Borovnice u nekoliko neodoljivih varijanti

Voće je savršena alternativa slatkišima u ljetnim mjesecima. Svježe i lako dostupno, a mnogima i omiljeno, definitivno je ono bobičasto. Često čujemo da se o njemu govori kao ‘najzdravijem’ jer je iznimno bogato antioksidansima, vitaminima i mineralima. A oni, svi zajedno, imaju ključnu ulogu u održavanju optimalnog zdravlja. Štite od negativnog djelovanja oksidacije i slobodnih radikala.

Tako je titula namirnice ovog mjeseca dodijeljena jednoj voćki iz bobičaste skupine: borovnicama. Upravo sada je odlično vrijeme da borovnice kupite u velikim količinama, a sve što ne potrošite možete zamrznuti i u njima uživati ostatak godine. Popravljaju okus smoothieju, oplemenjuju pekmeze, a efektna boja čini ih najpoželjnijim dodatkom kolačima. Smrznite ih u kalupu za led s jogurtom, napravite pekmez s chia sjemenkama…

Borovnice volimo iz više razloga, a onaj najvažniji je da su višestruko korisne za očuvanje zdravlja. Drugi je da njeguju ljepotu ‘iznutra’, a zahvaljujući antioksidansima kosa i koža od njih blistaju. Treći je da su jednostavno ukusne i uživamo u svim ljetnim receptima gdje borovnice vode glavnu riječ.

O borovnicama se često govori kao o ‘najzdravijem’ voću jer su iznimno bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima.

LJETNA TORTA S BOROVNICAMA I LIMUNOM

Sastojci:

  • 400g mascarpone sira
  • 2 žlice naribane korice limuna
  • 2 šalica slatko tučenog vrhnja za šlag
  • 20ak Petit Beurre keksa (ili neke zdravije varijante)
  • 1 šalica pekmeza od borovnica
  • 1 šalica svježih borovnica
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 50g smeđeg šećera

Priprema:

Četvrtasti kalup za kolač obložite plastičnom folijom, a višak presavinite preko ruba. Mikserom u zdjeli izmiješajte mascarpone sir, limun, vaniliju i šećer, pa dodajte slatko vrhnje dok se sve ne zgusne. Krenite sa slaganjem torte: sloj mljevenih keksa na dno, zatim jednoliko rasporedite nekoliko žlica mascarpone smjese. Dodajte pekmez i borovnice pa nastavite dok sve ne potrošite. Po želji naribajte još korice limuna na vrh. Prekrijte s krajevima folije kolač i zamrznite ga na nekoliko sati.

HRSKAVI DORUČAK S BOROVNICAMA

Sastojci za nadjev:

  • 300g borovnica
  • 3 žlice brašna (izaberite zdravo brašno!)
  • 3 žlice meda
  • 1 limunova korica

Sastojci za crisp:

  • 1/2 šalice kokosovog ulja
  • 1/3 šalice smeđeg šećera
  • 1/4 šalice brašna (zdravo!)
  • 1/4 šalice zobenih pahuljica
  • 1/2 šalice sjeckanih badema
  • 1 žličica cimeta

Priprema:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Smjesu za nadjev izmiješajte, pa stavite u nauljeni kalup. U drugoj zdjeli napravite crisp i posipajte po borovnicama. Pecite 40 minuta do zlatne boje. Poslužite toplo s grčkim jogurtom.

 

NAJFINIJI DOMAĆI SLADOLED

Sastojci:

  • 4 šalice smrznutih borovnica
  • 1 čašica grčkog jogurta
  • 2 žlice meda
  • 1/2 žličice vanilije

Priprema:

Borovnice ubacite u blender i izmiksajte ih, pa dodajte med i vaniliju. Na kraju ubacite jogurt i smjesu premjestite u kalup. Ostavite u zamrzivaču nekoliko sati.
~

Divlje borovnice nepresušan su izvor zdravlja

Panna cotta tart u dvije raskošne verzije

Ljetna prehrana: osnovne značajke i savjeti

5 namirnica koje pomažu kod hipertireoze

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads