5 ključnih proizvoda za njegu lica

Kvalitetan serum, sredstvo za čišćenje lica, hidratantna krema, krema za područje oko očiju i piling! Ovih pet proizvoda trebalo bi se naći u svakoj kozmetičkoj torbici ili toaletnom ormariću. Neovisno o tipu kože, svaka će koža imati koristi od ovih osnovnih koraka, jer je njihova svrha kožu očistiti, osvježiti, nahraniti i zaštititi. I time je obuhvaćena cjelovita beauty rutina za zdrav i blistav ten.

 

Koža oko očiju tanka je i podložna starenju prije ostatka lica. Zato je tom području potrebna djelotvorna i posebna njega, posebice ako vas uz bore muči i umoran izgled odnosno podočnjaci.

 


Sredstvo za čišćenje lica

Mnogi će se stručnjaci složiti da je redovito i temeljito čišćenje lica ključan korak u održavanju kože lijepom. Tek kada je lice temeljito očišćeno, možete mirno otići na spavanje. Preporučuje se čistiti lice i ujutro kako bi se uklonio višak sebuma nastao preko noći. Pri biranju sredstva za čišćenje lica, vodite računa o sastavu. Ne pretjerujte s čišćenjem agresivnim proizvodima, jer ćete postići kontraefekt, odnosno koža će se početi mastiti još i više. Čak i kod blagih formula, ne koristite proizvod pretjerano često, već dopustite koži da se odmori između čišćenja. Jutarnje i večernje čišćenje najčešće će biti dovoljno, osim u slučaju problematične kože kojoj je potrebno nešto više njege.

Mlijeko za kožu izvrsno je za osobe suhe kože, gelovi su dobri za masnu kožu, a micelarna otopina izvrsna je za uklanjanje makeup-a i nečistoća s lica jer izvlači nečistoću iz najdubljih slojeva kože, pritom održavajući njezinu prirodnu pH ravnotežu.


Piling

Piling je korak u njezi kože koji se nadovezuje na čišćenje lica. Ovim korakom uklanjaju se sve nečistoće s lica, ali i odumrle stanice s površine kože koje u protivnom mogu dovesti do začepljivanja pora i nakupljanja bakterija koje uzrokuju upalne procese. Tek kada je lice temeljito očišćeno, proizvodi poput seruma mogu prodrijeti u dublje slojeve kože. Redoviti piling posebno je važan za osobe koje imaju masnu kožu jer se upravo njime pospješuje uklanjanje mrtvih stanica. Koža postaje zaglađena, ujednačava se boja i pospješuje prodiranje aktivnih sastojaka. Pri biranju pilinga odaberite onaj koji će najbolje odgovarati vašem tipu kože. Ako imate osjetljivu kožu, birajte nježne pilinge i, jednako važno, ne pretjerujte s učestalošću pilinga jer ćete tako oštetiti kožu.

Serum

Kvalitetan serum saveznik je mladolike kože. Već pojavom prvih znakova starenja u njegu bi trebalo uvrstiti i serum. Ovi „magični preparati“ u bočicama najčešće su najdjelotvorniji dio njege kože. Sadrže visoku koncentraciju aktivnih sastojaka i prodiru u kožu dublje nego što to mogu kreme, zbog čega su često i skuplji od krema. Laganije su teksture i nanose se u kapima, i to ispod kreme – dakle, prvo ide serum pa, ukoliko je potrebno, krema.

Najveća razlika između seruma i kreme je ta što serumi prodiru dublje u kožu, a krema se zadržava djelomično na koži s malom sposobnošću prodiranja u dublje slojeve kože. Zato krema stvara barijeru između kože i vanjskih utjecaja, štiteći kožu na površini, dok serum prodire duboko u kožu i osigurava joj sve aktivne sastojke u dubljem sloju.

Pri odabiru seruma, vodite računa o tome za koju ga svrhu birate. Na tržištu postoji velik izbor seruma. Od onih koji se primjenjuju za uklanjanje hiperpigmentacija do anti-age seruma, hidratantnih seruma, seruma protiv umornog izgleda kože. Najbolje je odabrati one s kvalitetnim sastojcima kako bi koža imala što više koristi od proizvoda.


Hidratantna krema

Kreme predstavljaju polučvrste emulzije ulja i vode, kremaste su i glatke teksture koja klizi po licu, a namijenjene su s obzirom na tip kože. Hidratantne kreme važne su za svaki tip kože, a ključno je odabrati onu koja će vam najbolje odgovarati. Ako imate suhi tip kože, možete izabrati kremu koja sadrži i hranjiva ulja, a ako vam je koža masna, možda će vam bolje odgovarati krema na bazi vode.

Vanjski faktori uvelike utječu na izgled i stanje kože, zbog čega je hidratantna krema korak koji će koži vratiti vlagu i spriječiti nastanak dehidracijskih bora. Još je jedan veliki plus ako hidratantna krema sadrži i zaštitni faktor kako bi se minimalizirali negativni utjecaji UV zračenja i prijevremeno starenje kože.  Krema se brzo upija i ne ostavlja masne tragove, a rezultat je glatka i baršunasta koža, optimalno zaštićena i hidratizirana.

Krema za područje oko očiju

Koža oko očiju tanka je i podložna starenju prije nego ostatak lica. Zato je tom području potrebna djelotvorna i posebna njega, posebice ako vas uz bore muči i umoran izgled odnosno podočnjaci. Područje oko očiju zbog njegove osjetljivosti nije preporučljivo njegovati kremom za lice jer takva njega može biti preagresivna. Koža je ovdje najtanja, pa mnogi aktivni sastojci koji se nalaze u kremama za lice jednostavno ne odgovaraju i ovom osjetljivom djelu lica. Kod izbora prave kreme za okoloočno područje, najvažnije je izabrati sastav koji pomaže prevenirati bore i umiruje područje ispod očiju ukoliko imate problema s podočnjacima.

Serum, esencija, ampula, booster – što je što?

Prirodna kozmetika smanjuje razinu toksina u organizmu

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.