Kako geliranje i trajni lak za nokte utječu na zdravlje?

Lijepi, njegovani i zdravi nokti ukras su svakoj ruci, a kaže se da su nokti i ogledalo zdravlja. Stoljećima se pokušava postići taj ideal različitim postupcima, a danas su to lakiranje, lakiranje trajnim lakom i geliranje noktiju. Vrlo su popularni  i izvode se tijekom cijele godine, a pogotovo za njih  interes poraste tijekom ljeta. Bojanje noktiju bilo je poznato i starim civilizacijama, pa ga kao postupak navode zapisi iz Kine koji datiraju 3000 pne. Tijekom dinstije Ming izrađivao se od smjese koja je sadržavala pčelinji vosak, bjelanjke, želatinu, biljne boje i arapsku gumu. U Egiptu su niži slojevi nosili blijede nokte, a visoki društveni sloj crvene nokte jer su ih bojali crvenom kanom. Prvi stvoreni obojeni lak za nokte potječe iz 1920. godine, Sadržavao je  karmin, ulje lavande i ulje bergamota.

I trajni lak i gel za nokte sadrže različite kemikalije koje djeluju na zdravlje. Određenim promjenama u kemijskom sastavu proizvoda nastoji se smanjiti štetno djelovanje, kao i primjenom LED lampi.


Djelovanje kemikalija

Danas lakovi za nokte nisu prirodnog porijekla jer sadrže različite i mnogobrojne kemikalije koje ima osiguravaju boju, sjaj i postojanost. Kako sve te kemikalije djeluju na naše zdravlje nakon što su naneseni na nokte ne zna se točno, ali određena djelovanja imaju. Za neke sastojke se zna da baš nisu preporučljivi i nastoji ih se izostaviti iz sastojka laka za nokte. To je “otrovni trio”: dibutil ftalat, toulen i formaldehid.

Formaldehid  je bezbojni plin koji produžuje rok lakovima za nokte. Može prouzročiti dermatitis i opekline. U najgorim slučajevima, može potaknuti poremećaje srčanog ritma, konvulzije, pa i utjecati na pojavu raka.

Dibutil ftalat se koristi kao miris u lakovima. Povezuje se s poremećenim radom štitnjače, ginekološkim problemima te bolestima respiratornog trakta.

Toluene daje sjaj laku i čuva pigment. Može utjecati na središnji živčani sustave i izazvati glavobolje, slabost i nesvjestice  i prouzročiti probleme s plodnošću.

Sve se više nastoji u lakovima izostaviti kemikalije za koje se smatra da su štetne. Tako lakovi koji imaju oznaku 5-free znači da ne sadrži formaldehid, toluen, dibutil ftalate i kamfor. 3-free znači da lak ne sadrži tri štetna sastojka: formaldehid, dibutil ftalate i toluen.


Geliranje i trajni lak

Geliranje noktiju i stavljanje trajnog laka postupci u kojima se učvršćuje površina nokta i nanose boje koje se moraju učvrstiti UV lampama. Estetski učinak ima određeno vrijeme trajanja i mora se ponavljati kroz nekoliko tjedan. Uslijed stalnog ponavljanja može se oštetiti površina nokta, stoga je nokat osjetljiviji za razvoj gljivične i bakterijske infekcija. Nokti mogu postati krhki, tanki i lomljivi.

Velik problem kod ovih postupaka su UV lampe jer emitiraju određenu količinu štetnog zračenja. Time povećavaju rizik od nastanka  malignih tumora kože, kao što je melanom. Ovo zračenje štetno djeluje i na kožu ruku jer potiče preuranjeno starenje kože. Nastoji se u primjenu uvesti LED lampe jer koriste tehnologiju učinkovitiju od UV žarulja i ubrzavaju proces polimerizacije za duplo manje vremena od UV žarulja. Ne stvaraju toplinu, ne izazivaju peckanje i ne emitiraju UVA ili UVB zrake.

Mora se napomenuti kako je sve ovo primjenjivo samo na zdrave nokte  koji nisu skloni pucanju i nisu zahvaćeni gljivičnom infekcijom. Stoga je, ukoliko je izražen bilo kakav problem s noktima na rukam ili na nogama, preporučljivo prije nego što se krene u ovakove postupke otići na pregled kod dermatologa.

mr.sc. Klaudija Šebetić dr.med.spec.dermatovenerolog

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.