3 mita o ljepoti i njezi koja nas drže u zabludi

Njega lica i kože važan je dio našeg života i treba joj posvetiti dužnu pažnju. Isto tako, puno je informacija koje nas okružuju i dopiru do nas donoseći nam savjete i brojne preporuke. No, vrlo često događa se da te preporuke i nisu najtočnije. Puno je mitova na koje treba upozoriti jer dugoročno mogu nepovoljno djelovati na kožu. Istovremeno, postoje i neki jednostavni trikovi kojima možete poboljšati svoj izgled ili zdravlje.

Čišćenje lica završite tako da isperete lice ili ga očistite blazinicom na koju ste nanijeli prirodni tonik ili hidrolat.


1. Ulje čileanske maline ima visok zaštitni faktor od sunca i prirodna je alternativa kemijskom SPF.

NETOČNO. Veliki je trend u izradi prirodne kozmetike i traženju alternativa stvarno ili navodno toksičnim proizvodima. Ulje čileanske maline ima beznačajan SPF koji varira u ovisnosti o podneblju u kojem je rasla. Ne postoje kontrole i testovi kojima biste ustanovili SPF ulja, tako da je to nepoznanica.

S obzirom na visoki UV index ljeti, potrebna je vrlo visoka zaštita od sunca ( znači SPF veći od 35), ali je bitna i količina koju nanosimo na tijelo i lice. Količina ulja kojom bismo se morali mazati kako bismo se približili nužnom minimumu zaštite dovela bi nas u izgled masne, ljepljive kobasice. Jedna bočica ulja maline bila bi jedva dostatna za dva sunčanja.

U proizvodima koji se reklamiraju kao preparati za brzo tamnjenje i zaštitu od sunca s čileanskom malinom izrazito je mali postotak ulja i nema značaj na prevenciju od opeklina i drugih štetnih utjecaja sunca na kožu.

Ukoliko želite prirodniju zaštitu i izbjegavate kemijske filtere odaberite proizvode za zaštitu od sunca s mineralnim filterima (zinc oxide i titanium dioxide).


2. Vid se ne može popraviti.

NETOČNO. Jedna od metoda poboljšanja vida tj. smanjivanja dioptrije upravo su određene vježbe tzv. face yoge. Vježbanjem oka može se sačuvati dobar vid kroz cijeli život. Ujedno treba naučiti pravilno gledati ako se dugo radi za računalom ili pod neonskim svjetlom. Naše oko je okruženo mišićima koje možemo trenirati poput drugih mišića i ojačati ih. Nakon što ih ojačamo, oni su ponovo sposobni vršiti pritisak na očnu jabučicu i tako je skraćivati ili produljivati kako bi oko lakše fokusiralo.

Tim vježbama donosimo i druge benefite oku – podižemo spuštene kapke, uklanjamo vrećice i podočnjake ispod očiju i generalno pomlađujemo svoje oči.

Primjer face yoga vježbe za pomlađivanje očiju i vida:

Sjednite uspravno i raširite oči kao da ste ugledali nešto čudesno u daljini. Pazite da vam se pritom ne nabora čelo, zato položite dlan na čelo koji će tijekom vježbe „peglati“ nabore. U tom položaju ispisujte očima (zjenicama) virtualna slova abecede. Kad završite, malo odmorite ruku, zaklopite oči, pa ponovo zauzmite početnu poziciju. Kolutajte očima tako da sad ispisujete abecedu zrcalno, s desna na lijevo. Pogledajte se u ogledalu prije i poslije vježbe i uživajte u senzaciji koju donosi.


3. Micelarna voda završni je sloj čišćenja lica, jer djeluje i kao tonik.

NETOČNO. Micelarna voda zaista brzo čisti nečistoće i make-up s lica. Dovoljno je izliti malu količinu na blazinicu i na nježan način uklanjamo sve što guši našu kožu. Međutim, da bi to bilo moguće, u vodi su sitne čestice micele. No, kemijski gledano to su čestice surfaktanta koje su u svojstvu sapuna. Naime, micele djeluju na isti način kao i sapun svojim molekulama. Vodootporne su na jednoj strani, a na drugoj privlače vodu. Kad micelarnom vodom trljamo lice, nepolarne (vodootporne) čestice prljavštine i ostatak na koži ostaju zarobljene unutar micela.

Jednostavan način kojim biste dokazali da je micelarna voda određena sapunica je da protresete bočicu čiji će se sadržaj zapjeniti. Pjenjenju doprinose tenzidi, površinske aktivne tvari koje smanjuju sile na granici između polarne i nepolarne faze. One isušuju kožu i čine je propusnom za negativne utjecaje okoliša.

Zato birajte što jednostavnije formulirane micelarne vode, bez parabena, sapuna ili alkohola. I ono najvažnije – čišćenje lica završite tako da isperete lice ili ga očistite blazinicom na koju ste nanijeli prirodni tonik ili hidrolat.

5 ključnih proizvoda za njegu lica

Preplanulost pod kontrolom – sunčanje s oprezom

Botox? Ne! Yoga za lice? Da!

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Violeta Beljić Kušić

Diplomirani sam inženjer arhitekture, a svoju strast u struci usmjerila sam prema interijerima. Holistički pristup ljepoti promoviram izradom prirodne kozmetike oivčene laboratorijskim inovacijama, te kao instruktorica face yoge unutar svog branda [omo]TOUCH. Uvijek kreativna, sretno nosim svoje 50+ godine i hedonistički volim ljude koje me okružuju.