Poznata već više od 5000 godina, riža je jedna od najrasprostranjenijih žitarica na svijetu. Porijeklom je iz Indije i Kine, a u Europu je stigla zahvaljujući Aleksandru Velikom koji ju je donio sa svojih ratnih osvajanja u 8. stoljeću. Smatra se jednom od najvrjednijih žitarica i osnovna je namirnica gotovo polovine čovječanstva. Ima veću energetsku vrijednost od većine ostalih žitarica, ali svejedno spada u dijetalne namirnice zahvaljujući svojoj hranjivosti i lakoj probavljivosti. Brzo daje energiju i dobro utječe na crijevnu floru. Danas donosimo recept za omiljeno jelo mnogih, fini rižoto s morskim plodovima.
Poslužite toplo, a svaki tanjur pospite nasjeckanim svježim peršinom i s malo naribane korice limuna.
Kremasti rižoto s morskim plodovima
Sastojci:
- 1 glavica ljutike
- 2 režnja češnjaka
- 1 žličica nasjeckanog vlasca
- 60 g maslaca
- 800 ml povrtnog temeljca
- maslinovo ulje
- 150 g arborio riže
- 100 ml bijelog vina
- 350 g mixa morskih plodova za rižoto
- sol
- papar
- sušeni bosiljak
- ½ limuna
- svježi peršin
Priprema:
Nasjeckajte ljutiku, češnjak i svježi vlasac. Maslac narežite na kockice i spremite u hladnjak.
*
U manjem loncu zagrijte povrtni temeljac (možete koristiti i riblji). Temeljac cijelo vrijeme održavajte toplim na laganoj vatri.
*
U većoj dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i pirjajte nekoliko minuta dok ne omekša. Potom dodajte češnjak i promiješajte.
*
Za 30-ak sekundi ubacite rižu, miješajte i čim postane staklasta podlijte bijelim vinom. Kuhajte miješajući dok alkohol ne ispari.
*
Potom počnite podlijevati temeljcem. Svaki put podlijte s otprilike jednom grabilicom za juhu i stalno miješajte. Nakon što riža upije temeljac, dodajte ga ponovno.
*
Pet minuta prije kraja kuhanja riže (vrijeme provjerite na pakiranju), dodajte plodove mora, još temeljca, umiješajte i kuhajte poklopljeno do kraja.
*
Rižoto skinite s vatre, umiješajte ohlađeni maslac, pa dodajte bosiljak, vlasac, sol, papar i žlicu limunovog soka.
*
Poslužite toplo, a svaki tanjur pospite nasjeckanim svježim peršinom i s malo naribane korice limuna.
*