Dr. Meri Bura: Identifikacija najčešćih uzroka nesanice (4. dio)

Danas se, u novom nastavku opširne studije o nesanici, njenim simptomima, uzrocima, posljedicama, suzbijanju i svemu ostalome što ona nosi sa sobom bavimo identifikacijom najčešćih uzroka, odnosno procesom rješavanja nesanice.

Rješavajte svoj život na način da povećavate broj situacija u kojima ste zadovoljni. Fokus neka bude na rješenjima, a ne na problemima.

Disbalans glukoze u krvi kao uzrok nesanice 

Žudite li za slatkom hranom identificirajte sa svojim liječnikom je li ta žudnja posljedica “burn outa” i iscrpljenih adrenalnih žljezda ili disbalansa neurotransmitera. Može biti i posljedica intolerancije na hranu, parazitskih infekcija, pogrešne prehrane, disbalansa spolnih hormona, posljedica jakog mentalnog ili emotivnog stresa, posljedica intoksikacije…? Kontinuirani disbalans glukoze u krvi može se potvrditi iz krvnog nalaza mjerenjem – HbA1c.

Imate li disbalans glukoze u krvi (disglikemija) potvrđen laboratorijski i ako ste trenutačni u velikom akutnom stresu, imate napadaje gladi tj. osjećaj pada šećera (ili se tresete, ili često idete na wc) opcija koja može pomoći je da uzimate na neko vrijeme alfa lipoičnu kiselinu. No, samo ako se držite higijenskih mjera i ako vam tako propiše liječnik. Glutamin između jela može dodatno stabilizirati šećer u krvi i može biti dobar suplement za pomoć kod prekida uzimanja štetne brze hrane. Ali, on pomaže samo nekim osobama.

Žudnju za hranom može se prekinuti između ostalog uzimanjem DPA (D-phenilalanin). Doziranja i trajanje terapije odredit će liječnik. Disbalans glukoze u krvi još može nastati zbog kasnog jedenja, zbog konzumacije alkohola navečer ili jednostavno zbog jakog mentalnog stresa i zabrinutosti.


Visoki noćni kortizol kao uzrok nesanice

Najbolje je testirati kortizol iz sline. Uzimaju se 3 dnevna uzroka i 2 noćna uzorka (uključujući trenutak buđenja usred noći). Visoki noćni kortizol osim nesnice uzrokuje niz ozbiljnih bolesti i potrebno ga je liječiti. Ovaj problem nije moguće rješiti samo tabletom. Najbolje se rješava promjenom stila života koji je doveo do problema, što uključuje i promjenu vlastitih stavova i promjenu okolinskih uvjeta života.

Simptom visokog noćnog kortizola (a ujedno niskog dnevnog) sami možete prepoznati po karakteristici ponašanja wired and tired (engl.). To bi značilo da ste stalno napeti, a istovremeno umorni.

Visoki noćni kortizol povezan je s disbalansom 
melatonina. To je ozbiljno stanje iscrpljenosti organizma koje treba sistematično i temeljito liječiti. Uz nesanicu može se očitovati nizom simptoma: problemi sa štitnjačom, problemi s tlakom, problemi s umorom, problemi s probavom, plodnošću, spolnim hormonima, glukozom u krvi…

Nesanica zbog visokog noćnog kortizola dobro reagira na GABA preparate, kao i na triptofan i melatonin. Kako bi se cjelokupno stanje stabiliziralo, često su potrebni i drugi preparati. Liječnik treba odrediti listu preparata, doze i slijed uzimanja te kasnije smanjenje doza.

Lactium je još jedan prirodni preparat koji značajno snižava visoke vrijednosti kortizola. No, ponajprije moramo istražiti zašto je kortizol visok (akutni stres, kronični stres, infekcije, metabolički poremećaji…)


Nedostatak GABA-e 

GABA je inhibitorni neurotransmiter koji primarno neutralizira adrenalin. Dakle, smiruje organizam. Simptomi nedostatka GABA-e su nesanica, umor (čak i nakon dobro odspavane noći), osjećaj jakog stresa, napetost i zgrčenost mišića (kod žena je čest TMZ simptom, grčenje vilice), anksioznost i panični napadaji, palpitacije, iritabilnost na najmanji povod, živčanost, prejedanje, iritabilno crijevo, nemogućnost opuštanja, hladne ruke, osjećaj da vam je svega dosta, jaka osjetljivost na zvukove i mirise, ponekad vrtoglavice, osjećaj da se ne možete suočiti s obavezama, a to “previše svega” ponekad kulminira u ozbiljnim bolestima poput fibromijalgije.
*
Generalno dovodi do ankioznosti, depresije, kroničnog stresnog stanja, nesanice. Ove osobe dobro reagiraju na benzodiazepine, jer benzodiazepini primarno djeluju na mišiće, manje na CNS.
*
Nedostatak GABA-e je bolje identificirati preko simptoma ili eliminacijom nego laboratorijskim testovima, jer su oni nepouzdani.
Smatram da je većinu kroničnih bolesti najbolje liječiti precizno dijagnosticirajući simptome i veze (najvažnije!) među njima. To upravo radi holistička medicina, otkriva bolesne biokemijske veze. Nedostatak GABA-e je često povezan s nedostatkom melatonina ili serotonina. Stoga nesanica može biti posredno izazvana, ali i direktno zbog nedostatka GABA-e. Prevladava li ovaj tip nesanice, moguće je uzeti i preparate GABA-e ili preparate s triptofanom i melatoninom.
*

Visoke i niske doze

Visoke doze GABA-e (više od 750mg) mogu izazvati anksioznost, pa ih je najbolje izbjegavati. Prema mom iskustvu preparati s GABA-om dobro djeluju. Najbolje ih je uzimati pred spavanje ili čak pri buđenju usred noći. Oni koji ne reagiraju na GABA-u, a imaju primarno GABA poremećaj, potencijalno dobro reagiraju na theanin kojeg ima i u zelenom čaju.
*
GABA preparati značajno smanjuju tlak i to treba uzeti u obzir, kao i to da se GABA sintetizira iz aminokiseline glutamina uz aktiviranu formu vitamina B6 kao glavnog 
kofaktora. Stoga je za zaključiti kako osobe kojima nedostaje GABA mogu, između ostalog, imati i nedostatak ove aminokiseline i vitamina B6 (zbog nedovoljnog unosa ili zbog nedovoljne apsorbcije).

Trenutačno popularna dijeta “i
ntermittent fasting” kao i preskakanje obroka smanjuje koncentracije GABE. Osim dijeta koje izgladnjuju, nedostatka hranjivih tvari, smanjene koncentracije GABA-e nalazimo kod Burn-out-a (iscrpljenosti adrenalnih žljezda, pretežno smanjenog kortizola), kod disbioze crijeva, kod niskih razina cinka u tijelu, vitamina B6, taurina i glutamina) te kod jednog od najvažnijih uzroka kroničnih bolesti, a to su varirajuće vrijednosti glukoze u krvi (zbog nutritivnog ili mentalnog stresa).
*

Nedostatak serotonina i melatonina 

Ovo je čest uzrok nesanice, a potaknut je opsesivnim mislima i brigama, osjećajem nemoći, straha i nedostatka samopouzdanja. Spavanje je često isprekidano buđenjima usred noći, što u konačnici vodi u depresivno rapoloženje. Serotonin je proporcionalan samopouzdanju. A to onda podrazumijeva i samopoštovanje. Smatram da je samopoštovanje glavni temelj zdravlja, a njegov nedostatak glavni uzrok bolesti, tj. glavni izvor stresa koji vodi u bolest. Po danu, ove su osobe sklone depresivnom raspoloženju i negativnim stavovima. 

Serotonin je prirodni antidepresiv, a kada je u deficitu poremećena je konverzija serotonina u melatonin. Tako da na kraju priče nedostaje i melatoninUkratko rečeno, po danu ste loše raspoloženi, a po noći ne možete spavati. Deficit melatonina očituje se teškim usnivanjem, makar može biti kombiniran i s dugotrajnom cjelonoćnom nesanicom.

Simptomi nedostatka serotonina su
: teško usnivanje, anksioznost, depresija, pesimizam, stalne brige, slaba vjera u sebe, želja da se sve i svakoga kontrolira, živčanost, napetost koja se može očitovati kroz migrene ili napetost čeljusti. Osobe imaju često noćno znojenje, a kada se probude usred noći – teško ponovno zaspu. Mijenjaju poze tijekom spavanja, žude za slanim i/ili slatkim, nemaju snage za vježbanje, tužni su…

Kako povećati razinu serotonina u krvi?

Mnogi za obrubu protiv nesanice uzimaju preparate koji djeluju tako da povisuju serotonin u krvi. Ti lijekovi spadaju u skupinu antidepresiva (jako često propisivanih antidepresiva). I, koliko vidim iz iskustva, ovi lijekovi imaju dobar učinak. No, treba li zanemariti činjenicu ili je barem dublje istražiti – zašto uzimati antidepresiv za nesanicu? Ili istražiti zašto ste neraspoloženi, što vas u vašem životu toliko oneraspoložuje? Možda da razmislite što bi vas moglo raspoložiti i da napravite barem jedan korak prema tome? 

Prirodnijim putem serotonin se može nadoknaditi uzimanjem nutritivno bogate hrane koja će omogućiti proizvodnju dovoljnih količina serotonina, radeći stvari koje volite, družeći se s ljudima koje cijenite…

Melatonin

Melatonin kao lijek za nesanicu nije tako pouzdan kao serotonin. Kod mnogih ne izaziva nikakvo djelovanje, makar povisivali dozu. No, kod nekih djeluje izvrsno. Po mom iskustvu efikasne doze su uvijek veće doze. U nekim državama je čak i zabranjen.

Činjenica da serotonin djeluje bolje od melatonina govori u prilog tome da je problem često u glavi, pa tako i nesanica. I govori u prilog tome da treba rješavati ono što izaziva problem. Dakle, osjećaj zadovoljstva/nezadovoljstva je osjećaj koji prethodi stanju usnivanja/nesanice…znate ono “kokoš ili jaje”. Ovdje se zna što je prvo.

Rješavajte svoj život na način da povećavate broj situacija u kojima ste zadovoljni. Fokus neka bude na rješenjima, a ne na problemima.
Dobra terapija nije beskonačno kopanje po problemima. Dobra terapija donosi rezultat i ona je primarno promjena fokusa. Npr. ako vas šef maltretira, ne mislite cijeli dan na njega, nego otiđite cijelo popodne na tenis ili šah ili…). Ne možete, kažete? Nije dobro ako to nije jasno i ako niste u stanju napraviti tako male korake. Vrijeme ja da barem razmislite o tome, da probate. Disciplina je najkorisnija vrlina.

U riziku smo od niskog 
melatonina kada smo izloženi plavoj svjetlosti (kompjuteri, TV..), ako smo u bolovima ili u nelagodi (zbog IBS-a, nemirnih nogu, bolova u zglobovima…), ako smo u infekcijama…

Triptofan

Osobe koje imaju nesanicu zbog problema sa serotoninom i melatoninom često imaju takvu genetsku predispoziciju. No, to ne znači da nema pomoći. Ova vrsta nesanice osim lijekovima koji povećavaju razinu serotonina (antidepresivi) može se liječiti i triptofanom. I to neposredno prije spavanja ili pri buđenju usred noći. Triptofan se pretvara u 5-HTP, a 5-HTP u serotonin.

Triptofan
 se može nadoknaditi suplementima triptofana (pročišćeni triptofan), ali suplementi mogu izazvati ozbiljne nuspojave (EMS sindrom, mišićni bolovi, oštećenja živaca, promjene na koži…) pa treba biti na oprezu. Triptofan je dobro uzimati ako vas muče negativne misli. Tijelo ne može sintetizirati triptofan, pa je važno da ga uzimamo hranom. Uzimanjem namirnica koje su bogate ovom aminokiselinom (mliječni proizvodi, puretina, meso, soja, grašak…). Međutim, neće se povećati razina serotonina u mozgu jer neće proći moždanu barijeru. Naime, povećan unos triptofana ne povećava značajno razine 5-HTP-a.  Neki tvrde da hrana bogata triptofanom povećava razine serotonina. To je serotonin sintetiziran u crijevima.

Sunce, priroda, vježbanje…

No, razina serotonina u mozgu se povećava vježbanjem, izlaskom na sunce (svjetlo, sjenu, ne mora biti direktno sunce, važno je da ste vani). 5-HTP s mnogo bolje prolazi moždanu barijeru i ima jači antidepresivni učinak, ali isto tako može izazvati EMS sindrom i reagira s brojnim antidepresivima. Obično se proizvodi od grifonije simplicifolie, pa svi suplementi s tim imenom zapravo znače da sadrže 5-HTP. S obzirom da 5-HTP diže kortizol moramo biti oprezni i ne davati ga kod ozbiljnih nesanica jer može izazvati noćne more. Ako triptofan i 5-HTP ne pomognu, možemo dodati ili probati liječiti samo melatoninom. Uvijek krećemo s najmanjim dozama.

Ovo su najčešći uzroci nesanice, no nisu jedini…

Dr. Meri Bura: Zašto i kako dolazi do nesanice? (1. dio)

Dr. Meri Bura: Higijenske mjere i terapija protiv nesanice (2. dio)

Dr. Meri Bura: Posljedice nesanice i hormoni kao njen uzrok (3. dio)

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Meri Bura, dr.med

Doktorica sam koja se bavi prirodnim načinima liječenja i koja je svoju štitnjaču izliječila na prirodan način, vratila svoje zdravlje i svoj život u svoje ruke. www.mulier.hr

WordPress Ads