Sentimentalna šetnja Zagrebom kroz djela Zvonimira Milčeca

U potresu koji je pogodio Zagreb uslijed pandemije koronavirusa stradalo je jako puno zgrada u samom središtu grada. Brojne umjetničke, kulturne i povijesne ustanove ozbiljno su narušene i tek će se stvarna šteta utvrditi u idućih nekoliko tjedana i mjeseci. No, Zagreb je ponovo pokazao koliko je snažan i koliko su svi njegovi stanovnici ujedinjeni. S obzirom na to da nam je zbog trenutne situacije šetnja gradom ograničena odlučili smo prošetati Zagrebom, njegovim ljudima i osjećajima kroz oči književnika koji mu je posvetio život. Zagreb kakvim ga je vidio Zvonimir Milčec.

Ono što najviše raznježuje Zagrepčane jest dašak nostalgije koji se ovdje-ondje pojavljuje u ponekoj priči, za onim što je bilo u onome starom, zaboravljenom Zagrebu.


OD ZAGREBA SU LJEPŠE SAMO ZAGREPČANKE

Od Zagreba su ljepše samo Zagrepčanke, rekao je svojevremeno. Tome možemo slobodno pridodati i Zagrepčani, kao i svi njegovi stanovnici. U ovim trenucima svi pokazuju veliko srce, a mi se svi skupa nadamo da ćemo što prije i u sigurnosti moći prošetati ulicama našeg grada.

ZAGREB KAKVIM GA JE VIDIO MILČEC

Ovaj veliki umjetnik koji je u Zagrebu crpio inspiraciju za sva svoja djela, koji je za Zagreb živio a tako i umro, ostavio nam je u nasljeđe mnogobrojna djela u kojima je sakupio grad baš onakav kakav je. Iskren, romantičan, ljudski, s problemima, ali i radostima. Donosimo pregled nekih od nama najdržih djela ovog književnika, novinara, kolumnista… koja će vas, čitajući ih, ugrijati oko srca.

ZADNJA POŠTA ZAGREB

Zagrebački romantičar i fakin Milčec, po svojoj naraciji smatrao se zaduženim da prati Zagreb, svaki njegov kutak. To je i činio, iz dana u dan i godinama ga tako portretirao. U ovoj knjizi objavljenoj 1973.  ponudio je iskrenu i čistu sliku grada podno Sljemena.


ZGODE – SENTIMENTALNI VODIČ KROZ ZAGREB

“Ono što najviše raznježuje Zagrepčane jest dašak nostalgije koji se ovdje-ondje pojavljuje u ponekoj priči, za onim što je bilo u onome starom, zaboravljenom Zagrebu.” Rekao je za ovu zbirku feljtona Ivan Kušan. Ako vas zanima kako je izgledala Tkalčićeva dok se u njoj gradio neboder, Mamutica i njezini prvi stanovnici golubovi ili kako se onda švercalo u javnom prijevozu – ovo je pravi sentimentalni vodič za vas.

POZDRAV IZ ZAGREBA

Stare fotke, kako autor naziva razglednice, upotpunit će slatki nostalgični ton ovih feljtona. U njima Zvonimir Milčec nadmašuje samog sebe: zagrebačkiji je no ikad…


FAKAT ZAGREB – 31 GODINA ZAGREBAČKOG PODLISTKA

Tijekom trideset i jedne godine na stranicama “Večernjeg lista” izlazio je stalni zagrebački podlist, feljtoni o zagrebačkom miljeu. Milčec putuje kroz Zagreb i vrijeme, izmjenjuju se bezbrojni likovi, pejzaži i razdoblja ovog grada. S puno ležernosti, pomalo i djetinjastog stila, s prepuno detalja Milčec privatno pretvara u opće, bez obzira na naše mjesto rođenja ili življenja.

ŽIVOT POSVEĆEN ZAGREBU

Od dječje literature napisao romane Zvižduk s Bukovca, Posljednji zvižduk, Priča o novinama i Tajna krvavog nosa kojima je Milčec odgojio generacije Zagrepčana. Cjelokupni književni i novinarski rad Zvonimira Milčeca vezan je uz rodni Zagreb. Apsolutni je rekorder u objavljenim podliscima i kolumnama o Zagrebu po novinama. Sudjelovao u inicijativi podizanja spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj. A zahvaljujući njegovoj inicijativi Zagreb se 1988. odužio Augustu Šenoi, postavljanjem brončanog spomenika Marije Ujević u pjesnikovoj rodnoj Vlaškoj ulici.

Za kraj ćemo završiti njegovom optimističnom prigodnom u ova vremena: Opasne su te noćne bolesti, sreća je jedino što za njih postoji lijek – dan! Za novi, optimističan zagrebački dan!

Novi život kultne zagrebačke kavane Kavkaz

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads