Fritaja (slov. fritaja ili frtalja) je tradicionalno istarsko jelo koje se priprema u Hrvatskoj i Sloveniji. Često se poslužuje u toplijem dijelu godine naročito u proljeće kad bujaju mnoge biljke poput divljih šparoga, hmelja, cikorije, rajčice, svježih mladica češnjaka i začina koji se mogu dodati jajima. Tijekom čitave godine fritaja se može spremati s pršutom, gljivama, kobasicama, bijelim ili crnim vinom. Količina sastojaka određuje se po volji. Naziv potječe iz mletačkoga dijalekta fritaia što znači pržen. Slično jelo poznato kao fritaja ili frtalja vrlo je popularno u zapadnoj Sloveniji (Primorskoj) u kojemu se osim varijante sa šparogama dodaje i različito bilje.
S obzirom da je sezona šparoga, naš je današnji prijedlog fritaja sa šparogama.
Fritaja sa šparogama
- 1 vezica zelenih šparoga (200 g)
- 3 žlice maslinova ulja
- 150 g cherry rajčica
- 50 g lista mladog špinata
- 8 jaja
- 50 g sira ribanca
- sol
- papar