Zašto gubimo bitku s celulitom?

Prema međunarodnoj statistici, osamdeset posto žena koje su prekoračile tridesetu primjećuje na svojim bedrima ili ispod brade nakupine mekanih jastučića. I ne morate obvezno biti punija osoba kako biste postala vlasnica takvih nakupina. Prema istraživanju švedskih znanstvenika na uzorku od 1360 žena s problemom celulita (1992. godine) samo 60 posto statistički obrađenih žena ima problema s debljinom. Često se pogrešno poistovjećuju pojmove sala i celulita što i ne bi bila osobito značajna pogreška kad bi u pitanju bila samo terminologija No, suština problema je u činjenici da za eliminiranje celulita ne vrijede pravila što važe za eliminiranje običnog sala.

Yoga u bitku s celulitom ulazi sa svoja dva najjača oružja. Jedan je uspostavljanje savršene cirkulacije u cijelom tijelu, a drugi postizanje općih uvjeta za kompletno zdravlje.


Brojni uzroci

Znanost danas poznaje brojne uzroke ovoj pojavi, od nasljednih faktora i hormonalnih poremećaja, do loših cipela i uske odjeće. No, najčešće se smatra da je glavni uzrok slaba cirkulacija u venama, od čega praktički sve i počinje. Celulit se obično stručno definira kao otežana mikrocirkulacija u masnom tkivu. Celulitne stanice su “bolesne masne stanice” potkožnog tkiva nastale kompliciranim metaboličkim procesima. A oni bi se pojednostavljeno mogli opisati kao nakupljenje vode između masnih stanica, što dovodi do postepene degeneracije tih stanica i prekid “svih normalnih veza” s ostalim dijelovima organizma.

I upravo su zbog tih poremećenih komunikacija svi poticaji mršavljenja, koje raznim načinima reguliranja težine dajemo masnim stanicama (i na koje one reagiraju) uopće ne dolaze do celulitnih stanica koje su “komunikacijski izolirane”, bez normalne cirkulacije i živčanih podražaja. Rezultat svega toga je – porazan. Možemo trčanjem ili dijetom, recimo, skinuti 10 kg, naslage celulita će uglavnom ostati nepromijenjene.

Riječ je o celulitu povezanom s prekomjernom tjelesnom težinom. Volumen masnih stanica ubrzano se povećava pa one pritišću krvne žile sprječavajući pravilan optok krvi i limfe. Riječ je o tekućini u kojoj su i međustanične tekućine nastale od otpadnih tvari, a koja protječe tijelom sustavom žila paralelnih s krvnim žilama. U međustaničnim prostorima nakuplja se tekućina koja dodatno pritišće krvne žile i time potiče stvaranje celulita.


Yogom protiv celulita

Yoga u bitku s celulitom ulazi sa svoja dva najjača oružja. Jedan je uspostavljanje savršene cirkulacije u cijelom tijelu, a drugi postizanje općih uvjeta za kompletno zdravlje. A to se u ozračju činjenice da celulit često ima potpuno skriven uzrok, pokazuje kao jedino moguće rješenje. Ili, kako je to jednom rekao japanski jogi Hiroshi Hayashi:
Ako među sto jednakih jaja morate uništiti mućak, bacite sva jaja i ne možete pogriješiti. Jednako je i s celulitom. Učinite svoj organizam savršenim i negdje u tom procesu garantirano ćete ukloniti i uzrok celulita.“

5 savjeta koji će vam pomoći da smanjite celulit

Riješite se celulita na prirodan način

Najefikasnija yoga vježba za smanjivanje celulita

Med2Contour učinkovito rješava masne naslage i celulit

Izvor: Medical Yoga Centar Zagreb (www.medical-yoga.com)

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.