Ukrasi, slike i detalji koji blokiraju protok dobre energije u domu

Feng shui kao vještina uređenja prostora, koristi i razne ukrasne predmete kako bi se uspostavili novi energetski tokovi te preusmjerila i aktivirala energija. U tu svrhu, jedan od vrlo jednostavnih načina je da svoj dom ukrasite umjetničkim slikama i predmetima koji imaju simboliku sukladno načelima 5 elemenata i orijentacijom prema stranama svijeta.

Preporučujem ono što je blisko vašim navikama i psihologiji. Stoga opremite svoj prostor ukrasima i slikama koji će unijeti pozitivnu energiju i vizualno potaknuti ukućane da se bolje osjećaju u prostoru.

Analizirajte što imate na svojim zidovima i ako su to motivi koji potiču agresiju, tugu i nelagodu, pa makar bili i vrijedni pokloni, odmah ih uklonite.

Što izbaciti?

U literaturi je sačuvano mnogo zapisa o tome koliko jaku energetiku mogu imati slike. Kada umjetnik stvara sliku, on na platno prenosi vlastita osjećanja. On bira temu, bira paletu boja, raspoređuje objekte na slici, tako kako se u tom trenutku sam osjeća. Zato, preko umjetničkog platna, možemo vidjeti stvarno stanje ličnosti umjetnika i osjetiti njegove emocije. Stoga svaka slika izaziva kod onih koji je promatraju neku emocionalnu reakciju.

Istraživači tvrde da svaka umjetnička slika djeluje na raspoloženje i stanje promatrača, čak i ako je vidi samo jednom. U povijesti je poznato puno primjera kada su remek djela ispunjena teškom energijom uništavala zdravlje svojim vlasnicima. Tema nekih slika i komponenta boja djeluju toliko ugnjetavajuće da se čak i njihova reprodukcija ne preporučuje držati u kući.

Dakle, analizirajte što imate na svojim zidovima i ako su to motivi koji potiču agresiju, tugu i nelagodu, pa makar bili i vrijedni pokloni, odmah ih uklonite. Probajte se odnositi prema njima bez vezivanja.

Veliko “NE”: Maske iz afričkih plemena, bilo kakvo oružje, preparirane životinje, slonove kljove, slike i fotografije rata, tuge, agresije i nasilja, aranžmani od suhog i plastičnog cvijeća i sve što podsjeća na raspadanje i smrt. Sve to odmah skinite sa zida.

Što je najbolje staviti na zidove?

Preporučujem da slikama prvenstveno opremite prostor dnevne sobe i blagovaonice. Budite oprezni kod postavljanja slika u spavaćoj sobi, radnoj i dječjoj sobi.

Jedan od jako dobrih pokretača energije je ulazni hodnik u kojem se odmah s vrata trebaju vidjeti lijepo osvijetljene slike s pozitivnim vibracijama, slike dobrodošlice.

Dječje sobe pažljivo treba opremati i procijeniti da li neki likovi iz crtanih filmova potiču djecu na agresiju, bez obzira koliko su simpatično predstavljeni i oblikovani. Dobre su zemljopisne mape, slike prirode, životinja (npr paun, lav, tigar, jelen, slon, kornjača, pijetao, zmaj), slike cvijeća, ptica, vesele obiteljske fotografije…

U spavaćoj sobi  stavite motive koji vas opuštaju. Nikada nećete pogriješiti ako postavite slike s detaljima prirode, cvijeća, ptica, voća…

Provjereni aktivatori energije

Kada se ozbiljnije posvetite ovim pitanjima opremanja i dekoriranja svojih zidova, a imate određeni cilj koji želite postići, onda možete i naći kombinacije koje vama odgovaraju. A dodatno imaju i motive koji su provjereni aktivatori energije u prostoru.

Tada možete namjenski postaviti simbole zaštite: slike lava, tigra, božanstava, svetaca …

Za prosperitet i dugovječnost postavite slike bambusa, bora, jelena, kornjače.

Simboli za poticanje ugleda i reputaciju su feniks, paunovo pero, pijetao.

Za napredak u karijeri, poslu, za prosperitet i novac: grafike s novcem, slike bambusa, šume, zmaja, cvjetne motive s orhidejama, ljiljanima, slike jata ribica ili vodopada …

Za uspjeh u ljubavnom životu, nalaženje partnera, održavanje veze harmoničnom i dugotrajnom preporučuju se slike parova u zagrljaju, romantične aranžmane s ružama, božurima, orhidejama, slike koje sadrže par kao npr. par riba, jabuka, par golubova.

Slike svetaca, kipovi i slike božanstava

Ovo je jako povoljno! Držite ovakve slike i kipove na istočnom zidu dnevne sobe. Prema vastu tradiciji koja je preteča feng shuija, ove slike treba tretirati s velikim poštovanjem. I treba izbjegavati da su nam dok sjedimo ili ležimo stopala okrenuta prema njima.

Dakle, birajte samo ono što vam je ugodno i uklapa se u vaš psihološki profil, bez obzira koliko to bilo popularno. Nemojte pretjerivati, jer sve ima svoju mjeru, a cilj je balans u prostoru. Ako vam netko pokloni predmet ili sliku koja vam se ne sviđa, dajte sebi za pravo da je ne stavite na svoje zidove jer neki energetski zapisi mogu izazvati nesklad kod vas.

Aktiviranje pojedinih sektora

Generalno za segmente na istoku u kojem vlada element Drva, na slikama treba biti zastupljeno puno zelenila, drveće, cvijeće, izlazak sunca, obiteljske fotografije. Tako se potiče razvoj i harmonija u obitelji.

Na zapadnom i sjeverozapadnom zidu koji pokreću na kreativnost i prijateljstvo, mogu se postaviti motivi na kojima je predstavljeno jezero, jesen, žitna polja, slike neba s oblacima.

Na sjeveru koji je zaslužan za razvoj karijere najbolji su prikazi mora, vodopada, fontana, zatim zimski pejzaži, tamne boje s valovitim oblicima.

Sektor jugozapada koji simbolizira odnose može se oplemeniti romantičnim fotografijama, motivima na kojima dominira ženski princip, slikama parova u zagrljaju, motivi vrtova sa cvijećem, slike u pastelnim nijansama i bojama zemlje.

I sjeverozapad koji karakterizira element Zemlje, može se potaknuti slikama planine. Možete staviti kartu svijeta, fotografije svetaca i božanstava koji vas potiču na promišljanje, na unutrašnji razvoj i duhovnost.

Jug je povezan s elementom Vatre i predstavlja sektor ugleda i časti pa ga je najbolje opremiti slikama vatrenih boja, a to su žuta, narančasta, crvena. Motivi mogu biti ljetni pejzaži s puno sunca i svjetla, slike pauna ili pijetla…

Budite kreativni i pokrenite energiju sa svojih zidova, igrajte se!

Autor: Olivera Milošević, dipl.ing.arh Feng shui konzultant

 

* PROČITAJTE I OVE ČLANKE:

Kako pravilno urediti dnevni boravak prema Feng Shuiju

Feng shui – postavite krevet prema svom “sretnom broju”

Što nam Feng Shui poručuje za jačanje ljubavi

Feng Shui, koncept 5 životinja za sretniji život

6 razloga zašto se ljudi osjećaju loše u svom domu

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.