Utjecaj glutena na kožu

Moderan način života ukazuje na mnogobrojne zdravstvene probleme. Jedan od njih je i nepodnošljivost na gluten. U dermatologiji se do sada samo jedna kožna bolest povezivala s nepodnošljivosti na gluten, ta se bolest naziva Dermatitis herpetiformis Duhring. Dermatolog s dugim dermatološkim stažom nije viđao ovu bolest svakodnevno. No, kod dermatitisa tijela praćenog svrbežom i mjehurićima uvijek je se nastojalo isključiti. Nije se samo u dermatologiji vrlo rijetko pomišljalo kako je uzrok nekog dermatološkog problema gluten. Vrlo su često osobe s  bolovima u trbuhu, nadutosti i s nizom drugih gastrointestinalnih simptoma provele niz godina prije nego bi se otkrila nepodnošljivost na gluten.

U problematici kožnih bolesti sigurno će se morati proširiti niz dermatoloških problema koji se povezuju s osjetljivošću na gluten.

Prikriveni gluten

Danas se nepodnošljivost na gluten povezuje i s drugim stanjima kao što su lupus, reumatoidni artritis, demencija i dr. Je li do nepodnošenja glutena dovela sve veća uporaba GMO žitarica ili je nešto drugo u pitanju sigurno će ukazati mnogobrojna istraživanja, ali i vrijeme. Osobe koje ne podnose gluten, nastoje ga izbaciti. No, on je vrlo često prikriven u mnogobrojnim proizvodima na koje se ne bi uopće posumnjalo da ih sadrže. Neki od njih su proizvodi za higijenu, njegu kože i dekorativna kozmetika.

Poneki se problemi na koži, kao što su uporni dermatitisi, ispadanje kose, pa i kronična kožna bolest poput psorijaze, pokušavaju povezati s nepodnošenjem glutena. Zato se nastoji testiranjem na gluten i izbacivanjem glutena iz prehrane pomoći pacijentima.

Istraživanja na pacijentima koji boluju od psorijaze ukazuju na to da je do poboljšanja došlo tek nakon tri mjeseca nakon što nisu jeli proizvode s glutenom. Upitno je je li do poboljšanja došlo radi promjene prehrambenih navika, smanjenja tjelesne težine, uvođenjem zdravijih namirnica ili dr. Također kod osoba s aknama koje uporno nastaju usprkos preporučenoj terapiji, izbacivanjem iz dnevne prehrambene rutine svih pekarskih proizvoda, uvijek dovodi do poboljšanja. Te osobe navode da se osjećaju vrlo lagane u svom tijelu i puno ugodnije. I to bez obzira jesu li izgubile na tjelesnoj težini ili ne.

Kod problema s ispadanjem kose uvijek se moraju isključiti i svi ostali mogući uzroci, kao što su manjak željeza, manjak vitamina D te bolesti štitnjače.  Kod sumnje na preosjetljivost na gluten potrebno je izbaciti iz prehrane namirnice koje ga sadrže.


Gluten free proizvodi

Kako bi se pomoglo koži i očuvalo njezino zdravlje vrlo su moderni gluten free proizvodi za njegu, kao i dekorativna kozmetika. Koliko je njezina primjena opravdana također će pokazati vrijeme. No, vrlo je moderno uz sve navedeno “free” da je na proizvodu navedeno da je i “guten free”. Opravdano je da kod osoba osjetljivih na guten određeni proizvodi poput ruža ili krema ne sadrže gluten. Naim, lizanjem usnica ili kože gluten se može i na taj način unositi u tijelo.

No, svakako se nastoji da kozmetika, dermokozmetika i ekološka kozmetika ne sadrže bilo koji proizvod za koji se tvrdi da je štetan za ljudsko zdravlje u bilo kojem obliku.

U problematici kožnih bolesti sigurno će se morati proširiti niz dermatoloških problema koji se mogu uzročno povezati s nepodnošljivosti na gluten. Koža je, kao što znamo, kao velik semafor koji uvijek pokazuje što se s tijelom događa. Ako je na semaforu crveno svjetlo, znak je da se mora obratiti pozornost i na nešto što je do danas bilo napisano u dermatološkim udžbenicima sitnim slovima.

Autorica: mr. Klaudija Šebetić dr.med.spec.dermatovenerolog

Kako izbjeći gluten: lista dozvoljenih i zabranjenih namirnica

Gluten i celijakija

Fabijan Marić: O štitnjači i životu bez glutena

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.