dobile su njegovo ime i postale dio američkog sna koji su svi htjeli i mogli imati.

Prepoznatljiv dizajn koji nikad ne izlazi iz mode!


Kožni model – instant hit

U šezdesetim i sedamdesetim godinama, tenisice su bile uglavnom izrađene od platna. Kao prvi model čije je gornjište bilo izrađeno od kože, Adidas Stan Smith tenisice bile su instantan hit. Uz izbor materijala koji ih je isticao i činio bitno izdržljivijima od platnenih modela, Adidas Stan Smith tenisice od samog su početka privlačile i svojim prepoznatljivim jednostavnim dizajnom. S njima je i započeo trend bijelih tenisica koji je i danas itekako živ!

Osim bijele boje, elegantne linije i tri reda perforiranih rupa, zamijenile su prepoznatljive pruge i Adidas brending prenosile na suptilniji način. Elementi su to kojima je Stan Smith model osvojio svijet i u kojima se krije tajna njegovog bezvremenskog karaktera.

Prepoznatljivim izgledom i zvučnim imenom, popularne Adidas tenisice pokrenule su novi trend. Postale su novi element street style mode i popularne kulture. Do 1988. godine prodano je više od 22 milijuna parova Adidas Stan Smith tenisica. To im je osiguralo kultni status i mjesto u Guinessovoj knjizi rekorda.

#STANSMITHFOREVER


Povratak Stan Smith modela

Usprkos planetarnoj popularnosti i kultnom statusu, kako u modnom svijetu, tako i u pop kulturi, 2012. godine Adidas je povukao Stan Smith model iz proizvodnje i prodaje. No, već 2014. godine, na oduševljenje mnogih, a posebno sneakerheadova, Stan Smith model se vratio! Baš kao što se to desilo u sedamdesetima na teniskim terenima i osamdesetima na street style sceni, Adidas Stan Smith tenisice ponovno su osvojile široku publiku. Potvrdile su svoj status najpopularnijih tenisica na svijetu!

Tijekom 2010-ih, Adidas tenisice ponovno smo viđali posvuda. Nosili su ih muškarci i žene, mladi i stari, hollywoodske zvijezde i mi sami. I na početku 2020-ih, više od pedeset godina nakon što su se prvi put pojavile na teniskom terenu, Adidas Stan Smith model još uvijek se nalazi na samom vrhu kada je o tenisicama riječ.

2021. godina još jedna je od onih koja će se upisati u povijest ovih kultnih tenisica. S pogledom prema budućnosti u kojoj ćemo, baš kao i danas, uvijek i svugdje nositi Stan Smith tenisice, Adidas je odlučio ponuditi najbolje moguće izdanje svojeg najpopularnijeg modela.


Adidas Stan Smith – najpoznatije tenisice na svijetu

Kako bi proslavio pedesetu godišnjicu Stan Smith tenisica, Adidas je odlučio kreirati njihovo najbolje izdanje dosad. Izdanje izrađeno od recikliranih materijala! Makeover popularnog modela dio je težnje brenda Adidas prema održivijem načinu kreiranja i proizvodnje. To je još jedan korak bliže konačnom cilju. A on je da do 2024. godine svaki njihov model bude proizveden od recikliranih materijala.

I dok je njihov prepoznatljivi izgled ostao isti, nova era donosi gornjište izrađeno od recikliranih PRIMEGREEN materijala visokih performansi, a potplat od reciklirane gume. Ženska verzija tenisice ima tiskane grafike inspirirane planetom Zemljom, bijelu oznaku na peti i grafiku na njoj u boji slonovače. Nadograđena verzija, pak, ima reljefne grafike, zlatne rupice za vezice i zelenu oznaku na peti. Treća verzija, uz PRIMEGREEN gornjište, također ima zelenu oznaku na peti, a klasični izgled je nadograđen vezovima nadahnutim planetom Zemljom.

Kako bi zaokružili ovu održivu priču, svaki par u kolekciji dolazi u klasičnoj plavoj adidas Originals kutiji, izrađenoj od recikliranog papira.

Ovom promjenom, Adidas Stan Smith tenisice još jednom su se istaknule kao kultni model koji predvodi velike i važne promjene te stvara nove, još bolje trendove!


Nove Stan Smith tenisice stigle su i u Hrvatsku

S novim, boljim i održivijim pristupom kreiranju i proizvodnji, Adidas je odlučio upoznati i hrvatsku publiku te u njoj potaknuti i probuditi želju da se pridruži promjeni. Nakon hvalevrijednih inicijativa brenda poput Run For The Oceans te skupljanja i recikliranja zelenih materijala koje su nas potaknule da postanemo dio pozitivne promjene u svijetu, u Hrvatsku su sada stigle i nove Adidas Stan Smith tenisice koje predstavljaju nastavak sustainable priče. Nakon prvih pozitivnih promjena, vrijeme je i za pozitivne odabire u budućnosti i za samu budućnost. Jedan od njih bez sumnje je odabir novih Stan Smith tenisica.

Je li Keith Richards bio u pravu?!

Dr. Lejla Kažinić Kreho: U 5 koraka vratite godine unatrag


Foto: PR

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.