Savršeni recept za kruh od banane (banana bread)

Ako odmah zavirite u frižider, vjerojatno ćete naići na jednu već lagano pocrnjelu bananu koja vas tužno gleda i samo čeka da je ubacite u smoothie, zobene ili kolač. Najbrži pak kolač koji možete napraviti (a vjerujte, s tanjura će nestati u trenu) je popularni banana bread, odnosno ‘kruh’ od banane.

Banana bread

Banana bread se u američkim kuharicama počinje spominjati 1930-ih, u približno vrijeme kada se popularizira upotreba sode bikarbone i praška za pecivo. Zbog brzine kojom ga možete složiti i činjenice da je odlična namjena za prezrele banane postao je omiljen kao desert ili doručak. Često se u njega ubacuju orašasti plodovi, razno voće (maline, borovnice, ribana jabuka), mrkva, čokolada… Krem sir može biti jedan od njegovih slojeva, a može se i mazati na narezane kriške. Mogućnosti su brojne – istražite ih sami uz osnovni recept koji donosimo u nastavku.

RECEPT

Sastojci:

250 g brašna
1 žličica praška za pecivo
pola žličice soda bikarbone
pola žličice soli
3 jako zrele banane
2 žlice svježeg soka od jabuke
125 g maslaca
2 veća jaja
1/2 žličice cimeta
2 meda
orasi po želji

Priprema:

Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Ogulite banane, zgnječite ih vilicom i dodajte im sok od jabuke. U posebnoj zdjeli istucite omekšali maslac dok ne postane kremast, a zatim u njega dodajte jedno po jedno jaje. Ubacite unutra smjesu banana i soka te dodajte cimet, med, a zatim umiješajte brašno. No nemojte pretjerati s miješanjem. Grubo nasjeckajte orahe (ako ih želite koristiti) te ih dodajte u smjesu.

Kalup za kruh obložite papirom za pečenje te u njega ulijte smjesu za kruh. Pecite ga oko 40 minuta. Čačkalicom provjerite je li kruh i iznutra pečen. Ako nakon pet sekundi čačkalica koju izvadite iz kruha bude suha, kruh je pečen i spreman za hlađenje.

 

Banana: dostupna, zdrava i višestruko korisna

Hladni tart s bananama savršen je ljetni desert

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.