Farski otoci – čudesna priroda nadohvat ruke

Farski otoci ili Ovčji otoci jedno su od najzanimljivijih mjesta koje smo posjetili. Usporedivi su s Islandom, no opet „svoji“, drugačiji, bez gejzira i aktivnih vulkana. Smješteni su na pola puta između Škotske i Islanda, a zračne linije udaljeni cca 2 h od Kopenhagena (s kojim su i najbolje povezani). No, i iz nekih drugih europskih gradova postoje linije za Farske otoke.

Poseban turistički boom Farskim otocima dogodio se nakon posljednjeg filma o James Bondu. Naime, zadnje scene filma snimane su na otoku Kalsoy.

Luka u glavnom grad Torshavenu

Sastoje se od 18 otoka od kojih je većina izvrsno povezana modernim cestama, tunelima i mostovima. Do onih otoka koji nisu povezani tunelom ili mostom lako se dolazi trajektom ili helikopterom. A let helikopterom iznenađujuće je jeftin (financira se djelom iz njihovog sustava taxi prijevoznika). Let do jednog od bližih otoka košta cca 150 kn po smjeru za 1 osobu.

Pogled na crkvu u mjestu Saksun

Za razliku od helikoptera, korištenje tunela je skupo i po smjeru se cijene kreću od 100 – 150 kn. Potrebno je uzeti u obzir da vam se (kao turistu) može desiti da i nekoliko puta dnevno prolazite tunelima koji se naplaćuju (ukupno ih je tri). Farski otoci su autonomna regija Danske, imaju svoje pravosuđe, policiju, svog premijera, zastavu, himnu, valutu… a s Danskom dijele vanjske poslove i obranu.

Otok Kalsoy

Sastavni dio Kraljevine Danske, ali ne i EU

Iako su autonomna regija Danske (pripadaju Kraljevini Danskoj, uz Dansku i Grenland), Farski otoci nisu sastavni dio EU, kojoj je Danska pristupila 1973. godine. Razlog tome je neprihvaćanje EU direktiva vezanih uz ribarstvo kojima se definiraju kvote izlova za pojedine riblje vrste. Ribarstvo im je osnovna gospodarska grana i nisu željeli da ih se ograničava u tom smislu. Nakon ribarstva, kao gospodarske grane slijede stočarstvo i turizam.

Ovce i ovnovi – česta slika na Farskim otocima

Odnos Farskih otoka i EU bazira se na tri odvojena sporazuma. Odnose se na ribarstvo, trgovinu dobrima i suradnju u znanosti i tehnologiji koji omogućavaju korištenje sredstava iz EU fondova. S obzirom da nisu dio EU, preporuka je kupiti SIM karticu za mobilni telefon čim sletite na ovo otočje.

Vodopad Mulafossur na otoku Vagar

Čudesni krajolici

Priroda na Farskim otocima je čudesna. Postoje brojne opcije za planinarenje, no ne treba očekivati velike uspone (najviša planina je cca 880 m) i jasno označene planinarske staze. Stoga vam se može desiti da krenete „vrludati“ u potrazi za pravom stazom. Imate li sreće i doživite nekoliko sunčanih dana, bit ćete svjedoci takvim intenzivnim zelenim i plavim bojama da nećete moći odvojiti pogled od krajolika koji vas okružuje.

Panoramska cesta Norđaradalsvegur

Za posjet Farskim otocima dobro je planirati noćenja na tri različita otoka kako bi izbjegli duže vožnje autom tijekom obilaska. A par dana svakako je potrebno odvojiti za glavni grad – Torshaven. Ne toliko jer ima puno toga za obići u samom gradu, već zato što je dobra polazišna točka za izlete i planinarenja. Nudi najbolji izbor hotela, a restorani su posebna priča. Uz Torshaven, sugerirala bih najmanje 3 noćenja na otoku Vagar i 2 noći na otoku Bordoy. Nama je otok Vagar bio najdraži dio putovanja iz nekoliko razloga: zbog svoje razvedene obale, pogleda na otok Mykines, prekrasnih stijena Drangarnir i Tindholmur (to su ujedno i „najfotogeničniji“ dijelovi Farskih otoka), jezera Sorvagsvatn koje izgleda kao optička varka i ostavlja dojam kao da lebdi iznad mora te stare sušionice bakalara, Fiskastykkid, pretvorene u restoran.

Crna plaža u mjestu Stykkiđ

Gastronomija

U gastronomiji prate Dance po kreativnosti i kvaliteti (ali i po cijenama!). Ne pamtim da sam negdje 8 dana za redom na različitim mjestima probala toliko dobar kruh (uglavnom je to bio svježi kruh od kiselog tijesta). Janjetina im je fantastična, riba i škampi za svaku pohvalu. U Torshavenu postoji nekoliko stvarno izvrsnih restorana, a ono što je mene osvojilo „na prvu“ je Fiskastykkid, već spomenuta stara sušionica bakalara. U njoj se nudi samo nekoliko jela, no svako je za preporuku. A kiseli kruh i domaći putar s limunom bili su mi faktor X.

Hiking do jezera Sorvagsvatn

Hoteli i Airbnb-ovi tijekom ljeta uglavnom su rasprodani, a i rent-a-car je potrebno dosta unaprijed rezervirati. No, unatoč tome, nikada nećete imati osjećaj gužve jer nisu prekapacitirani u kontekstu smještaja, a  i turisti se rasprše po otocima.

Zaljev u mjestu Gjogv

Poseban boom u turizmu desio im se nakon posljednjeg filma o James Bondu. Naime, zadnje scene filma snimane su na otoku Kalsoy. Svakako ga treba posjetiti jer nudi dobre opcije za hiking, a možete ostaviti i cvjetić na grobu tajnog agenta 007. Kalsoy je trajektom povezan s ostalim otocima, a kako sam trajekt prima samo cca 12-16 automobila i rijetko vozi (3-4 puta dnevno), sugestija je otići do njega bez automobila. Auto mozete ostaviti na pristaništu za trajekte i koristiti javni prijevoz (autobus) na Kalsoy-u, koji funkcionira besprijekorno.

Razvedena obala uz jezeru Sorvagsvatn

Posebna „priča“ je posjet otoku Mykines. Najpoznatiji je po pafinima, preslatkim pticama koje je moguće vidjeti od travnja/svibnja do rujna. Mykines treba planirati u prvi danima nakon dolaska na Farske otoke jer je putovanje do Mykinesa zahtjevno zbog otvorenog mora i vrlo često se dešava da se brodske linije do Mykinesa otkazuju. To je bio na žalost i naš slučaj. U dva nam je navrata bio otkazan brod i na kraju ga nismo uspjeli obići. Sad imamo dobar razlog za vratiti se…

Tradicionalne kućice u mjestu Bour (iznajmljuju se preko Airbnb-a) i pogled na stijene/otoke stijena Drangarnir i Tindholmur 

Pogled na pogled na stijene/otoke stijena Drangarnir i Tindholmur za oblačna vremena

Korisni savjeti i preporuke

Prilikom planiranja putovanja na Farske otoke dostupne su brojne kvalitetne informacije koje mogu pomoći u planiranju putovanja (posebno na njihovoj službenoj stranici https://visitfaroeislands.com/en ). Izdvojila sam i nekoliko stvari koje nisam pronašla u brojnim člancima i putopisima ljudi koji su ih posjetili i možda nekome pomognu u planiranju putovanja:

  • proći hiking stazu između mjesta Saksun i Tjornuvik
  • prošetati po crnoj plaži u mjestima Stykkiđ i Tjornuvik
  • proći panoramskom cestom Norđaradalsvegur, cesta sa serpetinama s koje se pruža prekrasan pogled i kojom se ujedno dolazi do kanjona Gadalaur koji također sugeriram proći
  • spustiti se do zaljeva u mjestu Gjogv i otići do vidikovca u istom mjestu
  • proći hiking stazu u dolini u selu Gasadalur
  • otići na ručak u staru sušionicu bakalara, Fiskastykkid
  • 2 ili 3 noći spavati u mjestu Bour iz kojeg se pruža najljepši pogled na Farskim otocima

Zrinka Vladovic - Relja

“Climb the mountain not to plant your flag, but to embrace the challenge, enjoy the air and behold the view. Climb it so you can see the world, not so the world can see you.” / David McCullough Jr.