Neodoljive uskršnje pince

Uskoro će ulice zamirisati divnim, slatkim aromama vanilije i grožđica. Da, vrijeme je za neodoljivu pincu, sirnicu ili pogaču, a imamo i nekoliko recepata s ‘twistom’. Omiljeni uskršnji favorit zasigurno je tradicionalna pinca koju još od davnina spremaju bake, a svoje tajne recepture prenose s koljena na koljeno unutar obitelji.

Izgledom podsjeća na kruščić, ali čim je prerežete shvatit ćete da se ne radi o običnom kruhu. Možete je napraviti u jednom komadu ili kao nekoliko manjih pogačica. Za početak će vas očarati divan miris, a svakim novim zalogajem sve ćete više uživati u raskošnoj teksturi, pa vrlo vjerojatno nećete ostati na jednom komadu. Uz ove recepte sigurno ćete se vraćati po još, a peći ćete ih i nakon blagdana.

TRADICIONALNA PINCA

Sastojci:

  • 1kg glatkog brašna
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 300g maslaca
  • 300ml mlijeka
  • 100g šećera
  • 6 žumanjka
  • 2 jaja
  • 1/2 šalice grožđica
  • 2 vanilin šećera
  • 1 korica limuna

** šećer u prahu za posipavanje

Priprema:

U malo mlijeka, šećera i brašna umutite kvasac i ostavite da se diže na toplom. Dodajte preostalo brašno, maslac, mlijeko, šećer, jaja, žumanjke, vanilin šećer, grožđice, koricu limuna. Tijesto mijesite dok ne postane jednolično, pokrijte i ostavite 3 sata da se digne. Zatim ga razdijelite na 4 jednaka dijela i oblikujte ih u kugle. Pokrijte i ostavite još 2 sata. Svaki krug zarežite u tri kraka od sredine, pa premažite jajetom i pecite na 200 stupnjeva sat vremena.


NAJMIRISNIJA POGAČA S RUŽINOM VODICOM

Sastojci:

  • 400g  glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 2 žlice kokosovog šećera
  • 50g maslaca
  • 100ml mlijeka
  • 2 jaja
  • 1 žlica ružine vodice
  • 1/2 šalice pistacija
  • 1 korica naribane naranče

Priprema:

U posudi pomiješajte sve sastojke i mijesite dok tijesto ne postane potpuno glatko. Na toplom mjestu ostavite pokriveno s plastičnom folijom da se diže 40ak minuta. Zatim premijesite tijesto u kuglu te ostavite još 30 minuta. Prerežite je po vrhu s tri strane od sredine prema rubovima i premažite jajetom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40ak minuta.

ČOKOLADNA SIRNICA S BADEMIMA

Sastojci:

  • 180 ml toplog mlijeka
  • 20g šećera
  • 700g glatkog brašna
  • 3 žlice suhog kvasca
  • 2 jaja + 1 žumanjak
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1/2 žlice cimeta
  • 1/2 šalice sjeckanih badema
  • 150g maslaca
  • 1/2 šalice sjeckane čokolade za kuhanje

Priprema:

Šećer i mlijeko umutite mikserom, a zatim dodajte suhi kvasac i ostavite 5 minuta dok se kvasac ne zapijeni. Zatim dodajte brašno i dodajte ostale sastojke, osim badema, čokolade i žumanjka. Mijesite tijesto i postepeno dodajte bademe i čokoladu kako bi se sjedinili sa smjesom. Oblikujte kuglu i ostavite u zdjeli da se diže 90ak minuta na toplom. Prerežite vrh na tri djela krećući od sredine prema rubovima i premažite žumanjkom. Pecite 40ak minuta na 180 stupnjeva.

Foto: Instagram

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads