U ponedjeljak počinje škola i „muke po roditeljima“. Moja starija kćer ove će godine u srednju. Uzbuđenija sam od nje. Gledam je svakoga dana i ne mogu vam opisati taj ponos koji osjećam. Čak i kad radi nešto uobičajeno – pije sok, gleda TV, razgovara na mobitel. Identičan je osjećaj i s mlađom, našom malom svojeglavom vražicom.
Naša mala čuda. Tako ih zovemo.
Ja vam se baš i ne sjećam nešto tog perioda svog života. Tu i tamo neki fragmenti iskoče iz osnovne škole, ali nije to ništa što bih mogla staviti u ove retke i reći – joj, bilo mi je baš genijalno kad smo… Bilo je ok.
Kako će biti njima za 10 ili 20 godina, mogu samo nagađati. No, često se uhvatim u pokušaju stvaranja sjećanja na ovaj period njihovog života. Grlim ih, ljubim, vodim posvuda. Razgovaramo, smijemo se, rijetko plačemo.
Neki dan vozila sam buduću srednjoškolku na trening i na semaforu je snažno zagrlila i izljubila po glavi pitajući se hoće li se sjećati ovog običnog, svakodnevnog trenutka? Nadam se da hoće, a ako i ne, barem će ostati zapisano da je to bio još samo jedan (super) običan dan u našim životima, kada smo se, kao i uvijek, smijale i kada joj je kosa mirisala na bademe.
Mirišljavi tart od badema i krušaka
Ovaj recept moguće je kombinirati na različite načine, a evo i mog prijedloga.
Prhko tijesto – sastojci:
- 240 g brašna (imate li problema sa štitnjačom, brašno neka bude bezglutensko)
- 25 g šećera
- prstohvat soli
- korica naranče
- 125 g maslaca
- 1 jaje
Nadjev – sastojci:
- 125 g maslaca
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
- žlica iscijeđenog soka od naranče
- 150 g badema
- 2 jaja
Po želji:
- 2 kruške
- 50 g otopljene čokolade sa žlicom maslaca
Priprema
Napraviti prhko tijesto od navedenih sastojaka, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru 20-ak minuta. Maslac izraditi sa šećerima, dodati jaja i iscijeđeni sok od naranče i na kraju, dodati bademe.
Pećnicu uključiti na 180 stupnjeva. Razvaljati tijesto i popikati ga s vilicom. Staviti ga peći 10 minuta. Kad ga izvadite, ohladiti i ubaciti smjesu koju treba poravnati. Staviti peći još 40-ak minuta.
Opcija za ukras
Skuhati dvije oguljene kruške (s peteljkama). U vodu za kuhanje možete staviti limun i cimet u štapiću. Nakon 20-ak minuta kruške izvaditi i ocijediti. Staviti u sredinu tarta i peći sve zajedno. Otopiti čokoladu sa žlicom maslaca. Kad je gotovo, preliti čokoladu preko krušaka.