Kako njegovati kožu s godinama?

S godinama se naše tijelo mijenja, koža stari, a lice polako gubi nekadašnje čvrste konture. Tragovi užurbanog života, onečišćenja iz okoline, nedostatak sna i neuravnotežena prehrana vide se na našem licu sve ranije. Tragove starenja mnogo je lakše prevenirati nego uklanjati.

Upravo iz tog razloga s pravilnom njegom kože nikad nije dovoljno rano početi. No, naša koža i njene potrebe razlikuju se kako starimo. Stoga nije dovoljno prilagoditi njegu svom tipu kože, već i godinama. Gubitak volumena, dehidrirana koža, smanjena elastičnost, opušten tonus, bore i tanke linije, hiperpigmentacijske mrlje, sivilo kože i beživotan ten koji je izgubio sjaj, samo su neki od problema s kojima se naša koža susreće starenjem.

Kako se potrebe naše kože mijenjaju svakim desetljećem života?

Dvadesete – anti-age počinje kad smo kožom najzadovoljniji

Većina žena prisjeća se svojih dvadesetih kao godina u kojima su imale najljepšu kožu. To je vrijeme u kojem smo iza sebe ostavili pubertetske akne i nečistoće. Koža nam je čvrsta, blistava, zategnuta, puna kolagena i ne pokazuje mnogo znakova umora. Iako u dvadesetima najčešće uživamo u zdravoj i lijepoj koži ne razmišljajući o budućim nepravilnostima, upravo u tim godinama leži ključ zaštite kože i prevencije znakova starenja.

Želimo li da nam koža što dulje zadrži zategnut i blistav mladenački izgled, potrebno je s anti-age njegom započeti u trenu kad smo svojom kožom najzadovoljniji. U preventivnoj njezi koja nam je potrebna u mladosti, ključno je pravilno hidratizirati kožu, redovito je štititi od štetnog sunčevog zračenja i blagim proizvodima za čišćenje uklanjati višak sebuma i djelovati na proširene pore. Iako proizvodi koji se preporučuju za žene u dvadesetima nisu klasični anti-age proizvodi, oni će svakako prevenirati prerano starenje i očuvati ljepotu kože što je duže moguće. 

Tridesete – upoznajte se s moćnim sastojcima

U tridesetima je koža još naoko čvrsta i sjajna. No, bore i sitne linije već su uočljive, a na nekim mjestima i izraženije. Upravo je zbog toga u njegu kože potrebno dodati proizvode s moćnim aktivnim sastojcima. Oni će koži vratiti punoću, mladenačku čvrstoću i sjajan ten. Prije svega riječ je o primjeni hijaluronske kiseline, retinola i vitamina C.

U ovim se godinama često javljaju i hiperpigmentacije zbog pretjeranog izlaganja suncu ili hormonalnih promjena. Najbolji saveznik u borbi protiv hiperpigmentacija i neujednačenog tena bit će vam serumi s retinolom i vitaminom C te eksfolirajući pilinzi.

Njegu u tridesetima upotpunite i hranjivom kremom s hijaluronskom kiselinom koju koža u ovim godinama ubrzano gubi. Također, tridesete su idealno vrijeme za uvođenje noćne njege. Stoga, ako već niste, uložite u kvalitetnu kremu koja će djelovati na znakove starenja čak i dok spavate. 

Četrdesete – nastavite što ste radili, ali dodajte važne korake

Ako ste u svoju beauty rutinu već uveli kvalitetnu noćnu kremu i moćne sastojke koji usporavaju starenja i čuvaju mladenački izgled kože, poput retinola i hijaluronske kiseline, u četrdesetima nastavite koristiti provjerene proizvode koji odgovaraju vašoj koži.

Ipak, u ovim je godinama koži potrebno malo dodatne njege u odnosu na ranije. Jer, brzi gubitak hijalurona kožu ostavlja suhom, bore vidljivima, a podočnjake natečenima zbog gubitka volumena oko očiju. Ako već niste, krajnje je vrijeme da kožu počastite ultimativnim anti-age proizvodima, serumom s vitaminom C i kremom za područje oko očiju s efektom liftinga. Tako ćete zadržati sjajan ten i odmoran izgled očiju. 

Pedesete – uživajte u plodovima dosadašnje brige o koži

Iako su u pedesetima znakovi starenja sigurno vidljivi, a koža nije onako čvrsta i blistava kako priželjkujemo, upravo u ovim godinama vidljive su direktne koristi od pravilne njege kože koju smo provodili proteklih desetljeća.

Koža je u dvadesetima bila dobro zaštićena od sunčevih zraka. U tridesetima je uživala u čarima retinola i hijaluronske kiseline. Četrdesete je provela družeći se s vitaminom C. Ako je bilo tako, niti u pedesetima koža neće odjednom početi pokazivati vrlo izražene znakove starenja. Sve one godine čišćenja kože, nanošenja kreme, seruma i maski, konačno će se isplatiti i omogućiti vam da izgledate svježe, odmorno i njegovano još dugo nakon 50-e.

Kad su sastojci u pitanju, koža u 50-ima i dalje će uživati u retinolu i hijaluronskoj kiselini, ali u blažim koncentracijama nego ranije. A zbog gubitka estrogena u menopauzi u njegu je poželjno uvesti i proizvod na bazi ulja. 

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.