Kako napraviti izvrstan kruh bez brašna?

Vjerojatno je svatko od nas bio u fazi da pokušava jesti što manje kruha ili ga ne jesti uopće ili mu naći adekvatnu zamjenu. Znam… Takoooo je dobar! I znam… Takooo je ponekad teško. Međutim, tajna je u malim koracima, strpljenju, mijenjaju navika i privikavanju na nove okuse. I naravno, najmanje ćete pogriješiti ako ga radite sami.

Ovo je jedna od mojih najdražih vrsta kruha bez brašna i divno ide uz pršut i sir, a to nam je najvažnije, zar ne? 🙂 Recept sam pronašla u kuharici food bloggerica Hemsley & Hemsley te ga malo obogatila. Ghee maslac možete zamijeniti običnim maslacem ili čak maslinovim uljem. Kruh će vam trajati i do nekoliko dana, a možete ga i zamrznuti.

Tajna je u malim koracima, strpljenju, mijenjaju navika i privikavanju na nove okuse.

 

KRUH OD SJEMENKI LANA S BADEMIMA

Sastojci (za kalup 34 cm x 12 cm):

80 g badema
250 g sjemenki lana
4 jaja (sobne temperature)
50 g ghee maslaca (sobne temperature)
1 1/2 žličice sode bikarbone
2 režnja češnjaka
4 žlice svježe nasjeckanog peršina (može i neko drugo bilje ili kombinacija više njih)
2 žlice svježeg limunovog soka
100 ml vode, prstohvat soli

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Najprije u blenderu dobro usitnite sjemenke lana, gotovo do teksture brašna. Nije toliko bitno radi recepta da budu savršeno samljevene, ali ako želite da ih tijelo što bolje absorbira, morate ih što sitnije samljeti. Zatim dodajte ostale sastojke i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite je u blenderu 10-ak minuta dok se ne zgusne. Kalup obložite papirom za pečenje, izlijte smjesu, izravnajte žlicom površinu kako biste dobili pravilnu štrucu. Kruh pecite do 45 minuta. Nakon pečenja, izvadite ga iz kalupa i ostavite da se ohladi.

Uživajte! 🙂

Edita Šimić

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.