Arhitektica Zrinka Paladino i njene “Crtice” iz vlastitog života

Poznata arhitektica i spisateljica Zrinka Paladino u predstavila je ovih dana najnovije autobiografsko djelo “Crtice”. Knjiga “Crtice” donosi kratke pripovijetke iz autoričinog života. Urednik Miroslav Mičanović ocijenio je kako se prepustio i uživao u onome što su samo naizgled obiteljski zapisi, a rastu uzduž i poprijeko prema svemu drugom, važnom i nevažnom, prolaznom i sačuvanom.

Knjiga na duhovit ili dirljiv način opisuje događaje iz autoričina života.


Svojim je „Crticama“, zrelo i čitko ispisanim, Zrinka Paladino popunila bilježnicu kakvu ćemo svi rado listati, čitati redom ili nasumice, stiskati je na grudi raznježeni ili nasmijani. U njima su priče koje razum osjeća i srce razumije, pa dijete u nama onamo želi preseliti, pomalo ih prepoznajući kao svoje. A odrasli mi s njima se lako poistovjećujemo jer su krojene po mjeri našeg čitateljskog, estetskog i emotivnog senzibiliteta”, izjavila je poznata autorica i profesorica na Filozofskom fakultetu, dr.sc. Đurđica Čilić.


O autorici Zrinki Paladino

Zrinka Paladino diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2010. godine bila je zaposlena na mjestu zamjenice pročelnika u zagrebačkom Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Za knjigu “Lavoslav Horvat: Kontekstualni ambijentalizam i moderna” 2014. godine dobila je nagradu Neven Šegvić Udruženja hrvatskih arhitekata za najbolji publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture. Objavila je i stručne knjige “Nikola Filipović. Majstor arhitekture” i “Zagreb. Antivodič” te knjigu priča “Rupa”. Za portal za društvena i kulturna pitanja ”Telegram”, pisala je članke o hrvatskoj arhitekturi i prostoru. Oni su 2021. godine i objavljeni u knjizi kolumni pod nazivom „O Zagrebu i…/Telegramovih 48+2“.

Široj je javnosti poznata po suprotstavljanju gradonačelniku Milanu Bandiću nakon što je upozorila na mnoge nepravilnosti u funkcioniranju vodstva zagrebačkog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Po brojim istupima dala je otkaz, uz objašnjenje da se tako bori protiv onih koji degradiraju struku, naglašavajući da će se uvijek suprotstavljati neodgovornim pojedincima koji guraju struku u ponor.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads