Proljetna ili Pasta Primavera jednostavno je, ali iznimno ukusno jelo koje spaja jednostavne sastojke – tjesteninu i svježe povrće. Iako mnogi vjeruju da potječe iz Italije, zapravo je američkog podrijetla. Kreirao ju je poznati kuhar Sirio Maccioni uz pomoć dvojice suradnika, a izvorni recept sadržavao je kremasti sir. Prvi put poslužena u restoranu u New Yorku, ova je pasta ubrzo stekla popularnost zahvaljujući receptu objavljenom u The New York Timesu. Iako njezino ime sugerira proljetnu svježinu, Pasta Primavera je jelo u kojem se može uživati tijekom cijele godine. Zahvaljujući svojoj prilagodljivosti, može se pripremiti s raznim vrstama povrća, ovisno o sezoni ili onome što već imate pri ruci.
Ovim receptom odlučili smo se za najavu proljeća s tikvicama i šparogama i otvaranje sezone šarenih jela!

Pasta Primavera
Sastojci:
- 20 ml maslinovog ulja
- 250 g penne tjestenine bez glutena
- 4 češnja češnjaka
- 2 tikvice
- 10-ak šparoga
- 10-ak cherry rajčica
- 1 ljubičasti luk
- 50 g graška
- 100 g parmezana
- šaka svježeg bosiljka
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra
- 3 žlice soka od limuna

Priprema:
Tjesteninu skuhajte, isperite i nauljite kako se ne bi zalijepila dok se hladi.
U tavu dodajte malo maslinovog ulja i pirjajte narezano povrće dok ne omekša, oko 15 minuta.
Zatim umiješajte tjesteninu, sir i sok od limuna.
Začinite solju i paprom.
Poslužite uz nasjeckani bosiljak.
Grašak – skrivena riznica zdravstvenih dobrobiti