Njega kože lica nakon boravka na suncu

Godišnji odmor tijekom ljeta izuzetno je ljekovit za cjelokupno zdravlje. Odmor i opuštanje dobra su priprema za sve napore koji nas očekuju tijekom ostatka godine. Ljetno razdoblje obično se provodi  na moru, rijekama ili na kopnu, odnosno puno smo više na otvorenom nego što smo to inače. Tijekom ljetnih mjeseci koža je izložena sunčevim zrakama, vjetru, moru, znoju, kremama sa zaštitnim faktorom i visokim temperaturama okoline.

Osim suhoće kože, nakon ljetovanja često nastaju i nove hiperpigmentacije na licu ili one postojeće postaju još uočljivije.


Od kuda krenuti?

Godišnji odmor i boravak na otvorenom nose mnogobrojne blagodati, no često je nakon povratka s odmora koža lica i tijela suha, umorna, ljušti se, bore mogu biti izražajnije, a česta je i nagla pojava akni.

Kupanje u moru i jezerima, česta tuširanja, primjena agresivnih sredstava za higijenu sve to dodatno isušuje kožu. Vidljivo je sitno perutnje na potkoljenicama, koža na laktovima i koljenima postaje suha i zadebljana, a na petama mogu nastati i malene pukotine. Koža može imati i neujednačenu boju, što postaje i estetski problem.

Pod utjecajem ultraljubičastih zraka oslobađa se i stvara velika količina slobodnih radikala koji oštećuju stanice kože i oslabljuju kolagen vlakna. Time koža djeluje isušeno, starije i dehidrirano. Masna koža lica može tijekom ljeta postati još masnija i sklonija aknama koje nastaju na licu i leđima. Nakon povratka s godišnjeg odmora često se pitamo od kuda krenuti, kako pomoći koži da se ponovo vrati u svoje normalno stanje?


Važnost pilinga za njegu kože

Kako bi kožu vratili u njeno uobičajeno stanje, moramo djelovati u nekoliko koraka i započeti s odgovarajućim postupcima kod kuće. Nije ispravno odmah krenuti s različitim proizvodima za njegu ili kupiti mnoštvo novih proizvoda i težiti blic efektu. Niti jedan kozmetički proizvod ne može postići maksimalni učinak jer ga u tome sprječava suhi sloj kože i  zatvorene pore.

Da bi kreme ili losioni djelovali, potrebno je blagim pilinzima ukloniti mrtve i suhe stanice s površine kože. Piling neće umanjiti preplanuli ten već će njime koža zablistati i dobiti zdravi sjaj, a kreme, serumi i losioni bolje prodirati u kožu. Kao piling za kožu tijela može poslužiti grublja rukavica ili četka kojima se postiže suho četkanje kože. Losioni i pjene za tuširanje koji sadrže blage kiseline djeluju eksfolirajuće. A nakon tuširanja  losioni koji sadrže ureu još će dodatno zagladiti kožu. Time koža tijela postaje glatka i zategnuta. Preparati za njegu suhe kože moraju biti masnije konzistencije i bilo bi dobro da sadrže glicerin, ureu, shea maslac, ulje noćurka ili ulje jojobe. Za njegu stopala, lakotva i koljena preporučuju se preparati koji sadrže ureu bazi uree.


Svakodnevna njega prilagođena tipu kože

Za kožu lica ne preporučuje se gubo četkanje ili grubi pilinzi jer mogu mehanički oštetiti kožu. Nježni piling sa sitnim česticama ili onaj koji sadrži blage voćne kiseline postižu manju suhoću kože, koja se uslijed primjene odgovarajućih proizvoda znatno smanjuje. Nakon pilinga lica potrebno je nastaviti sa svakodnevnom njegom prilagođenom tipu kože. Kako bi se  pojačala vlažnost kože djelotvoran je serum koji sadrži hijaluronsku kiselinu. A lipidi, kao što su linoleinska kiselina i ceramidi, štite kožu od daljnjeg isušivanja.

Blaga masaža lica i tijela blagotvorna je jer potiče cirkulaciju, povećava dotok kisika i hranjivih tvari u kožu. Masaža lica može se izvoditi različitim tehnikama, od onih jednostavnih kod kuće do profesionalnih masaža lica. Nakon ljeta potrebno je napraviti i pedikuru jer su stopala vrlo često suha i zadebljanih peta.


Hiperpigmentacije kože

Osim suhoće kože, nakon ljetovanja često nastaju i nove hiperpigmentacije na licu ili one postojeće postaju još uočljivije. Preduvjet za njihovih uklanjanja je pregled kod dermatogoa kako bi se utvrdilo o kojoj vrsti hiperpigmentacija se radi. Hladnije doba godine idealno je za  to, pa se mogu primjenjivati kreme koje sadrže retinol, vitamin C ili azelaičnu kiselnu. Od profesionalnih postupaka preporučljivi su kemijski medicinski pilinzi i laserski postupci.

Profesionalni hidratacijski tretmani koji se provode u kozmetičkim  salonima i u dermatološkim ordinacijama neophodni su kako bi se nadoknadila izgubljena vlažnost, a koža bila sjajna i lijepa. Njima se  znatno skraćuju vrijeme oporavka kože i postižu bolji rezultati.

Autorica: mr.sc. Klaudija Šebetić dr.med.spec.dermatovenerolog

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.