Ispadanje kose: androgena alopecija

Kosa u prosjeku dnevno raste od 0,3 do 0,5 mm. Njezin rast, kao i rast svih ostalih dlaka na tijelu, odvija se kroz ciklus čija duljina varira od osobe do osobe. Svaki ciklus sastoji se od tri faze:

  • faza rasta ili anagena faza – najduža faza ciklusa, koja traje od dvije do šest godina. Genetski je određena i karakterizirana intenzivnim umnožavanjem stanica korijena dlake. U ovoj fazi nalazi se približno 85 posto zdrave kose.
  • prijelazna ili katagena faza – ovo je najkraća faza, koja traje dva do tri tjedna. Tijekom ovog ciklusa rasta dlake diobe stanica prestaju i folikul dlake više ne proizvodi nove stanice. U normalnom vlasištu u ovoj fazi nalazi se samo oko jedan posto kose.
  • faza mirovanja ili telogena faza – traje oko 100 dana i u njoj se normalno nalazi oko 14 posto kose. Kosa počinje opadati, bilo da je pogurana novom dlakom ili mehanički češljanjem. Na kraju telogene faze folikul dlake počinje novi ciklus kojim osigurava rast nove dlake nakon što je stara ispala.

Rast kose ovisi o raznim činiteljima koji su dijelom prisutni u našem organizmu, a dijelom u okolini. Među važne se ubrajaju i spolni hormoni – ženski spolni hormon estrogen i muški spolni hormon testosteron. S obzirom na njihov utjecaj na rast dlake, razlikujemo tri tipa dlaka na tijelu:

  • spolno neovisne – dlake koje nisu pod utjecajem spolnih hormona (obrve, trepavice, kosa na stražnjem dijelu glave);
  • ambispolne – dlake pod jačim utjecajem ženskih spolnih hormona (dlake pod pazuhom i donji stidni trokut);
  • muške spolne dlake – dlake pod utjecajem muških spolnih hormona (gornji stidni trokut i brada).

Učinak spolnih hormona na rast dlake također je dvojak. Estrogeni usporavaju rast dlake u anagenoj fazi, čime produljuju tu fazu. Testosteron potiče rast dlaka u području brade, stidnog trokuta i pazuha, a skraćuje anagenu fazu rasta dlaka u području tjemenog i postraničnog dijela glave kod osoba s nasljednom sklonošću.

Tretman androgene alopecije kod muškaraca i žena treba započeti s prvim naznakama tog stanja.


Prevaga hormonskog utjecaja

Svakodnevno gubimo 50 do 80 vlasi koje zamjenjuju nove. O alopeciji ili ćelavosti govorimo kad dnevno gubimo više od 100 vlasi.

Androgena alopecija nasljedni je gubitak kose pod utjecajem muških spolnih hormona, dominantno testosterona. Pojavljuje se u muškaraca, pa razlikujemo muški i ženski tip androgene alopecije. Iako se sklonost alopeciji nasljeđuje, vrlo je važan hormonski utjecaj. S obzirom na to da produljuju fazu rasta kose, estrogeni djeluju preventivo na nastanak ove vrste ćelavosti, dok testosteron iz ciklusa u ciklus skraćuje fazu rasta, a s vremenom i zaustavlja proizvodnju dlake u zahvaćenom folikulu.

Androgena alopecija počinje već u ranoj mladosti, uz individualnu brzinu napredovanja, a završava potpunom ćelavosti. Kod žena se alopecija očituje prorjeđivanjem vlasišta na tjemenu uz održanu prednju liniju rasta kose.

 

Slika 1
Ćelavost u žena može se klasificirati prema Ludwigu u
tri tipa: tip I – blaga, tip II – umjerena i tip III – uznapredovala

 

Slika 2
Ćelavost kod muškaraca svrstava se prema Hamiltonu u
sedam tipova: od tipa I, koji predstavlja normalno vlasište prije puberteta do tipa VII.
koji označava uznapredovalu ćelavost kod koje kosa ostaje samo u rubnim dijelovima

*

Tretman androgene alopecije u muškaraca i žena treba početi s prvim naznakama tog stanja. Mlađe osobe bolje će reagirati na tretmane koji pokušavaju očuvati cirkulaciju korijena dlake i smanjiti utjecaj muških spolnih hormona na skraćivanje ciklusa rasta dlake. Kod uznapredovale alopecije, kad već postoje ogoljela područja na glavi, jedino što preostaje je kirurško presađivanje ili nošenje perike ili tupea.

Autorica: Melita Smolek , dr. med.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads