Čistači, tonici, kreme – prepoznajte odgovaraju li vašoj koži

Žene u prosjeku koriste 12 proizvoda za njegu kože, što znači da na kožu u prosjeku djeluje 168 različitih sastojaka, prenosi Daily Mail. Među tim proizvodima zasigurno se pronađu i oni koji nisu dobri za kožu, ili barem za određeni tip kože, stoga je dobro znati kako proizvod koji koristite utječe na vašu kožu i što od njega očekivati.

To nikako ne znači da trebate izbaciti sve proizvode iz njege. Tajna je u mudrom odabiru i promatranju potreba kože. Nekoliko je stvari koje ukazuju na to da vam proizvod ne odgovara.

Znakovi da proizvod ne odgovara vašoj koži

Prije svega, crvenilo kože i osip ukazuju na to da ste alergični na proizvod. Ni nastanak prištića nakon korištenja proizvoda ne ukazuje na blagodati proizvoda, barem ne za vašu kožu.

Kod biranja proizvoda pripazite da je nekomedogen, odnosno da ne začepljuje pore. Greška je uglavnom u tome što osobe dehidrirane, a masne kože koriste hranjive kreme koje sadrže ulja, umjesto da biraju proizvode na bazi vode. Ulja su dobra za suhu kožu, a voda za dehidriranu.

Suha ili masna koža

Neugodno zatezanje kože uglavnom se javlja kod suhih tipova kože nakon korištenja proizvoda za čišćenje lica. Takvi proizvodi nerijetko sadrže sastojke koji isušuju kožu, stoga ako imate suhu kožu, pazite kakav proizvod birate.

Suprotno tome, mastan osjećaj na koži javlja se kada je proizvod pretežak ili previše hranjiv za vaš tip kože. Takvi proizvodi začepit će pore i donijeti još jedan nepotreban problem kože. Radije izaberite lagani proizvod za hidrataciju kože koji neće ostati na površini i dati suvišan sjaj.

Iako proizvodima treba određeno vrijeme da počnu djelovati, ako se koža s vremenom nije popravila i ako proizvod nije ispunio svoju svrhu, nemojte ga nastaviti koristiti iz navike ili samo zato što mislite da morate nanositi takav proizvod. Radije pronađite proizvod za tu svrhu koji odgovara vašoj koži i nakon kojeg će ona biti zdravija i izgledati bolje.

Što očekivati od proizvoda?

Proizvodi za čišćenje lica

Proizvodi za čišćenje lica namijenjeni su upravo tome – čišćenju. Nakon njih koža bi trebala biti ujednačenija, čista, bez ostataka makeup-a, mekana i glatka, nikako suha ili  masna, a nije dobro niti ako se javlja osjećaj zatezanja.

Toner

Toner nakon nanošenja čini kožu blistavijom, mekšom i zaglađenijom, barem trenutno. Uklanja posljednje ostatke šminke, a kod masne kože, sužava i čisti pore. Pripazite da toner sadrži dobre sastojke i ne isušuje kožu.

Proizvodi za eksfolijaciju

Proizvodi za eksfolijaciju uklanjaju nakupljene mrtve stanice s površine kože, zbog čega se koža nakon njih čini oživljena i regenerirana, ujednačenija, blistavija i zaglađenija. Probajte s različitim koncentracijama alfa hidroksilnih i beta hidroksilnih kiselina i pronađite koje vam najbolje odgovaraju. Obratite pažnju na to je li proizvod dovoljno blag ako imate nježnu kožu i vodite računa o crvenilu i reakcijama kože. Također, uzimajući sve u obzir, odlučite koliko ćete često raditi eksfolijaciju kože.

Hidratantne kreme

Hidratantne kreme birajte po tipu kože. Ako imate suhu kožu, odaberite hranjive kreme, ako je uz to dehidrirana, pobrinite se da koži omogućuju dovoljno vlažnosti. Idealna krema dobro se upija, koža nakon nje nije masna, izgleda zdravo i nahranjeno, a dehidracijske linije i suha koža više nisu toliko vidljive. Proizvod bi trebao pružati dugotrajnu hidrataciju. Ako osjećate da je proizvod pretežak za vašu kožu i da začepljuje pore, odaberite kreme laganije teksture.

Za mješovitu ili masnu kožu svakako odaberite prozračniji proizvod koji kontrolira pretjerano izlučivanje sebuma. Vodite računa da svakom proizvodu treba određeno vrijeme da pokaže rezultate, stoga nemojte otpisati proizvod ako niste primijetili razliku nakon jednog korištenja, odustanite od njega ako vaša koža loše reagira.

Proizvodi za tretiranje akni

Proizvod za tretiranje akni trebao bi djelovati na smanjenje pojave akni i prištića, uz minimalno crvenilo, isušivanje ili nadraženost kože.

 

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.