Koja je, ustvari, razlika između Eau de Toilette i Eau de Parfum?

Bez obzira na to odabirete li koristiti Eau de Parfum ili Eau de Toilette, miris koje odabirete iznimno je osoban. Često povezujemo mirise s nekim određenim periodom svog života, ljudima ili nekom emocijom. Možda neki miris nikad ne bi odabrali za sebe, ali vas podsjeća na vašu majku, baku ili najbolju prijateljicu pa vam on ipak priraste srcu. Sve smo se nekada špricale onim jednim maminim najdražim parfemom, zar ne? A kad vas nešto podsjeća na lijepe stvari iz djetinjstva tome je teško odoljeti, pa tako i mirisima.

Eau de Parfum i Eau de Toilette istog imena i istog brenda često nemaju potpuno isti miris, čak i ako je tako naznačeno na pakiranju.


OSNOVNE RAZLIKE IZMEĐU EAU DE PARFUM I EAU DE TOILETTE MIRISA

Sigurno znate navesti neke osnovne mirisne note svog parfema, ali mnogi bi ostali zbunjeni kad bi morali precizno opisati razliku između ove dvije glavne kategorije mirisa. Naime, razlika između formula Eau de Parfum [EDP] i njihovih rođaka Eau de Toilette [EDT] mirisa je zapravo veoma jasna i jednostavna. Razlika se svodi na koncentraciju mirisa. Koncentracija Eau de Toilette mirisa je između 8 posto i 12 posto, dok je koncentracija Eau de Parfum mirisa između 12 i 18 posto. Ipak, i koncentracije EDT i EDP mogu varirati od brenda do brenda… Jedno je sigurno, bez obzira na to što se koncentracija mirisa razlikuje ovisno o proizvodu ili brendu, EDP će uvijek biti koncentriraniji od EDT.

Ono što je zanimljivo je koliko se naš doživljaj ove dvije vrste mirisa razlikuje upravo zbog njihove koncentracije. Često se mijenja tijekom dana i neki će ispariti brže od drugih. Budući da EDP ima veću koncentraciju, to rezultira dužim i aromatičnijim trajanjem.


IMAJU LI ONI ISTI MIRIS?

Eau de Parfum i Eau de Toilette istog imena i istog brenda često nemaju potpuno isti miris, čak i ako je tako naznačeno na pakiranju. Brendovi prilagođavaju svoje formule različitim koncentracijama istih mirisnih nota u formuli. Često EDP nije samo koncentriranija verzija EDT nego je u potpunosti novo tumačenje izvornog sastava mirisa. To mu daje potpuno drugačiju dimenziju. Zbog toga parfemi i toaletne vode nisu uvijek međusobno zamjenjivi.

Često je Eau de Toilette nešto lakša i svježija, dok je Eau de Parfum bogatiji i trajniji. Za dnevnu je upotrebu EDT ugodnija i prikladnija verzija vašeg najdražeg mirisa, dok EDP nudi veću dubinu, a to je prikladnije za večernje sate. Također, važno je voditi računa o temperaturi i dobu godine. Čim je vani toplije i veća je koncentracija vlage u zraku poželjno je koristiti EDT, dok je tijekom hladnijih razdoblja u godini bolje koristiti EDP jer vam on može ponuditi više topline i dubine.

Prije kupnje sljedećeg mirisa svakako testirajte i Eau de Toilette i Eau de Parfum verziju. Obavezno obratite pažnju na to u koje doba dana, doba godine i u kojem okruženju ćete nositi taj miris jer, sve to igra vrlo važnu ulogu.

Kreirajte vlastiti brend parfema

Kupovanje preko interneta iz inozemstva

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.