Palačinke – od graha i zobenih pahuljica (bez brašna)

Palačinke su slastica obično napravljena od mlijeka, jaja, brašna i soli. Uglavnom joj se dodaje šećer, začini itd. Mogu biti pržene na ulju ili bez ulja. Obično se pune raznim nadjevima, poput čokolade, raznih čokoladnih namaza (Nutella npr.), marmelade, sira itd. Osim na uobičajeni način, palačinke mogu biti napravljene i bez sastojaka životinjskog podrijetla, pri čemu se kravlje mlijeko obično zamijeni sojinim, rižinim ili mlijekom od zobi. A mogu biti napravljene i bez brašna – od graha i zobenih pahuljica! Recept u nastavku…

*


Palačinke – od graha i zobenih pahuljica

Sastojci

1 šalica graha (bijeli grah, tetovac) večer prije natopljenog u vodi
4 dl vode
1 1/3 šalice zobenih pahuljica
1 žlica meda
1 žlica kokosovog ulja
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 žličica morske soli
ulje za prženje, po potrebi
*

Priprema

U blender stavite  ocijeđeni grah, dolijte vodu i blendajte oko 2 minute. Dodajte sol, vaniliju, med, kokosovo ulje i pahuljice. Nastavite blendati još nekoliko minuta dok se svi sastojci ne sjedine.

Na malo zagrijjanog ulja žlicom ili šefljom za juhu stavite smjesu i pržite po 2-3 minute sa svake strane, do zlatno smeđe boje. Veličinu palačinke odredite sami, prema svojoj želji,

Ako je tava dobra (najbolja je ona baš za palačinke) i namirnice se ne lijepe po dnu, možete ih peći i bez ulja.

*

Serviranje

Servirajte uz voće, namaz ili preljev po želji.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.