Postupanje s kosom u doba pandemije

Tijekom pandemije koronavirusom mijenjale su nam se mnogobrojne životne navike i morali smo se brzo navikavati na novonastalu situaciju. Upoznavanje s biologijom i ponašanjem COVID-19  virusa mijenjao se i naš stil života jer ovaj virus duže preživljava na nekim površinama u odnosu na druge. Kao da jednostavno ima određenu ljepljivost za određene površine. Pojedina istraživanja otkrila su kako koronavirus može preživjeti na neživim površinama poput metala, plastike i stakla i do devet dana, a na metalnim površinama i do pet dana.

Temperatura prostorije u kojoj se predmet nalazi također doprinosi tome koliko dugo virus može preživjeti na pojedinom predmetu. Predmeti od aluminija najsigurniji su i na njima koronavirus može preživjeti od dva do osam sati. Plastika je, međutim, najgora jer je prilikom testiranja uočeno kako se koronavirus na njoj može zadržati od dva do čak devet dana. Virus ostaje duže na odjeći od umjetnih materijala, dok na materijalima kao što je lan i pamuk ostaje kraće.

Za sada ne postoje precizna istraživanja o tome koliko dugo Covid -19 preživljava na koži i kosi. Pretpostavlja se kako bi na kosi mogao ostati do tri dana,

Koža i kosa

Za sada ne postoje precizna istraživanja o tome koliko dugo Covid -19 preživljava na koži i kosi. Pretpostavlja se kako bi na kosi mogao ostati do tri dana, pa je u ovo vrijeme pandemije vrlo važna higijena kože i i kose. Redovito pranje ruku vrlo je važno i svi smo to vrlo brzo usvojili kao i dezinfekcija ruku i nošenje rukavica. No, manji je naglasak na tome koliko je sada važno redovito tuširanje i pranje kose. Kosa ima određenu prirodnu uljastu zaštitu s antimikrobnim djelovanjem. No, sada se ne možemo osloniti samo na to jer to varira od osobe do osobe, baš kao i količina i gustoća kose.

Kosu je potrebno prati češće šamponom koji odgovara tipu kose i njenim potrebama kao što je boja, volumen, valovitost, prhut, sjaj, oštećenost i suhoća. Šampon je potrebno dobro umasirati u vlasište i temeljito isprati.  Ne treba se bojati učestalog pranja kose, češćeg nego inače, jer ako se kosa pravilno njeguje i pere odgovarajućim šamponom nema bojazni da će se oštetiti. Kosu više oštećuju učestala bojanja kose, korištenje pegle i fena, nego pranje blagim šamponima.


Njega kose

Za njegu se koriste odgovarajući regeneratori i maske za kosu već prema tipu kose. Hranjive maske mogu se nanositi i prije pranja kose i to po nekoliko sati kako bi bolje djelovale. Pogotovo ako se kosa zamota u ručnik ili foliju jer toplina pojačava djelovanje maske.

Za oblikovanje frizure i higijenu vlasišta mogu se upotrebljavati četke i češljevi koji se moraju redovito prati i čistiti. Naime, virusi se na njima mogu zadržavati i do tri dana. Ako je moguće fen ili pegle za kosu upotrebljavajte što rjeđe. Kosu posušite prirodnim putem kako se ne bi isušila ili oštetila. Za oblikovanje frizura kod kuće postoje različiti načini kao što je pletenje pletenica, valova pomoću trake i sl. Tijekom boravka vani ili kod osoba koje rade i imaju dužu kosu preporuka je da se kosa poveže u rep, pričvrsti ukosnicama ili sl. Važno je da se kosa ne popravlja i ne dodiruje.

 

Autorica: mr. Klaudija Šebetić dr.med.spec.dermatovenerolog

dr. Ivana Nola: Rješenje za sve kojima su obrve prestale rasti, a kosa se prorijedila

Koža i kosa odraz su načina života

Masna kosa i tjeme

12 prirodnih tretmana za kosu koje možete napraviti kod kuće

12 eteričnih ulja s antivirusnim učinkom

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.