Uskoro će ulice zamirisati divnim, slatkim aromama vanilije i grožđica. Da, vrijeme je za neodoljivu pincu, sirnicu ili pogaču, a imamo i nekoliko recepata s ‘twistom’. Omiljeni uskršnji favorit zasigurno je tradicionalna pinca koju još od davnina spremaju bake, a svoje tajne recepture prenose s koljena na koljeno unutar obitelji.
Izgledom podsjeća na kruščić, ali čim je prerežete shvatit ćete da se ne radi o običnom kruhu. Možete je napraviti u jednom komadu ili kao nekoliko manjih pogačica. Za početak će vas očarati divan miris, a svakim novim zalogajem sve ćete više uživati u raskošnoj teksturi, pa vrlo vjerojatno nećete ostati na jednom komadu. Uz ove recepte sigurno ćete se vraćati po još, a peći ćete ih i nakon blagdana.
TRADICIONALNA PINCA
Sastojci:
- 1kg glatkog brašna
- 2 vrećice suhog kvasca
- 300g maslaca
- 300ml mlijeka
- 100g šećera
- 6 žumanjka
- 2 jaja
- 1/2 šalice grožđica
- 2 vanilin šećera
- 1 korica limuna
** šećer u prahu za posipavanje
Priprema:
U malo mlijeka, šećera i brašna umutite kvasac i ostavite da se diže na toplom. Dodajte preostalo brašno, maslac, mlijeko, šećer, jaja, žumanjke, vanilin šećer, grožđice, koricu limuna. Tijesto mijesite dok ne postane jednolično, pokrijte i ostavite 3 sata da se digne. Zatim ga razdijelite na 4 jednaka dijela i oblikujte ih u kugle. Pokrijte i ostavite još 2 sata. Svaki krug zarežite u tri kraka od sredine, pa premažite jajetom i pecite na 200 stupnjeva sat vremena.
NAJMIRISNIJA POGAČA S RUŽINOM VODICOM
Sastojci:
- 400g glatkog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 2 žlice kokosovog šećera
- 50g maslaca
- 100ml mlijeka
- 2 jaja
- 1 žlica ružine vodice
- 1/2 šalice pistacija
- 1 korica naribane naranče
Priprema:
U posudi pomiješajte sve sastojke i mijesite dok tijesto ne postane potpuno glatko. Na toplom mjestu ostavite pokriveno s plastičnom folijom da se diže 40ak minuta. Zatim premijesite tijesto u kuglu te ostavite još 30 minuta. Prerežite je po vrhu s tri strane od sredine prema rubovima i premažite jajetom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40ak minuta.
ČOKOLADNA SIRNICA S BADEMIMA
Sastojci:
- 180 ml toplog mlijeka
- 20g šećera
- 700g glatkog brašna
- 3 žlice suhog kvasca
- 2 jaja + 1 žumanjak
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1/2 žlice cimeta
- 1/2 šalice sjeckanih badema
- 150g maslaca
- 1/2 šalice sjeckane čokolade za kuhanje
Priprema:
Šećer i mlijeko umutite mikserom, a zatim dodajte suhi kvasac i ostavite 5 minuta dok se kvasac ne zapijeni. Zatim dodajte brašno i dodajte ostale sastojke, osim badema, čokolade i žumanjka. Mijesite tijesto i postepeno dodajte bademe i čokoladu kako bi se sjedinili sa smjesom. Oblikujte kuglu i ostavite u zdjeli da se diže 90ak minuta na toplom. Prerežite vrh na tri djela krećući od sredine prema rubovima i premažite žumanjkom. Pecite 40ak minuta na 180 stupnjeva.
Foto: Instagram