Dr. Nevia Delalle: Rosacea i kako je se riješiti

Ne podnosite promjenu temperature, ni ne pomišljate na izlazak uz čašu vina ili začinjenu hranu, jer je uvijek rezultat isticrveni ste i kapilare oko nosa i na licu vam uopće ne pristaju. Što učiniti? Iako je kamuflaža najlakši način, a i relativno uspješna barem u prvoj fazi bolesti, kad primijetite prve simptome, savjetujem brzu konzultaciju s dermatologom. U svim kasnijim fazama bolesti liječenje će biti znatno duže, a i uspjeh liječenja je ponekad upitan. Postoje brojna imena za ovo stanje kože, a zapravo se radi o rosacei. Rosacea je kronična, relativno sporo progredirajuća bolest koja prolazi kroz nekoliko faza razvoja.

Po završetku liječenja, postignuti rezultati održavaju se neutralnim pripravcima, neablativnim laserskim postupcima te obaveznom zaštitom od sunca.


Rosacea – prva faza

Prvu fazu karakterizira crvenilo lica. Javlja se povremeno, nakon izlaganja toplini ili konzumiranjem vrućih ili alkoholnih pića te začinjene hrane ili trajno, neovisno o vanjskim čimbenicima. U ovoj fazi vidljive su i teleangiektazije (proširene kapilare). One najprije nastaju na dorzumu i krilima nosa, a potom se šire i na druge dijelove lica. U ovoj fazi bolesti liječenje je najučinkovitije. Stoga te prve znakove treba prepoznati na vrijeme i započeti neki od sljedećih postupaka.

Ovakvi “rosacea” pacijenti uglavnom imaju jako osjetljivu kožu, a aplikacija bilo kojeg lokalnog preparata može izazvati osjećaj pečenja ili zatezanja. Tada je važno započeti njegu kože neutralnim preparatima za obnavljanje oštećene kože. Uz obaveznu upotrebu zaštite od sunca SPF 50+, obnavljanje zaštitne barijere će pospješiti emolijentna sredstva. Do potpunog smirivanja preporučljiva je peroralna antiobiotska terapija kroz mjesec dana. Nakon toga može se započeti lokalna terapija preparatima koji smanjuju upalu kao što su azelaična kiselina, metronidazol, retinoidi. Svakako će biti potrebno nekoliko mjeseci da bismo dobili rezultate liječenja.

Liječenje

Elektrokoagulacijom i radiovalnom koagulacijom mogu se ukloniti vidljive krvne žile. Uglavnom je potrebno provesti nekoliko postupaka. Nakon toga, kroz nekoliko dana koža je crvena, edematozna i na mjestima tretiranja nastaju kraste koje kroz nekoliko dana same otpadnu bez ožiljka. Posebno je važno kožu zaštiti od sunca kroz cijelo vrijeme terapije i oporavka.

Crvenilo i vidljive krve žile efikasno se tretiraju i laserima. Neablativnim laserskim postupkom djelujemo na vaskularne strukture u papilarnom dermisu. Nježno, bez oštećivanja epidermisa utječemo na koagulaciju krvnih žila i na taj način smanjujemo utjecaj vanjskih faktora na njihovu fragilnost i daljnju progresiju bolesti. Istovremeno, s neablativnim laserom kojim djelujemo na difuzno Rosacea crvenilo, možemo tretirati i pojedinačne kapilare. Za potpuni rezultat potrebno je učiniti najmanje 6-8 laserskih tretmana kroz godinu dana, tijekom nekoliko godina.
Jednom kada se postignu rezultati, potrebno je povremeno ponoviti postupak, radi dugotrajnijeg učinka. Svakako je dobro započeti terapiju u hladnijim mjesecima, ali neablativni laserski postupci se mogu raditi tijekom cijele godine. I nikada ne zaboravite SPF 50+.


Rocasea
papulopustuloza – druga faza

Rocasea papulopustuloza je drugi, teži oblik bolesti karakteriziran stalnim crvenilom, brojnim teleangiektazijama (proširenim kapilarama) te papulama i pustulama (gnojni prištevi). Postoje brojne terapijske metode koje se primjenjuju u ovoj fazi bolesti. No, uvijek je najučinkovitija kombinirana terapija. U lokalnoj terapiji koriste se antibiotici (klindamicin, eritromicin i metronidazol), azelaična kiselina, benzoyl peroxide, retinoidi.

Terapija

Potrebno je najmanje kroz dva mjeseca provoditi lokalnu terapiju kako bismo dobili rezultate. Također je učinkovita kombinacija glikolne kiseline s oralnim antibioticima. Kemijski piling (AHA) može se raditi svaka 2-4 tjedna. Potom pacijenti sami apliciraju preparate glikolne kiseline u kremama u znatno nižoj koncentraciji. Sistemska terapija također se mora uzimati kroz duže vrijeme. Niske, neantibiotske doze doksiciklina (40 mg) uzimaju se jednom na dan kroz nekoliko mjeseci radi zaustavljenja upale. Također, mogu se uzimati i uobičajene doze oralnih antibiotika kao što su doksiciklin, eritromicin, minociklin te azitromicin i klaritromicin. Već nakon 3-4 tjedna dolazi do značajne redukcije upale, papula i pustula. O protokolima liječenja postoje različiti stavovi među stručnjacima, no sigurno je najbolji protokol liječenja onaj koji će uistinu dovesti do izlječenja.

Po završetku liječenja, postignuti rezultati održavaju se neutralnim pripravcima, neablativnim laserskim postupcima te obaveznom zaštitom od sunca uz izbjegavanje provocirajućih čimbenika.


Zadebljanje kože – treća faza

U posljednjoj fazi bolesti dolazi do zadebljanja kože, najčešće nosa tzv. rhinophyma, ali i drugih dijelova lica. U toj fazi zadebljani dijelovi kože moraju se ukloniti kirurškim putem, laserom, dermoabrazijom, elektrokoagulacijom ili radiokirurškim metodama. Novije generacije erbijskog ili frakcijskog lasera su manje agresivne i vrlo učinkovite. No, postupak je ponekad potrebno ponoviti i do 3 puta. Dermoabrazijom se uklanjaju površinski slojevi kože, a procesom cijeljenja stvaraju se novi, glatki slojevi kože. Najpopularnije i vrlo učinkovite su ipak elektrokoagulacija i radiokirurška (radiovalna) ablativna metoda. Njima se mogu potpuno remodelirati zadebljani slojevi kože s izvanrednim estetskim rezultatom.

Poseban oblik rozaceje je okularni oblik. On se može javiti samostalno, ali i zajedno sa svim prije navedenim oblicima bolesti.

Dr. Nevia Delalle: Estetski tretmani, serumi i kreme u 50-ima

Dr. Nevia Delalle: Iskoristite zimske dane za tretmane laserom

Dr. Nevia Delalle: Najbolji estetski postupci za optimalne rezultate

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

dr. med. Nevia Delalle

Dermatovenerolog s internacionalnom specijalizacijom iz anti-aging medicine te korektivne i estetske dermatologije. Slobodno vrijeme najradije provodi pod morem, u svim krajevima svijeta.