Chicken Tikka Masala – piletina na indijski način

Po originalnom receptu ova ukusna marinirana piletina priprema se u posebnim Tandoor pećima. Doduše, danas indijski restorani i u Hrvatskoj i diljem svijeta imaju modernije verzije te peći. Nakon pripreme u peći, piletina se stavlja u pripremljeni Masala umak. Jednostavnija verzija koju možete pripremiti kod kuće je da piletinu ispećete u pećnici, ali možete je samo popržiti na ulju i nakon toga dodavati ostale sastojke za umak.
*


CHICKEN TIKKA MASALA

Sastojci

Marinada:

1 žličica chillija u prahu ili ljuskicama
1 žlica đumbira ( svježi ili u prahu)
1 žlica ulja
1 puna žličica mljevene paprike
1/2 žličice kumina
1 žličica cimeta
2 žličice svježeg korijandera
2 žličice paprike
2 žličice koncentrirane rajčice
3 žlice jogurta

*
Glavni sastojci:

500g piletine (prsa ili miješani komadi)
350g rajčice (pelati)
1 luk
20g maslaca
*

Začini za umak:

1/2 žličice korijandera u prahu
2 žlice lišća korijandera
1 žličica turmerika
po izboru kajenski papar
1 limun (sok)
sol, papar
1-2 žlice jogurta ili vrhnja
1-2 žličice Garam Masala začina
*


Priprema

Meso:

Pileća prsa izrezati na manje komade. Staviti u dublju zdjelu.

Sastojke za marinadu sve zajedno izmiksati i preliti preko piletine. Dobro promiješati, pokriti plastičnom folijom i ostaviti da se marinira barem 1 sat ili preko noći u hladnjaku.

Sljedeći dan izvaditi komade piletine iz marinade. Probajte odstraniti marinadu s mesa što više možete.

Marinadu sačuvati, a meso dodati na vruće ulje (u tavi) i popržiti sa svih strana oko 5-6 minuta. Ovo je vrijeme potrebno za piletinu izrezanu na male komade. Ako je režete na veće komade, onda obavezno pržite 10 minuta. Izvadite na tanjur i pokrijte folijom.

*

U lonac dodati maslac (ili ulje) i popržiti nasjeckani luk. Pržiti oko 6-7 minuta uz povremeno miješanje. Zatim dodati nasjeckane rajčice i pirjati jos 4-5 minuta. Dodati marinadu i dobro promiješati.

Dodati piletinu i zaliti pilećom juhom (domaćom ili iz kocka). Možete i samo s vodom.

Dodati sve ostale začine za umak, osim soka od limuna, vrhnja ili jogurta i pola količine svježeg lišća korijandera. Posoliti i popapriti.

Umak sadrži začin Garam Masala ( garam = ljuto, masala = mješavina začina). Ako ga ne možete pronaći u trgovini, onda je dovoljno dodati sljedeće:

1/2 žličice cimeta

1/2 žličice kumina (lat. Bunium persicum )

1/3 žličice kardamona (crni, smeđi ili zeleni)

1/3 žličice klinčića

*

Pirjati piletinu jos kojih 10 minuta ili malo duže ako su veći komadi. Zadnju minutu zaliti limunovim sokom i umiješati jogurt ili vrhnje.

Servirati posipano sa svježim lišćem korijandera uz rižu ili krumpir.

*

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads