Prirodni preparati protiv opadanja kose

Gubitak kose izuzetno je aktualan problem koji muči ogroman broj osoba. Prema statistikama, gubitak kose javlja se kod 70% muškaraca. Smatra se i da je kod žena alopecija puno rjeđe stanje. No, statistike pokazuju suprotno – oko 30% žena će se suočiti s gubitkom kose prije ili kasnije u životu. Srećom, kod žena opadanje kose obično ne završava potpunom ćelavošću, kao što je slučaj kod muškaraca.

Razlog otpadanja kose još nije u potpunosti jasan, ali liječnici se slažu da postoji više čimbenika. Neki od njih su:

 • stres
 • anemija
 • genetika
 • bolesti štitnjače
 • hormonski poremećaji
 • menopauza
 • gljivice

Kod žena su najčešći „krivci“ stres, anemija i menopauza i naravno – bolesti štitnjače. Isto tako, mlade majke često se susreću s ispadanjem kose nakon poroda. Smatra se da su kod muškaraca za gubitak kose krivi geni i hormoni.

Gubitak kose također može biti uzrokovan gljivicama, koje se mogu pojaviti na vlasištu. A kosa može otpadati zbog kemoterapije i nekih drugih lijekova.

Tretman koprivom je najbolje što možete učiniti za svoju kosu i vlasište.


Liječenje alopecije – konvencionalna medicina

„Alopecija se ne može izliječiti, ali se može ublažiti,“ – kažu liječnici. Na tržištu postoji mnoštvo proizvoda protiv ispadanja kose, za koje se tvrdi da će spriječiti alopeciju, čak i povratiti izgubljenu kosu. Na žalost, ponekad reklame preuveličavaju dobrobiti proizvoda. Ali, osobu koja pati od gubitka kose, zanima samo jedno pitanje: „Hoće li mi ovaj proizvod pomoći?“

Nema sumnje kako instant rješenje ne postoji i da je za liječenje alopecije potrebno vrijeme i strpljenje. Osim toga, preporučuje se da dobro proučite informacije o proizvodu prije nego što ga kupite. Naime, samo dva lijeka – Propecija i minoxidil – imaju znanstveno potvrđeno djelovanje protiv alopecije.

Najpopularniji lijekovi protiv ispadanja kose su:

 • Propecija – tablete
 • Minoxidil – otopina za lokalnu primjenu
 • Nizoral – šampon
 • Vichy ampule – Vichy Dercos Aminexil

Propecija i Minoxidil su učinkoviti, ali njihov je nedostatak u tome što su dosta skupi i mogu imati ozbiljne nuspojave. Upravo zbog toga sve više osoba traži prirodne načine liječenja alopecije.


Liječenje alopecije – alternativni načini

Na pitanje „Može li se alopecija izliječiti?“ alternativa daje pozitivan odgovor. Alternativna medicina nudi nekoliko načina rješenja ovog problema. Ponajprije, potrebno je napomenuti kao niti jedna metoda ne daje brzi rezultat. Nemoguće je oćelaviti za jedan dan – za to treba nekoliko mjeseci ili nekoliko godina. Slično tome, potrebno je i duže vremena kako bi kosa počela ponovno rasti.  Rezultati terapije obično se vide nakon nekoliko mjeseci svakodnevnog korištenja. Budite uporni i ne odustajte.

Alopecija je povezana s prehranom i zdravljem kompletnog organizma

Sve je u našem organizmu međusobno povezano. Zbogtoga zdravlje kose ovisi o zdravlju cijelog organizma. Imate li problema s ispadanjem kose, alternativna medicina preporučuje da poboljšate prehranu, riješite se loših navika, smanjite stres i počnete se baviti sportom. Kvaliteta ishrane je jako bitna, potrebno je povećati unos ekološki uzgojenog voća, povrća i svježih sokova.

Posebice preporučujemo zelene kašaste sokove prema metodi V. Boutenko, koji imaju jak utjecaj na zdravlje vlasišta. Potvrđeno je djelovanje tih sokova protiv alopecije i sjede kose.

Victoria Boutenko održava predavanja o sirovoj hrani na Sveučilištu South Oregon, a kao rezultat njenih učenja diljem svijeta nastale su brojne zajednice ljudi koji jedu sirovu hranu. Victoria i njena obitelj žive na 100% sirovoj prehrani od 1994., i svo četvero izliječilo se od neizlječivih bolesti. Prelazak Victorijine obitelji na sirovu prehranu opisan je u njenoj knjizi Raw Family (Sirova obitelj). Victoria je također autorica 12 Steps to Raw Foods (12 koraka do sirove hrane) i njezine najprodavanije knjige Green for Life (Zeleno za zdravlje). Njeno dvoje djece napisalo je knjigu s izvrsnim receptima od sirovih namirnica pod naslovom Eating without Heating (Jesti bez zagrijavanja).


Prirodni recepti za liječenje alopecije

Postoji puno domaćih recepata, koji mogu značajno poboljšati stanje kose.

Kopriva

Sigurno ste čuli o djelotvornom učinku koprive na kosu. Tretman koprivom je najbolje što možete učiniti za svoju kosu i vlasište.

Dvije pune šake svježe ili suhe koprive stavite u lonac s 5 litara vode. Zakuhajte, isključite vatru i ostavite na 10-15 minuta. Procijedite, ohladite i operite s tim kosu.

Perite kosu koprivom svaki dan. Rezultati su vidljivi nakon par tjedana.

Eterična ulja

Provedena je dvostruka slijepa znanstvena studija u kojoj je jedna grupa koristila mješavinu eteričnih ulja (majčina dušica, ružmarin, lavanda i cedar, baza: biljno ulje jojoba i sjemenke grejpa). Druga je koristila – običnu vodu. U prvoj grupi alopecija je izliječena kod 44% pacijenata.

Primjena: masirajte vlasište ovom mješavinom jednom dnevno.


Med i cimet

Napravite smjesu od meda, toplog maslinovog ulja i 1 žličice cimeta. Nanesite na kosu i ostavite 15 minuta, nakon čega operite kosu. Ovo je efikasan domaći recept protiv ispadanja kose.

Sok crvenog luka

U dvostrukoj slijepoj studiji grupa koja je koristila sok crvenog luka, imala je čak 87% izlječenja od alopecije.

Primjena: sok luka utrljati u vlasište 2 puta dnevno. Rezultat je vidljiv nakon 4-6 tjedana.


Kombucha gljiva

Čaj od kombuche je vrlo ljekovit, a djeluje i protiv ispadanja kose. Kombucha je neobičan kompleks mikroorganizama (kvasci i bakterije) sposoban iz malog broja komponenata stvoriti obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci. To su: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlečna, glukonska, i glukoronska kiselina, voćne kiselin (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska), neki enzimi, 14 aminokiselina, biogeni amini i neki antibiotici. Zbog ovakve sposobnosti kulture kombuche, ne iznenađuje njen naziv “čudesna gljiva”. Stoga se ubraja u grupu gljiva značajnih ljekovitih karakteristika.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.