Petka Coner: Moja Afrika može biti i vaša

Odlučili ste: Ja želim u Keniju. Na najljepšu plažu Afrike Diani Beach. Želim i na safari. Barem 10 dana. Otvarate internet. Privatnih smještaja i hotela da vam se zavrti u glavi. Safari ponuda u beskraj. Od jeftinih do luksuznih i VIP. Prekrasne fotografije ubrzavaju vam puls. Želite odmah biti tamo na mekom, bijelom pijesku, zaplivati u tirkiznom indijskom oceanu i odrijemati pod palmom. Super! I tako vi sretno stignete prvo na južnu obalu Mombase, Diani Beach. I dok vas taxi vozi sve dublje u gustiš ili šumu, nešto vam baš i ne štima. I tako stvarnost koja vas dočeka malo ili jako puno izgleda drugačije od divnih fotografija koje ste gledali svaki dan brojeći sekunde do puta. Bijele plaže nigdje na vidiku. “Pa, kako? A tamo je bila slika. I rekli su samo 200, 300 metara, 2, 3 minute od moje rezervirane vile? A, gdje je vila? Sad više ni ne znam kako uopće doći do ceste po kojoj su me vozili?!?! “

Ja tu ljepotu živim svaki dan i rado ću je podijeliti s vama. Putovanje u Afriku bit će više od turističkog aranžmana dok JA ovdje dišem. Vidjet ćete, doživjeti, upoznati i osjetiti pravi život Afrike. I nakon toga, pogled na svijet i život vjerojatno će vam se promijeniti.

Putovanje po najboljim uvjetima

Eh, da. Doživjela sam ovakvih situacija mnogo. Puno je zamki u koje možete upasti; od nepostojećih agencija, razočaranja do gubitka novaca. Nema potrebe za tim. Ja kad sam došla prvi put nisam imala nikoga, niti sam ikoga ovdje poznavala. Vi imate mene. Pitajte. Ja živim ovdje. U Keniji, na Diani Beach. Priroda posla vodi me na sve strane; od Kenije, Tanzanije, Zanzibara i dalje. Od bajkovitih plaža do mjesta gdje vi sigurno nećete nikada kročiti.

Ovdje ćete naći razne mogućnosti, prednosti, kombinacije svog afričkog putovanja iz snova, bez ikakvih velikih mudrosti i skrivenih troškova.

Samo najbolje i provjereno

I dok sam ja ovdje:

Nikad vam neću preporučiti nešto što osobno nisam doživjela, vidjela, bila, odsjela, boravila kroz 15 godina moje Afrike.

Bilo da se radi o izradi individualnog, grupnog putovanja, medenom mjesecu, poslovnom ili obiteljskom odmoru stojim vam na raspolaganju.

S moje strane uvijek ćete dobiti više opcija na odabir koje će biti u skladu s vašim očekivanjima, željama i budžetom: jeftina, srednja, visoka, luxury  i VIP klasa.

Na safari nikad nećete ići ne licenciranim vozilom za obavljanje safari djelatnosti.

Dajem vam na raspolaganje svoj tim na čelu s location menadžerima, profesionalnom ekipom vozača, safari vodiča s kojima uspješno surađujem već godinama.

Nećete spavati na podu, po hostelima ili rupama (jedino ako baš nemate za to jako veliku želju).

Zapamtite: ponuda smještaja, hotela, lodgeva, kampova je ogromna. I sve je lijepo na slici, na internetu. Ali, stvarnost na terenu je često drugačija.

Dobit ćete sve osnovne  informacije o svom putovanju.

Uplata putovanja jednostavnije je na ovoj strani.

Vaše želje, prioriteti i financijske mogućnosti moj su izazov i briga kako biste doživjeli magičnu Keniju i Afriku.

Uputit ću vas u sve opcije izleta, razgledavanja na odabranoj destinaciji, provjerene restorane i mnogo više.

Iz prve ruke rado ću vam pokazati gdje, što, kako i za koliko, te rezervirati od izleta, dodatnih aktivnosti, restorana. To će biti moja briga i zadovoljstvo.

Osobno ću Vam biti na raspolaganju kao vaša domaćica.

I ono najvažnije: osigurat ću vam putovanje po najpovoljnijim cijenama na tržištu.

Neizbrisiv trag

Do sada sam udovoljila svim željama, mogućnostima dragih prijatelja, putnika. Nitko nije našao novce na cesti i svaki novčić je jednako vrijedan! Zato ću vam rado pomoći donijeti odluku, predložiti i  složiti putovanje iza kojeg će ostati neizbrisiv trag i doživljaj Afrike.

Ovdje ćete naći aktualne super ponude individualnih ili grupnih putovanja koje s ove afričke strane financijski izgledaju ipak drugačije i nježnije za vaš džep.

Stalno se javljate. Dolazite. Mnoge sam prvi put nakon gomile e-mailova, whats’up-ova upoznala ovdje u Keniji. Zato još više volim svoj život u Keniji! Jer, uz sve ljepote donijela mi je nove prijatelje, vratila neke stare. I svakim novim dolaskom bogatija sam za nove divne ljude u životu. I zato hvala vam na povjerenju. Do sada i ubuduće.

Nema dalje, ovo je vrh!

Kenija je prekrasna. Šteta bi bila da je ne posjetite, doživite bar jednom u životu. Moj dragi prijatelj noć prije odlaska zaključio je nakon 2 tjedna Kenije:” Okay. Ja volim putovati i puno sam putovao i vidio. Ali nakon svega doživljenog ovdje u Keniji, pa gdje da sad više putujem? Nema dalje, ovo je vrh!”- Damir Leljak.

Ja tu ljepotu živim svaki dan i rado ću je podijeliti s vama. Putovanje u Afriku bit će više od turističkog aranžmana dok JA ovdje dišem. Vidjet ćete, doživjeti, upoznati i osjetiti pravi život Afrike. I nakon toga, pogled na svijet i život vjerojatno će vam se promijeniti.

VJEROVALI ILI NE?

Tijekom svih ovih godina moje Afrike mnogi koji bi željeli doživjeti i vidjeti sve što ja živim svaki dan, pitaju. Super. Treba se informirati. To me jako veseli. Google ipak ne zna sve. Pokazati interes za upoznavanjem nečeg novog već je prvi korak i mali pogled van kutije i vašeg dvorišta. To je već puno.

Razumijem. Afrika je i danas za mnoge slika pustoši, gladi, bolesti, divljih životinja koje će vas sigurno pojesti. Razumljiv je i strah od nepoznatog. Pogotovo od nečega čime vas plaše ko babarogom. Pa ti onda putuj u Afriku!

I danas, strpljivo odgovaram na svako pitanje. Ima ih svakakvih; razboritih i pametnih, neshvatljivih i neumjesnih za 21. stoljeće i doba interneta. Nažalost i na tom “sveznajućem” internetu nađe se svašta.

Različiti smo i ja to poštujem. Često su mi ta pitanja velika zabava. Ponekad mi s digne kosa na glavi jer ne razumijem, pa komentiram sama sa sobom: ”Pa, čekaj, kako može tako nešto uopće pitati?” Vjerujte mi, nije bilo lako odabrati “the best of the best”. Onim bahatim, uvredljivim na vjerskoj i rasnoj osnovi ovdje nije mjesto.

Opasno voće

Jel’ tamo u Keniji kao u Bangkoku?  O, da ! Gotovo identično! Još i bolje! Hm…. jel Vi sigurno želite putovati u Keniju?

Rekli su mi da ne smijem jesti voće jer navodno je opasno po zdravlje. Čudim se da si još uopće živ kad jedeš voće i doma. 

Jel’ mi garantiraš da nema zmija? Moja žena ih se užasava?  A da ostavite ženu kod kuće ?

Rekli su mi da će me napasti i oteti jer sam plavuša.  A, ništa onda. Za putovanje u Keniji pofarbajte se u crno! 

Imam frendicu u Botswani. Ma, sigurno ju poznaješ. Ma, naravno! Kako ne. Družimo se svakodnevno i tračamo te na udaljenosti od 2,862km. 

Rekli su mi da Kenija nije dobra za djecu od 3 godine. Stvarno? Oprostite, pošaljite mi djecu. Vraćam Vam ih 100%. A Vi ostanite kod kuće.

Ti  živiš u kolibi?  Ja živim u kući. Ali ima ljudi koji žive u kolibama. 

Afrika je siromašna. Znači i ti si siromašna?  Pa, nisam baš jako.  Osjećam se bogatom danom mi prilikom da živim ovdje i pomažem siromašnima.   

Imate vi u Keniji vode?  Imamo. Svih vrsta: rijeka, jezera, ocean, močvara…Ima i one za piće! 

Ima li tamo nečega kupiti za jesti? Nađe se ponekad….

Strašni lavovi

Hoće li me napasti lav?  Apsolutno. Rekao mi je da samo tebe čeka. 

Ima li tamo puno komaraca?  Ništa manje ni više nego kod tebe.

Kako se ti štitiš od komaraca, piješ neke lijekove svaki dan i to ? Ne, ne pijem nikakve lijekove. Doma, na Diani Beach ne spavam pod mrežom. Noću samo uključim tabletu protiv komaraca u struju  i to je to. Morate znati nisu svi komarci malarični. Ovisi i na kojoj ste lokaciji, blizu jezera, vode stajaćice i tko zna gdje. Ja kad haračim okolo po prašini i divljini, gdje vi sigurno nećete, da tada negdje spavam pod mrežom. Ali znajte, komarci su također individualna stvar. Nekoga pikaju, nekoga ne. 

Jel’ možemo skočiti do Kilimanjara da uslikam selfie? Ako možeš skočiti nekoliko stotina kilometara do susjedne države Tanzanije super! Ili otići na safari u Amboseli nacionalni park u Keniji iz kojeg se vidi lijepo Kili. Naravno, to sve moraš platiti. Transport, park fees, ako je za selfie onda ti valjda nije problem!  Opaska za Hrvatske čitatelje: Pa nije ti to Sljeme i Zg Špica !  

Smijem li izaći iz hotela? Rekli su da nije preporučljivo, da je opasno. Šta stvarno? Ha, ništa, onda čučite u hotelu i trošite novce tamo. Dajte malo razmislite, prosim vas. 

Jel’ jako vruće? Ovisno gdje ste u Keniji, u koje doba godine. Ali, svakako ponesite pulover. 

Rekli su nam da se ne smijemo kupati u oceanu jer je opasno. Sigurnije je kupati se u Kenijskom indijskom oceanu nego na puno drugih “sigurnih”mjesta na svijetu. Kenija ima Koraljni greben koji štiti njenu obalu i time je čini sigurnom lagunom za najdugotrajnija brčkanja i kupanja. Dakle, uživajte na najjače!  

Što da radim ako dobijem proljev?  Hm….za početak kupite toalet papir i otiđite u wc.

Malo hrane, za svaki slučaj

Smijem li pričati s lokalcima? Jesu li opasni? O, da! Jako. Napadaju vas prirodno miroljubivim karakterom, poštovanjem i osmijehom.    

Rekli su mi da je opasno.  Ništa manje ni više nego New York, London, Pariz, Zagreb ili Moskva…

U hotelima rade crnci ili bijelci? I jedni i drugi.  

Čula sam da je prljavo. Jesu bar tanjuri u hotelima čisti? A što da ja vama sad odgovorim …Ponesite si onda svoje ili kupite plastične…. 

A gdje ću ja tamo spavati? Pod palmom ili s lavovima, naravno 🙂 

Mogu li prvo doći, vidjeti pa ako mi se sviđa platiti kasnije? Ha, ha, ha….Prvo platite, možete i na rate. Unaprijed, naravno. Bar nećete otplaćivati ljetovanje do penzije. Onda dođete i sigurno će vam se svidjeti. 

Ima li u Keniji uopće bijelaca? Nađe se tu i tamo nekoliko stotina tisuća. Uključujući i mene…

Postoji li mogućnost da ti njihovi vračevi bace neke uroke na mene?Apsolutno. Hodaju okolo sa čarobnim prahom i bacaju ga na svakoga tko im se nađe na putu. 

Da si ponesem nešto hrane u kuferu, onako za svaki slučaj? Za slučaj čega?

 Hoće li me opljačkati? Nema sumnje. Samo na vas čekaju. Dajte me najte….Ne morate baš mahati zlatnim lančićem ili lancem oko vrata i bahatiti se… 

Ima tamo interneta?  Ima, brzog, sigurnog po cijeloj Keniji.

Ima li uopće kakvih dućana? Nađe se. Od malih shopova do luksuznih shopping mall-ova. Možete si i frizuru kupiti u dućanu.

Karibu!

I tako dalje…I tako dalje. Za ovaj put završit ćemo rubriku “Vjerovali ili ne”. Bilježim ja i dalje:) I zabavno mi je po tom pitanju. A još zabavnije kad ti isti ljudi dođu, doputuju, i nakon kratkog vremena počaste sami sebe jednim prihvatljivim komplimentom “Koja sam ja buda**. “

Vidimo se u Keniji 🙂 Karibu! Dobrodošli!

Foto: Petka Coner

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.