Dr. Nevia Delalle: Koža sklona aknama i miteserima tijekom ljetnih mjeseci

Iako nam se čini kako su rezervirane samo za manji dio populacije, akne su najčešći dermatološki poremećaj u razdoblju adolescencije. Procjenjuje se kako je ovim problemom i koži sklonoj aknama pogođeno gotovo 85 % osoba između 13 i 20 godina. Posljednjih je godina do izražaja došao i fenomen povratka akni i u odrasloj dobi. Njime su posebno pogođene osobe u ranim 40-ima. Iako u njihovom nastanku sudjeluje više faktora, među najistaknutije uzročnike akni spadaju genetsko naslijeđe povezano s masnim tipom kože, hormonske promjene i bakterije.

Potrebno je izbjegavati uljne preparate, redovito čistiti lice te izbjegavati teški makeup na bazi silikona.


Je li za akne zaista kriva genetika?

Faktori koje nasljeđujemo genetski, poput veličine žlijezda lojnica i brzina lučenja loja (sebuma) iz njih – glavni su preduvjeti za kožu sklonu aknama. Ipak, masna koža i povećane žlijezde lojnice nisu dovoljne za nastanak akni. Za njihovu je pojavu potrebno stvaranje komedona u kojima se razmnožavanju bakterije P.acnes.

Što dovodi do stvaranja komedona i posljedično do nastanka akni? Prirodno lučenje sebuma pojačava se pod utjecajem hormona. A poremećena ravnoteža lipida kože u kombinaciji s orožnjavanjem unutar folikula žlijezde lojnice dovodi do začepljenja izvodnih kanala. Tada se nakupljeni sebum i odbačene stanice epitela stvrdnjavanju i tvore komedon. Otvorene komedone nazivamo miteserima i iz njih se najčešće ne razviju akne, dok su zatvoreni komedoni plodno tlo za pretjeran rast anaerobnih bakterija i nastanak upaljenih akni.

S obzirom na to je za prirodno izlučivanje sebuma nužan prohodni kanal folikula dlake, kod njegovog začepljenja posljedično dolazi do stvaranja upale duboko u lojnici.


Može li promjena godišnjih doba pogoršati i kožne probleme?

Mnogo je mitova vezano uz utjecaj vremenskih prilika na stanje kože. Moram istaknuti kako, iako određene promjene postoje, progresiju ozbiljnih stanja kože – poput akni – ne možemo vezati direktno za godišnja doba. Tako često možemo od nekih osoba čuti kako se akne ljeti poboljšavaju. Drugi, pak, tvrde kako im se ljeti stanje kože najviše pogorša. Istina je, kao i u mnogim drugim stvari, negdje u sredini. Sezonska pogoršanja pojedinih stanja ili bolesti kože nisu rijetkost. No, odgovor nije jedinstven. Kod nekih se osoba tijekom toplijih mjeseci zaista događa i potpuna regresija ili poboljšanje kože sklone aknama.


Pojačano znojenje može dovesti do pogoršanja akni u 50% slučajeva

Tijekom proljeća i ljeta osobe čija je koža pogođena aknama trebaju biti na posebnom oprezu zbog visokih temperatura i povećane vlage u zraku. Pojačanim znojenjem dolazi i do hiperprodukcije lojnih žlijezda. To može dovesti do začepljenja pora i pogoršanja akni u oko 50% slučajeva. Pojava akni također je u velikoj ovisnosti o povećanoj vlazi. Ona nije karakteristična za sredozemnu i umjerenu kontinentalnu klimu na koju smo navikli. Pogoršanje akni i upala tijekom ljeta čak češće nastaje na koži leđa i prsišta. Posebno zbog neadekvatne odjeće, a naročito kod sportaša i osoba koje nose nepropusnu sportsku odjeću.


SPF – ključan dio prevencije i tretiranja akni

Još jedan iznimno važan faktor je i sunce. Jednako je važno zaštititi se od UV zračenja. Često se spominju zaštitni faktori koji dodatno pogoršavaju stanje akni. No, to je potpuno netočno. Pogotovo danas kada na tržištu imamo brojne nekomedogene fluide s visokim SPF-om. Guste teksture nekadašnjih formula mogle su prouzročiti začepljenje pora. No, nikada problem nije bio u SPF-u, već u neprimjerenoj teksturi za masni tip kože. Izlaganje suncu bez zaštite dovest će do pojačanog upalnog odgovora i posljedične hiperprodukcije sebuma. Potrebno je izbjegavati uljne preparate, redovito čistiti lice te izbjegavati teški makeup na bazi silikona.

Također, treba imati na umu da je većina preparata, bilo lokalnih ili sistemskih, – fotosenzitivna. Stoga nakon izlaganja suncu mogu nastati hiperpigmentacije, pa čak i opekotine. Primjerice, BHA kiseline vrlo su moćna sredstva, ali nikada ih ne bismo smjeli koristiti bez UVA i UVB protekcije. Želimo li ovo ljeto zadržati ujednačen i zdrav ten, ne preostaje nam ništa drugo nego malo promijeniti navike, čuvati se i naravno – redovito njegovati.

Dr. Nevia Delalle: Njega kože na +35 °C

Dr. Nevia Delalle: Sreća i zadovoljstvo tajna su blistave kože

Dr. Nevia Delalle: Akne – upalne promjene i bolesti kože


To nisam ja – to je moja Štitnjača!

dr. med. Nevia Delalle

Dermatovenerolog s internacionalnom specijalizacijom iz anti-aging medicine te korektivne i estetske dermatologije. Slobodno vrijeme najradije provodi pod morem, u svim krajevima svijeta.