Dr. Željana Bolanča: Kako pospješiti rast kose?

Uloga kose je višestruka. Njena fiziološka uloga je zaštita kože vrata i tjemena od mehaničkog oštećenja, UV zračenja, hladnoće i topline, dok trepavice sprječavaju ulazak stranog tijela u oko. Estetska uloga daleko iznad biološke. Osim mehaničke, kosa ima i senzornu funkciju. Njome, naime, zamjećujemo vrlo fini dodir. Međutim, odavno je estetska uloga nadvladala onu biološku.

Kosa je jedan od najvažnijih aspekata slike o sebi i vlastitom tijelu, fizički atribut kroz koji pojedinac izražava vlastitu individualnost. Ona može biti oznaka spola, dobi, socijalnog statusa, vrijednosti ili pripadnosti određenoj grupi, zanimanjima, vjerskoj pripadnosti, muževnosti ili seksualnosti. Stoga i ne čudi što gubitak kose može imati značajan utjecaj na psihološki status pojedinca, kvalitetu života i njegov društveni život.

Kosa ispada uslijed raznih poremećaja, starenja, ali i zbog drugih uzroka, kao što su problemi sa štitnjačom…


Smanjenje broja folikula

Svi sisavci imaju kožu obraslu dlakama. Na pojedinim je dijelovima kože dlaka tanka, svijetla i jedva uočljiva, dok je na drugim dijelovima jako izražena, čvrsta i velikog promjera. Osobito je to u području obrva, vlasišta i na rubu vjeđa. Na površini tijela nalazi se oko 5 000 000 dlačnih folikula, od kojih se oko 80 000 – 150 000 nalazi na koži tjemena. U vlasištu prosječno ima oko 100 000 folikula. S godinama se njihov broj smanjuje, pa u dobi od 50 godina broj folikula pada na 250 – 300 po cm². Zdravo vlasište svakodnevno izmjeni 70 – 100 vlasi.

Postoje tri tipa dlačnih folikula: lanugo, velus i terminalna vlas. Svaka vlas raste nezavisno od druge, pa susjedne vlasi mogu biti u različitim ciklusima rasta kose. Isto tako, ciklus rasta svaje dlake podijeljen je na tri faze:

1. anagenua faza – faza aktivnog rasta vlasi koja traje od 3 do 8 godina u kojoj je 90 % vlasi u normalnom vlasištu;

2. katagena faza – prijelazna, involutivna faza tijekom koje prestaje aktivni rast vlasi. U njoj se može promijeniti boja vlasi i u njoj se vlas priprema za ispadanje.

3. telogena faza – faza mirovanja koja traje 3 do 4 mjeseca i na kraju koje stara vlas ispada.

Iza telogene faze počinje novi ciklus rasta, a u vlasištu se svakodnevno izmjenjuje 70 – 100 vlasi. Duljina rasta dlake određena je duljinom trajanja anagene faze, a dlaka raste u prosjeku od 0.3 – 0.5 mm na dan. Brzina rasta ovisi o proliferaciji (brzini diobe) keratinocita matriksa u bulbusu dlake, dok debljina dlake ovisi o širini bulbusa dlake. On, pak,  ovisi o volumenu mezenhimalne komponente folikula.


Uzroci ispadanja kose

Kosa ispada uslijed poremećaja, starenja, ali i zbog drugih uzroka, kao što su problemi sa štitnjačom, npr. Uzroci ispadanje kose su različiti, od poremećaja u stabljici vlasi i poremećaja rasta vlasi, preko fiziološkog ispadanja kose uslijed starenja kojeg zovemo androgenetska alopecija, pa sve do ožiljnih alopecija koje mogu dovesti do nepovratnog gubitka vlasi i stvaranja ožiljnog tkiva. Zbog Toga je kod njih osobito važno što ranije postaviti dijagnozu i započeti liječenje.

Tri koraka do pouzdane dijagnoze

U dijagnostici bolesti kose najvažnije je napraviti anamnezu, klinički pregled i trihoskopiju – dermatoskopiju vlasišta. Anamnezom se utvrđuje kada je ispadanje vlasi započelo, opseg zahvaćenog vlasišta, dinamiku gubitka (stalno/povremeno) i jačinu ispadanja kose. Osim toga, važno je utvrditi i sezonske varijacije, kao i potencijalne čimbenike koji bi mogli uzrokovati povećani gubitak kose, poput lijekova, infekcija, stresa, hormonalnih i drugih bolesti, te je li ispadanje kose popraćeno s prorjeđenjem vlasišta i subjektivnim senzacijama poput svrbeža, bolnosti, pretjerane osjetljivosti prilikom češljanja i slično.

Kliničkim pregledom dobiva se uvid u aktivnost bolesti i trenutni stupanj prorjeđenja vlasišta. Zadnjih je godina u dijagnostici veliku vrijednost pokazala i trihoskopija, metoda kojom se dijagnosticiraju nepravilnosti u strukturi kose i upalne promjene u vlasištu. Trihoskopija je značajno ubrzala proces postavljanja dijagnoze. Povećala je njenu točnost te povećala uspješnost liječenja bolesti vlasišta. Time se nametnula kao neizostavno sredstvo u dijagnostici, ali i praćenju liječenja bolesti vlasišta.

Iz navedenih razloga dermatološki pregled treba biti detaljan i obuhvaćati sve korake dijagnostike, od anamneze do kliničkog i trihoskopskog pregleda. A u nekim će slučajevima biti potrebna i biopsija vlasišta. Iz tog razloga,  osim dermatologa, značajnu ulogu u postavljanju dijagnoze bolesti vlasišta ima i patolog, koji će na uzorku veličine 3 mm napraviti patohistološku analizu.


Kako liječiti ispadanje kose?

Liječenje ispadanja kose ovisi o dijagnozi. Kako se u većini slučajeva radi o androgenetskoj alopeciji, fiziološkom ispadanju kose, možemo ga usporiti i odgoditi kontinuiranim tretmanima i lokalnim pripravcima koje je potrebno gotovo svakodnevno aplicirati. Osim toga, uz navedene tretmane mogu se koristiti i sistemski dodaci prehrani poput omega kiselina, vitamina A, biotina, folne kiseline, vitamina D ili kurkume.

Tretmani za prirodno poticanje rasta kose

Estetski tretmani koji mogu potaknuti rast kose, zaustaviti ispadanje i poboljšati njenu kvalitetu, ali i djelovati kao pomoćni tretmani kod ozbiljnih bolesti vlasišta su mezoterapija i PRP (plazma bogata trombocitima).

Plazma bogata trombocitima (PRP – eng. platelet rich plasma) tretman je kojim se iz vlastite krvi  centrifugom izoliraju trombociti bogati brojnim faktorima rasta. Oni se oslobađaju prilikom injektiranja u kožu oko folikula dlake. Injektirani u područje prorjeđenja vlasišta, mogu potaknuti folikule na rast dlake, a rezultat je gušća i deblja vlas. Potrebno je u početku napraviti tri tretmana u razmacima od 1.5 do 3 mjeseca. Kasnije se preporučuje održavanje jednim tretmanom svakih 4-6 mjeseci.

Mezoterapija je metoda kojom se injektira koktel različitih vitamina koji mogu potaknuti rast kose u područje oko folikula vlasi, na dubini od 2-4 mm od površine lože. Od njih se osobito ističe biotin, važan čimbenik u stvaranju keratina. Za poticanje rasta kose, potrebno je u početku napraviti 5 tretmana mezoterapije svakih 15 dana. A nakon toga još tri tretmana u razmacima od mjesec dana.


Ponekad je najbolje kombinirati

Navedene metode PRP i mezoterapije mogu se primjenjivati i u kombinaciji, tako da se liječenje započne s tri PRP tretmana, a nastavi s pet mezoterapijskih tretmana. Liječenje bolesti vlasišta i ispadanja kose ranije navedenim metodama može biti iznimno uspješno. No, prije odluke o svakom tretmanu potrebno je učiniti dermatološki pregled s trihoskopijom kako bi se pronašao točan uzrok ispadanja kose te kako bi započeto liječenje bilo pravovremeno i učinkovito.

5 koraka za zaustavljanje gubitka kose uzrokovanog hipotireozom

Tajanstveno prorjeđivanje i ispadanje kose

Maska za kosu s kvascem potiče rast i zaustavlja opadanje kose

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.