Dr. Nevia Delalle: Kako izbjeći neprirodni “pillow face”?

Od zvijezda do trnja i obrnuto. Tako bi se mogao nazvati afirmacijski put estetskih postupaka među kojima su najveću popularnost ipak stekli fileri i botulinum toksin kao „najjednostavniji” način pomlađivanja. No, nestručnim apliciranjem događaju se pogreške koje kvare sveukupni estetski dojam.

Presudan faktor za svjež i pomlađen izgled su dobar odabir pacijenta te velika kritičnost, znanje i iskustvo stručne osobe.


Iskustvo liječnika i iskrenost pacijenta

Na samom početku vladala je euforija, ubrizgavale su se neprovjerene formulacije, koje su nažalost rezultirale brojnim posljedicama. Kasnije se javio veliki oprez, a potom opet opuštanje i nekritično i nekontrolirano ubrizgavanje provjerenih, ali nestručno apliciranih hijaluronskih i drugih filera. Osim što liječnik mora imati znanja i smisla za estetiku, mora imati i veliko iskustvo. A s druge strane, mora dobro poznavati prirodu filera i znati kako će se određeni filer ponašati u kojem dijelu tkiva odmah po aplikaciji, ali i nakon izvjesnog vremena.

Treba voditi računa o brojnim pitanjima, kao što je, primjerice, koliko se često smiju ubrizgavati te smiju li se miješati različiti fileri i još brojni upiti na koje odgovori često izostaju. Ponekad krivnju na sebe moraju preuzeti i pacijenti jer su često neiskreni. Ne znaju puno o onome što su već radili, često mijenjaju liječnike jer nisu zadovoljni, a iz ordinacija izlaze bez povijesti bolesti.


Na što treba obratiti pažnju?

Sami počeci apliciranja filera uglavnom su bili izolirani. Ispravljale su se pojedinačne bore, ali danas trendovi podrazumijevaju rejuvenaciju cijelog lica. To znači i puno veće količine filera. Samo je prošle godine u SAD-u i Kanadi aplicirano preko 2,4 milijuna filera.

No, jesu li fileri uvijek pravi izbor? „Blowfish lips” i „pillow” ili „puffy face” su možda najbolji sinonimi za najčešće nuspojave koje se vide u svakodnevnoj praksi, ali i na gradskim špicama. Upravo gore navedeni razlozi najčešći su krivci za to, a posljedic je tzv. „overcorrection”. Još kada se uz to doda pretjerivanje na području usana, rezultati su vrlo neprirodni.

Prekomjerna korekcija, osim lošeg estetskog učinka, ima i brojne druge moguće posljedice, kao što su infekcije, apscesi, nekroze i ishemije tkiva. Premda je hijaluronidaza, enzim koji razgrađuje prekomjerni ili neželjeni filer, prva pomoć kod neočekivane reakcije tkiva, ipak se neke posljedice mogu predvidjeti i na vrijeme spriječiti. Ovisno o anatomiji lica, količini subkutanog masnog tkiva, izraženosti jagodica te obliku nazolabijalnih i mentolabijalnih dubokih bora, određuje se gustoća filera.

Način aplikacije također je važan te se procjenjuje i dubina i tehnika. Hoće li filer biti apliciran iglom ili kanilom i na kojoj dubini, još su neka od pitanja na koja treba odgovoriti prije samog postupka.


Najriskantnija regija lica

Periokularna regija (područje oko očiju) uvijek je riskantna, ali je i veliki izazov za rejuvenaciju. Stoga je važno analizirati meko tkivo i promjene na koštanim strukturama. Koža na kapcima je najtanja i bez subkutisa, kružni očni mišić s godinama slabi te mijenja oblik i konture oka.

Povremeni ili stalni edemi su svakako kontraindikacija za aplikaciju filera i upravo tada imamo „overcorrection“ i tzv. „puffy“ efekt. Uvijek se koriste fileri niske viskoznosti i niske koncentracije. Bolje je kanilom aplicirati malu količinu materijala kako bi se izbjegli hematomi te dovoljno duboko (periostalno) kako bi se izbjegla diskoloracija (Tyndallov fenomen) i neželjeni noduli (čvorići ili kvržice).

Kombinacija botulinum toksina, filera u periokularnoj regiji te prevelika i opetovana količina viskoznih filera u gornjim obrazima dovode do tipičnog „puffy“ ili „pillow“ lica, odnosno mjesečevog lica kojeg smo se užasavali kao moguće nuspojave dugotrajne kortikosteroidne sistemske terapije.

Na kraju, važno je ponoviti da su presudni faktori dobar odabir pacijenta te velika kritičnost, uz znanje i iskustvo. Također, prije gore navedenih postupaka savjetujem svojim pacijentima prvo učiniti kožu nahranjenom i što elastičnijom. Danas uistinu postoje brojne skupe, ali i vrlo jeftine, stare metode kojima se može na adekvatan način stimulirati koža lica i vratiti mladost. A kao šlag na torti imamo filere i botulinum toksin. Oni će tada i u malim količinama dati konačan sjaj i potpuni anti-age pečat.

Filerima do lifting učinka

Dr. Nevia Delalle: Istine i zablude o hijaluronskoj kiselini

Dr. Nevia Delalle: Najbolji estetski postupci za optimalne rezultate

Blaženka Gačić: Estetske konzultacije novost su na našem tržištu

dr. med. Nevia Delalle
dr. med. Nevia Delalle

Dermatovenerolog s internacionalnom specijalizacijom iz anti-aging medicine te korektivne i estetske dermatologije. Slobodno vrijeme najradije provodi pod morem, u svim krajevima svijeta.