Stiže nam Uskrs, doduše ove godine u malo drugačjim okolnostima. Ali to ne znači da ne možemo za sebe i svoje ukućane napraviti malu gozbicu. Ponovno smo zavirili na Instagram profil naše Tine i odlučili s vama podijeliti njezine ideje za Uskrs.
Naime, Tina u ovo doba najviše voli jesti tradicionalne recepte naših baka, ali zašto uz njih ne bismo napravili i neke malo drugačije, zdravije varijante.
Evo pogledajte par ideja za slana i slatka jela :
KUGLICE OD SIRA
Recept za 6 komada:
U 200 g. Zrnatog sira dodati, dvije sušene rajčice, 2-3 žlice parmezana,soli, papra i pola žličice crvene dimljene paprike.
Od smjese napraviti kuglice (veličine oraha) i uvaljati ih u preprženu pancetu (slaninu), usitnjene orahe i peršin. Držati ih u frižideru.
ŠARENA PALENTA
Preukusan prilog uz ribu ili meso ili kao samostalan obrok.
Recept:
Skuhati puru (palentu) po uputi sa pakiranja ( ja sam kuhala 1 l vode i šalicu i pol pure).
U puru sam dodala soli, češnjaka u prahu, maslinovo ulje i kesicu parmezana na samom kraju. Skuhanu puru izliti u pleh, da vam bude debljine bar 2 cm.
Na puru slagati tanko sjeckane crvene kapule, cca 5 sušenih rajčica , šaku crnih maslina, ružmarina te još malo zaliti maslinovim uljem te krupnom soli ukoliko imate.
Zapeći cca 10 min na 180 stupnjeva. Kad je bilo gotovo dodala sam malo kozjeg sira.
ZAPEČENE ŠPAROGE
Recept:
U masnom papiru zamotati 4-5 šparoga, ricotta sir začinjen s malo soli, papra, bosiljka i parmezana. Zamotati s fetom pršuta i zaliti s malo maslinovog ulja. Zamotati u papir i peći cca 30 minuta na 200 stupnjeva.
KOLAČ OD VIŠANJA
Recept:
Smrznute višnje (1 velika šalica) kuhati sa 2 žlice javorovog sirupa, malo cimeta i decilitrom vode, oko 20 minuta da se napravi džem. Staviti da se hladi.
U posudi promiješati :
3 žlice kokosovog ulja,
3 žlice bademovog masla,
3 žlice javorovog sirupa
1 zlica tekuće vanilije.
Promiješati dok se sve ne spoji u kremastu teksturu.
U to dodati:
2 šalice mljevenih badema,
1 šalicu kokosovog brašna,
1 prasak za pecivo,
Malo soli.
Sve dobro izmiješati i staviti u pleh na masni papir , da bude debelo cca 1 cm. Ostavit jednu šaku tijesta za kasnije. Stavi tijesto peći u ugrijanu pećnicu 7 min na 180 stupnjeva.
Izvaditi, politi sa džemom od višanja i posuti ostatkom tijesta. Na kraju malo staviti bademovog masla. Peći još 20 min.
KOLAČ OD ROGAČA
Recept:
100 g tamne čokolade ( ja koristim Lindt 70% kakao) rastopiti sa jedno 4 pune žlice kokosovog masla i mrvicu soli. Kad se otopi dodati 4 žlice javorovog sirupa. Pustiti da se malo ohladi pa dodati 4 žumanjka. Žličicu ruma i malo vanilije.
U drugoj posudi izmiksati snijeg od 4 bjelanjka. Zatim bjelanjake polagano dodavati u smjesu od čokolade. Zatim u to dodati 100 g rogača, 30 g mljevenih oraha i jedan prasak za pecivo.
Lagano izmiješati i peći na masnom papiru cca 25-30 min na 180 stupnjeva. Na kraju preliti rastopljenom čokoladom.
KOLAČ OD MRKVE I KOKOSA, BEZ GLUTENA
Evo moga favorita za uskrsnji kolač. Kolač od kokosa i mrkve bez glutena i šećera.
Recept:
Pomješajte suhe sastojke:
Bademovo brašno 1,5 šalica,
Kokosovo brašno pola šalice,
Tapioca brašno pola šalice,
Kokosove mrvice pola šalice,
Prasak za pecivo,
Pola žlicice cimeta,
Pola žličice mljevenog đumbira,
Pola žličice muškatnog oraščića.
Malo soli.
To sve dodati u mokre sastojke.
Mokri sastojci :
4 jaja,
Pola šalice javorovog sirupa,
2 žlice vanilije,
Pola šalice bademovog mlijeka,
2 žlice limunovog soka,
4 žlice kokosovog ulja,
Mikserom izmiksati. Kad se pomiješaju suhi i mokri sastojci dodati 2 šalice naribane mrkve i pola šalice natopljenih suhvica. Izliti u pleh i peci na 180 stupnjeva cca 30 min.
Kad se ohladi na to staviti kremu napravljenu od namočenih indijskih oraščića (bar 4 sata) cca 1,5 šalica.
Mala konzerva kokosove kreme (iz frižidera) ,
2 žlice kokosovog ulja,
2 žlice vanilije,
2 žlice limunovog soka,
4 žlice meda,
Malo soli,
Dobro smiksati u blenderu preliti po biskvitu i dobro ohladiti u frižideru.
Sretan vam Uskrs dragi ljudi, i dobar tek!
Vaša Tina