John Cleese, KREATIVNOST: Kratak i veseo vodič

Sjećate li se Monty Pythona? Onda se sigurno sjećate i Johana Cleesa. Ovaj legendarni komičar, pisac, glumac pajtonovac uvjeren je kako kreativnost nije tek rijedak dar i povlastica nekolicine sretnika. Dapače, moguće je stvoriti uvjete u kojima svatko može biti kreativan. Kako bi nam pomogao da otkrijemo, razvijemo i uživamo u vlastitoj kreativnosti, napisao je ovaj kratak, ali vrlo praktičan i prilično zabavan vodič.  

U knjizi KREATIVNOST: Kratak i veseo vodič autor s nama dijeli uvide u prirodu i samu srž kreativnosti, pritom se oslanjajući na svoje golemo iskustvo. Nudi nam savjete o tome kako da razvijemo, njegujemo i povećamo svoju kreativnost. Prisjetio se i svojih kreativnih početaka kada je na Cambridgeu gdje je studirao pravo njegova karijera neočekivano otišla u sasvim drugom smjeru.

Piše o tome što mu je pomagalo kad pa je pisao skečeve s prijateljem Grahamom Chapmanom. Piše i o tome gdje je sve tijekom godina pronalazio nadahnuće i kako je općenito povećavao i razvijao svoju kreativnost. Otkriva nam ulogu koju u kreativnosti igra nesvjesni um i kako ga najbolje iskoristiti. Piše o tome kako nam nerazmišljanje o nekom problemu često donosi najbolje rješenje. Zašto je odgađanje dobro. I zašto se uvijek, baš uvijek kad trebamo pronaći ozbiljno, trajno i važno rješenje moramo nastojati što više igrati!


John Cleese – o auto
ru

Punim imenom John Marwood Cleese (1939.) britanski je komičar, scenarist, glumac i producent. Piše i nastupa od studentskih dana na Cambridgeu, a krajem 1960-ih jedan je od osnivača legendarnog Monty Python’s Flying Circus, što mu je donijelo svjetsku slavu. Cleese je poznat po satiri, crnoj komediji i nadrealističkom humoru. Osim TV-serije, s pajtonovcima je snimio i nekoliko kultnih filmova. Među njima se ističu Monty Python i Sveti gral, Brianov život i Smisao života.

Pisao je scenarij i glumio u nagrađivanoj TV-seriji Fawlty Towers. Napisao je i scenarij, glumio i režirao kultni film Riba zvana Vanda. Ovaj mu je film donio nominaciju za Oscara u kategoriji originalnog scenarija. Glumio je, između ostalog, u filmovima o Harryu Potteru i Jamesu Bondu te posuđivao glas u brojnim animiranim filmovima i reklamama.

John Cleese osnovao je i produkcijsku kuću Video Arts koja je snimala video materijale za poslovnu obuku. Ovi su materijali još uvijek izuzetno popularni na engleskom jezičnom području. Učenje i obrazovanje uvijek su igrali važnu ulogu u njegovom životu. Od 1973. do 1976. bio je rektor Sveučilišta Saint Andrews te gostujući profesor na Sveučilištu Cornell u New Yorku. Napisao je autobiografiju So, Anyway, a koautor je i nekoliko knjiga. Među njima se ističu The Pythons te dvije koje je napisao s psihijatrom dr. Robinom Skynnerom Families and How to Survive Them i Life and How to Survive It.

Izdavač: Planetopija

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads