Dr. Željana Bolanča: Vitaminska senzacija za kožu

Jedna od izvanrednih sposobnosti kože njena je mogućnost samoobnove. Svakodnevni stres, vremenski uvjeti, UV zračenja, zagađen okoliš, nepravilna prehrana, pušenje i agresivne kemikalije s kojima smo u kontaktu, samo su neki od faktora koji svakodnevno oštećuju kožu, narušavaju njeno zdravlje i uzrokuju preuranjeno starenje.

U pravilnoj koncentraciji, pakiranju i s adekvatnim načinom primjene, vitamin C može za kožu učiniti čuda već u deset dana korištenja.


Prirodna regeneracija s godina se usporava

Jedna od glavnih uloga kože je zaštita organizma od vanjskih stresora. Tu funkciju koža može obnavljati samo ako je zdrava, snažna i pravilno očuvana.

Iako posjeduje sposobnost regeneracije, njena mogućnost samoobnove s godinama slabi. Prirodni antioksidativni i regenerativni procesi sve su sporiji. Upravo zato je ključno u njegu kože s godinama uključiti sastojke koji će potaknuti prirodne procese i nadomjestiti joj sve što je s vremenom izgubila.

Oksidativni stres – s razlogom najmrskiji proces

Oksidativni stres poznat je kao najveći neprijatelj mladolikog tena. Iako je riječ o prirodnom mehanizmu, on oštećuje zdrave stanice kože, uništava kolagen, elastin i druge stanične strukture odgovorne za zdravlje, ljepotu i čvrstoću kože.

Najučinkovitiji način borbe protiv oksidativnog stresa je korištenje snažnih antioksidansa. Oni će neutralizirati slobodne kisikove radikale i spriječiti oštećivanje proteina i DNA unutar stanica.

Vitamin C jedan je od najmoćnijih antioksidansa koji postoji, jer štetno djelovanje slobodnih radikala neutralizira prije nego uopće počnu djelovati na stanice. Ključan je i sintezu novog kolagena te je važan faktor za enzime odgovorne za stabilizaciju kolagena u čvrstu 3D strukturu.

Visoka koncentracija – visoka učinkovitost

Iako vrlo moćan, vitamin C jedan je od onih sastojaka koji neće uvijek jednako dobro djelovati, a nikako nije svejedno ni u kojoj formi i koncentraciji ga nanosite. Osim što je potrebno obratiti pažnju na ambalažu, oblik molekule i njenu izrazitu nestabilnost, najvažnija karakteristika koja razliku učinkovit od neučinkovitog pripravka je – koncentracija.

Da bi u lokalnoj primjeni bio učinkovit, vitamin C trebao bi se u proizvodu nalaziti u koncentraciji između 10 i 20 %. Niže koncentracije neće uspjeti dovoljno potaknuti sintezu kolagena. Više koncentracije neće značajno povećati učinkovitost, ali nose rizik iritacija za kožu.

Usprkos svojim moćnim svojstvima, vitamin C ima dva nedostatka. Nestabilan je na zraku i teško prodire kroz epidermis. Iz tog se razloga uvijek bolje odlučiti za nešto višu koncentraciju, kako bi bili sigurni da je adekvatna količina antioksidansa prodrla u dublje slojeve kože.

Za obnovu je dovoljno 10 dana

U pravilnoj koncentraciji, pakiranju i s adekvatnim načinom primjene, vitamin C može za kožu učiniti čuda već u deset dana korištenja. Vichy Liftactiv Fresh Shot antioksidativni je tretman namijenjen desetodnevnoj obnovi kože koji će rezultate donijeti u vrlo kratkom vremenu.

Ovaj je serum revolucionaran na tržištu vitamina C. U samo deset dana korištenja učinit će kožu odmorenom, popraviti njen tonus, spriječiti hiperpigmentacije i zagladiti sitne bore i linije na licu.

Svoju iznimnu snagu zahvaljuje koncentraciji od 15 % čistog vitamina C. Osim njega sadrži i vitamin E i fragmentiranu hijaluronsku kiselinu. Ovakva kombinacija sastojaka donijet će iznimnu korist koži kojoj je potrebna obnova, učvršćivanje i vraćanje svježine.

Posebnost fragmentirane hijaluronske kiseline je veličina njenih molekula. One su znatno manje od klasičnih molekula hijaluronske kiseline, što joj omogućava znatno lakše prodiranje u kožu. Time će i njen učinak na poboljšanje hidratacije i teksture kože biti snažniji. A to se odražava na elastičnost, ali i blistavost tena.

Pojačajte antioksidativne kapacitete

Neke proizvode koji sadrže vitamin C za vidljiv je učinak potrebno nanositi svakodnevno, kako bi kontinuirano štitili kožu od oksidativnog stresa i djelovali na prevenciju bora. Vichy Liftactiv Fresh Shot razvijen je kao povremena kura od 10 dana. Ona će u kratkom vremenu obnoviti stanice kože, učiniti ten blistavijim i pojačati antioksidativne kapacitete kože.

Tretman će u samo 10 dana odmoriti kožu, pomoći joj da neutralizira štetu nastalu zbog UV zračenja te je potaknuti da nastavi sama proizvoditi novi kolagen. Kuru je poželjno napraviti nekoliko puta godišnje, u razmacima od 3-4 mjeseca. Najbolje će rezultate pokazati na koži koja je izgubila svježinu i poprimila sivkast ten.

Serum od kojeg svaka koža ima koristi

Možete li svojoj koži priuštiti jedan kvalitetan tretman čije učinke želite vidjeti odmah, neka to bude serum s vitaminom C. Svaka će koža od njega imati koristi, Sve generacije, od 20-e do 60-e, svakim će novim nanošenjem uočiti kako je učinak sve vidljiviji.

Vichyjev serum posebno je formuliran kako bi velika količina vitamina C uspjela prodrijeti u dublje strukture kože, gdje je i najpotrebniji. Vitamin C je preporučljivo aplicirati prije estetskih zahvata, ali i kao terapija održavanja nakon estetskih zahvata. Osobito nakon microneedlinga i mezoterapije čiji se učinak čak pojačava topikalnim nanošenjem vitamina.

Kada nanijeti vitamin C?

Vitamin C je preporučljivo nanositi svako jutro u kombinaciji s kremom sa zaštitnim faktorom. Tako će vitamin C djelovati tijekom čitavog dana kao svojevrsni štit od štetnih tvari iz okoline i zraka i spriječiti nastanak slobodnih kisikovih radikala.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.