Avokado (lat. Persea americana; sin.: Persea gratissima) je tropsko voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Naziv avokado potječe od astečke riječi ahuacatl, a kolokvijalni naziv za avokado je “aligatorska kruška”, što upućuje na oblik i grubu površinu kore. Postoji više od 80 podvrsta avokada, koje se svrstavaju u tri kategorije: meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku.
Avokado ima brojna ljekovita svojstva. Štiti od raka dojke i prostate, te je bogat izvor vitamina E. Vrlo vrijedan proizvod koji se dobiva iz avokada je ulje koje je dobro za njegu kože. Također, mnogi ga kuhari koriste umjesto maslinova ulja u pripremi jela. Plod avokada se dosta koristi u meksičkoj kuhinji, a ponekad posluži i kao zamjena za maslac.
Avokado se jede sirov, a može se dodavati slatkim i slanim jelima. Kupujte zreli avokado jer ga je lakše očistiti i ukusniji je za konzumaciju. Zreli plod prepoznat ćete po nešto tamnijoj kori i mekanijoj konzistenciji.
Iako avokado spada u tropsko voće, njegov je uzgoj je moguć i u mediteranskoj klimi.
Sastojci:
- 500 g avokada
- 100 g rikole
- 100 g oraha
- 200 g grožđa, bobica
- 50 g svježih brusnica
- sol
- 80 ml maslinova ulja
- sok do pola limuna
*
Priprema:
Avokado ogulite, odstranite košticu i narežite ga na ploške. Veće bobe voća prepolovite, a manje ostavite čitave. Orahe nasjeckajte, a rikolu operite i osušite. Rikolu, avokado i bobice voća malo posolite, začinite maslinovim uljem i limunovim sokom pa promiješajte. Pospite nasjeckanim orasima i poslužite.