Gluten i koža

U dermatologiji se do sada samo jedna kožna bolest povezivala s netolerancijom na gluten. Riječ je o bolesti koja se naziva Dermatitis herpetiformis Duhring. Dermatolog s dugim dermatološkim stažom nije viđao ovu bolest baš svakodnevno. No, kod dermatitisa tijela praćenog svrbežom i mjehurićima uvijek je se nastojalo isključiti. Nije se samo u dermatologiji vrlo rijetko pomišljalo kako je uzrok nekog dermatološkog problema gluten. Vrlo su često osobe s  bolovima u trbuhu, nadutosti i nizom drugih gastrointestinalnih simptoma proveli niz godina, a da se nepodnošljivost na gluten ne bi otkrila.

Problemi na koži kao što su uporni dermatitisi, ispadanje kose, pa i kronična kožna bolest poput psorijaze, povezuju se s netolerancijom na gluten.

Prikriveni gluten

Danas se nepodnošljivost na gluten povezuje i s drugim stanjima kao što je lupus, reumatoidni artritis, demencija i dr. Je li do nepodnošenja glutena dovela sve veća uporaba GMO žitarica ili je nešto drugo posrijedi sigurno će ukazati mnogobrojna istraživanja, ali i vrijeme.

Osobe koje ne podnose gluten nastoje ga izbaciti. No, vrlo je često prikriven u mnogobrojnim proizvodima na koje se ne bi uopće po sumnjalo da ih sadrže. Nalazi se i u proizvodima za higijenu, njegu kože i dekorativnoj kozmetici.

Dermatitis, akne, psorijaza…

Poneki se problemi na koži kao što su uporni dermatitisi, ispadanje kose, pa i kronična kožna bolest poput psorijaze pokušavaju povezati s netolerancijom na gluten. Stoga se nastoji testiranjem na gluten i izbacivanjem glutena iz prehrane pomoći pacijentima.

Istraživanja s pacijentima koji boluju od psorijaze ukazuju da je do poboljšanja došlo tek nakon tri mjeseca nakon što nisu jeli proizvode s glutenom. No, upitno je je li do poboljšanja došlo radi promjene prehrambenih navika, smanjenja tjelesne težine, uvođenjem zdravijih namirnica ili dr.

Također kod osoba s aknama koje uporno nastaju usprkos preporučenoj terapiji, izbacivanjem iz dnevne prehrambene rutine svih pekarskih proizvoda uvijek dovodi do poboljšanja. Osobe s tim problemom navode da se osjećaju ugodnije i laganije svom tijelu, bez obzira jesu li izgubile na tjelesnoj težini ili ne.

Kod problema s ispadanjem kose uvijek se moraju isključiti i svi ostali mogući uzroci. Neki od njih su manjak željeza, manjak vitamina D te bolesti štitnjače. Kod sumnje na preosjetljivost na gluten potrebno je izbaciti iz prehrane namirnice koje ga sadrže.

Gluten free kozmetika

Da bi se pomoglo koži i očuvalo njezino zdravlje, vrlo su moderni gluten free proizvodi za njegu, kao i dekorativna kozmetika. Koliko je njezina primjena opravdana također će pokazati vrijeme. No, vrlo je moderno uz sve navedeno-free- da je na proizvodu navedeno da je i guten free. Opravdano! Jer kod osoba osjetljivih na gluten, određeni proizvodi poput ruža za usne ili kreme koje sadrže gluten lizanjem usnica ili kože gluten se i na taj način može unositi u tijelo.

No, svakako se nastoji da kozmetika, dermokozmetika i ekološka kozmetika ne sadrže bilo koji proizvod za koji se tvrdi da je štetan za ljudsko zdravlje – u bilo kojem obliku.

U problematici kožnih bolesti sigurno će se morati proširiti lista dermatoloških problema koji se mogu uzročno povezati s nepodnošljivosti na gluten. Koža kao veliki semafor uvijek pokazuje što se događa s tijelom. Ako je semafor upaljen na crveno, znak je da se mora obratiti pozornost i na nešto što je do danas u dermatološkim udžbenicima bilo napisano sitnim slovima.

 

* PROČITAJTE I OVE ČLANKE:

Što gluten radi štitnoj žlijezdi i kako testirati osjetljivost na gluten

Gluten Free – život bez glutena

Gluten i celijakija

Oprez: gluten u hrani!

Zašto je GLUTEN FREE prehrana postala trend?

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.