Man’ouche – pizza koja se jede za doručak

Znam da ovo nije sasvim moj tip recepta, ali ako do sada već niste skužili, najveći sam obožavatelj pizze. Baš, baš je volim! Ne jedem je često, ali kada je jedem uživam u svakom zalogaju.

Bila je nedjelja kada sam spremala ovaj recept, a nedjeljom volim dugeeeee doručke. Osim toga, volim se vikendom počastiti onim što možda nije na mom svakodnevnom repertoaru. Balans je sve.

Recept je jednostavan, samo što naravno trebate pričekati da se tijesto digne, ali za to vrijeme taman stignete pripremiti ostale sastojke.

Za’atar je obvezan, a ostalo po želji.

Za’atar je mješavina različitih začina te se jako često koristi u kuhinjama srednjeg istoka. Možete ga napraviti sami ili kupiti, ja ću vam dati recept po kojem sam ga radila sama.

Debljina samog man’ouchea ovisi o vama. Tijesto možete razvući da bude skroz tanko ili ga ostaviti malo debljeg. Ovom prilikom sam napravila dvije male pizze promjera 15 cm. Od ove količine tijesta možete napraviti i 1 veliku pizzu. Poslužila sam ga uz hummus od cikle, feta sir i malo maslinovog ulja. Naravno, možete ga poslužiti i uz klasičan hummus.

Vratimo se na za’atar. Recept sam pronašla na blogu My New Roots i dijelim ga s vama. Primijetit ćete da svugdje postoje varijacije na temu, ali ako se do sada niste susreli s ovim začinom, držite se napisanih sastojaka, a onda za neki neki drugi put možete eksperimentirati. Ili jednostavno kupite gotovu mješavinu!

Za’atar začin

40 g sjemenki sezama (po želji ih možete tostirati)
40 g sumaka
2 žlice suhog timijana
2 žlice suhog origana

Sve sastojke pomiješajte i držite ih u staklenci.

MAN’OUCHE

Tijesto:

130 g brašna (najbolje je brašno za kruh, ako možete birajte organsko)
1/2 žlice suhog kvasca
1/3 žlice nerafiniranog šećera
80 ml vode (40 ml za kvasac, 40 ml za tijesto)
40 ml maslinovog ulja + 4 žlice za’atara
Prstohvat soli

Ostalo:

Feta sir
Hummus
Maslinovo ulje

Priprema:

Odvojite 4 žlice za’atara i 4 žlice maslinovog ulja. Dobro promiješajte i ostavite sa strane. Pomiješajte kvasac, 40 g vode i šećer te ostavite sa strane dok se kvasac ne aktivira.

Za to vrijeme, pomiješajte brašno, sol i vodu. Mješavini dodajte aktivirani kvasac. Zatim dodjate ostatak vode (40 ml) te mikserom počnite mijesiti tijesto. Polagano dolijevajte maslinovo ulje. Miksajte sve dok kuglica ne postane sjajna, od 4 do 6 min. Zatim tijesto ostavite da se udvostruči, jedno sat vremena. Nakon toga podijelite smjesu u dvije porcije, premijesite ga i ostavite još da odstoji 30 minuta.

Upalite pećnicu na najjače da se dobro zagrije. Prije pečenja je smanjite na 250 stupnjeva.

Kalupe premažite s nekoliko kapi maslinovog ulja. Razvucite tijesto te ga premažite s 2 žlice za’atar mješavine. Pecite 10 do 12 minuta.

Kada su pizze gotove dodajte hummus, fetu sir i prelijte ih s malo maslinovog ulja.

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte!

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads