Palačinke su slastica obično napravljena od mlijeka, jaja, brašna i soli. Uglavnom joj se dodaje šećer, začini itd. Mogu biti pržene na ulju ili bez ulja. Obično se pune raznim nadjevima, poput čokolade, raznih čokoladnih namaza (Nutella npr.), marmelade, sira itd. Osim na uobičajeni način, palačinke mogu biti napravljene i bez sastojaka životinjskog podrijetla, pri čemu se kravlje mlijeko obično zamijeni sojinim, rižinim ili mlijekom od zobi. A mogu biti napravljene i bez brašna – od graha i zobenih pahuljica! Recept u nastavku…
*
Palačinke – od graha i zobenih pahuljica
Sastojci
Priprema
Na malo zagrijjanog ulja žlicom ili šefljom za juhu stavite smjesu i pržite po 2-3 minute sa svake strane, do zlatno smeđe boje. Veličinu palačinke odredite sami, prema svojoj želji,
Ako je tava dobra (najbolja je ona baš za palačinke) i namirnice se ne lijepe po dnu, možete ih peći i bez ulja.
*
Serviranje
Servirajte uz voće, namaz ili preljev po želji.