Gorski kotar – siječanjska hit destinacija

Početkom siječnja mnogi Hrvati tradicionalno odlaze na skijanje po europskim skijalištima, no ove godine to su zbog aktualne situacije bili primorani preskočiti. Mnogi su alternativu pronašli na Jahorini u susjednoj nam BiH, a svi ostali koji su odlučili ostati unutar granica Lijepe naše zaputili su se u Gorski kotar koji je ove zime veliki turistički hit.

Nije teško pretpostaviti zašto – čarobne prizore prirode prekrivene snijegom šteta je propustiti čak i onima koji nisu veliki obožavatelji zime. Svima onima koji se vesele zimskim radostima i aktivnostima na snijegu, Gorski kotar je sa svojim skijalištima i sanjkalištima pravo otkriće. S obzirom da školski praznici još uvijek traju, zbog zatvorenih europskih skijališta Gorski je kotar tako već danima okupiran skijašima i izletnicima iz svih krajeva Hrvatske.

Na kojim lokacijama se možete skijati i sanjkati, kao i sve bitne i aktualne informacije o uvjetima na stazama i cijenama ulaznica okupili smo u nastavku. Ukoliko u idućim danima planirate put Gorskog kotara, svoj izlet isplanirajte na vrijeme.

 

SKIJALIŠTE ČELIMBAŠA, MRKOPALJ

Skijalište Čelimbaša nalazi se u srcu Mrkoplja i otvoreno je svaki dan od 9 do 16 sati. Na ovom skijalištu uživat ćete u svim aktivnostima na snijegu uz obavezno pridržavanje epidemioloških mjera koje uključuju nošenje maski gdje je to propisano i održavanje distance.

Cijena poludnevne karte (do i od 13 sati) je 60 kn, a cjelodnevne 100 kn. Nema rezervacija karata, plaćanja tjednih karata ni plaćanja karticama. Skijalište ovisi o vremenskim uvjetima i o prirodnom snijegu. Djeci do 12 godina nije dopušteno korištenja žičare jer je strma i prava je avantura za iskusne skijaše. Međutim, za djecu i početnike može biti opasna.

Ukoliko ste ljubitelji sanjkanja, možete uživati na besplatnom sanjkalištu koje se nalazi s lijeve strane hostela Skijaški dom. Na istoj lokaciji možete naručiti hranu i piće za van, unajmiti sanjke i skijašku opremu.

Na Facebook stranici TIC Mrkopalj možete pronaći više informacija, kao i popis slobodnog smještaja.

 

SKI CENTAR PLATAK

Ski centar Platak je godinama omiljeno skijalište svih iz Primorsko-goranske županije, a nerijetko i omiljena lokacija izletinicima iz drugih dijelova Hrvatske. Ovih dana ondje vlada velika gužva pa je maksimalan broj dnevnih ski karata koje su u prodaji ograničen na 500, dok jedna osoba može maksimalno kupiti 6 dnevnih ski karata. Maksimalan broj dnevnih karata za pristup pokretnim trakama za skijaše i sanjkaše je 100. Cijena dnevne karte za odrasle je 120 kn, a vikendom 150 kn. Skijalište je otvoreno od 9 – 16h, a sanjkati možete na sanjkalištu uz Baby lift.

Na Facebook stranici Platak svakodnevno možete pratiti aktualne informacije o stanju na ski stazama.

 

SANJKANJE U GORSKOM KOTARU

Sanjkališta u Gorskom kotaru ima na više lokacija.

Vujnovići

Ovog vikenda (16. i 17.01.) otvara se sanjkalište i mini skijalište Vujnovići kod Planinarskog doma Kamačnik u Vrbovskom. Vučnica radi vikendom, a u spomenutom planinarskom domu možete potražiti smještaj. Ukoliko ogladnite, Bistro Kamačnik kod istoimenog kanjona nudi hranu za van.

Skrad

Na sanjkanje se možete uputiti i u Skrad, gdje se sanjka u centru mjesta. U obližnjem kafiću Play Kuglana Skrad vikendom je u ponudi okrijepa u vidu toplih i hladnih napitaka za van.

Lokve

U Lokvama možete sanjkati na uređenoj sanjkaškoj stazi HSC Jezero Lokve. Ovo sanjkalište se uređuje sukladno vremenskim uvjetima, nije komercijalizirano, nema radno vrijeme i ne naplaćuje se. Petkom i subotom, od 17 do 20h, možete sanjkati na osvijetljenoj stazi. Na sanjkalištu nema ugostiteljske ponude, ali u centru Lokava nalazi se Buffet Iskra gdje možete naručiti hranu za van uz prethodnu telefonsku najavu.

 

Delnice

U Delnicama postoji sanjkalište Potok koje se nalazi na Supilovoj ulici, a moguće je sanjkati i kod Planinskog Centra Petehovac Delnice. U planinarskom domu možete naručiti hranu i piće za van.

Crni Lug, Fužine i Begovo Razdolje

Moguće je i sanjkanje na padini u Crnom Lugu kod zgrade uprave Nacionalni park Risnjak gdje je moguća i okrijepa te mogućnost najma sanjki. Na sanjkanje možete i u mjestu Vrata kod Fužina, a od danas je otvoreno sanjkalište i u Begovom Razdolju, najvišem naseljenom mjestu u Hrvatskoj.

 

NORDIJSKO SKIJANJE

Zaljubljenici u nordijsko skijanje (skijaško trčanje) ovisno o vremenskim uvjetima imaju mogućnost koristiti staze u Ravnoj Gori, Skradu, Mrkoplju i Delnicama. Sve detaljne informacije, kako o nordijskom skijanju, tako i o skijalištima i sanjkalištima možete pronaći na Facebook stranici Turistička zajednica Gorskog kotara koja svakodnevno donosi sve novosti i aktualnosti.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.