Trikovi za uređenje doma posuđeni od dizajnera interijera

Savjeta i trikova za uređenje interijera nikada ne može biti previše. Često ih tražimo kroz inspirativne fotke i članke na društvenim mrežama i blogovima. Internet je napravio veliku revoluciju po pitanju toga, a zahvaljujući aplikacijama poput Pinteresta i Instagrama, sve informacije u nekoliko klikova izlistaju se na ekranima naših pametnih telefona.

Trikovi za uređenje doma korisni su svima koji se spremaju na renovaciju, preuređenje ili jednostavno žele osvježiti svoj životni prostor. Često je vrlo malo dovoljno za ‘makeover’ stana, ako slijedite neke isprobane i uhodane savjete profesionalaca. Dizajneri interijera svoju satnicu obilno naplaćuju, a dom kao iz časopisa možete stvoriti i sami. Evo nekoliko provjerenih trikova za uređenje doma.

Dom ograničen kvadratima ili pak skučenim rasporedom zidova otvorit ćete velikim ogledalima koja ujedno unose i dašak glamura.

MALI PROSTORI I BOJE

Jedan od prvih i osnovnih postulata koje ćete čuti od dizajnera interijera jest da se u malim prostorima zidovi i strop obavezno pobojaju u svijetle tonove. U stanovima koji nemaju dovoljno prozora, a time im je i ograničen izvor dnevnog svjetla, ovo pravilo vrijedi dvostruko. No, time niste ograničeni jer paleta boja zaista je široka, a na zidove možete postaviti i tapete s uzorcima. Kao najpoželjnije istaknule su se nijanse bež, zatim sive pa sve do nježnih pastelnih tonova boje mente, roza i žute. Dom ograničen kvadratima ili pak skučenim rasporedom zidova otvorit ćete velikim ogledalima koji unose i dašak glamura, a svakako su i jeftinija varijanta od rušenja zidova.

STARO – NOVO, SKUPO – POVOLJNO

Najljepši dio cijele priče kada uređujete svoj životni prostor je mogućnost igranja, maštanja, miksanja i slaganja svih detalja dok ne postanu jedna savršena slika. Trikovi za uređenje doma koje vjerno prakticiraju dizajneri i dekorateri upravo se temelje na tome. Umjetnost se krije u kombiniranju starih i novih komada s onim skupima i onim povoljnijima kroz fuziju tekstura i tonova boja. Teksturirane jastuke uparite s višeslojnim zavjesima i ručno tkanim tepisima. Neka vas ne plaše uzorci na tapetama ili komadima sjedeće garniture koje na prvi pogled odskaču. Često se sve pretvori u skladnu cjelinu jednom kada je sve na svome mjestu.

POLICA S KNJIGAMA

Ako volite knjige, a niste u mogućnosti kod kuće imati malu kućnu knjižnicu, obične police prenamijenite i podignite dom na novu estetsku razinu. Kako? Vrlo lako, dizajneri interijera savjetuju da vidljivu plohu na poleđini stalaže obojite u neku drugu boju, a knjige slažete po nijansama ili pak suprotno od ustaljene prakse – s koricama prema unutra. Također je poželjno dodati malo zelenila u teglicama ili pak neobične dekorativne figure poput mramornih kugli i drugih oblika.

PREKRIVAČI ZA KAUČ, STOLICE I FOTELJE

Prekrivači, nažalost, često uživaju lošu reputaciju i nisu na dobrom glasu. No, ako izaberete pravi materijal one neće izgledati ‘jeftino’. Naime, odlično su rješenje za kućanstva s malom djecom i ljubimcima, jer osim što čuvaju postojeći namještaj, lako se skidaju i peru. Kada vam dosade lako ćete ih zamijeniti, a možete ih mijenjati po bojama ovisno o sezoni. U trenu ćete stolicama, kauču i fotelji podariti novo ruho bez velikog izdvajanja od kućnog budžeta.

PLETENE KOŠARE I STVARI KOJE VEĆ IMATE

U posljednjih nekoliko godina jedan detalj za dom postao je posebno popularan, a to su predimenzionirane pletene košare. Osim što su efektne, imaju i funkcionalne prednosti jer ćete ih lako seliti iz prostorije u prostoriju. Najčešće se koriste za ‘skladištenje’ sitnica koje nemaju određeno mjesto u stanu, zatim za višak dekica i jastuka, za časopise i knjige, ali i drva ako imate kamin. Zavirite u ladice i ormare. Sigurno će se tamo naći razne posudice, pladnjevi i drugi dekorativni predmeti na koje ste već i zaboravili. Trikovi za uređenje doma kojima se i dekorateri koriste svode se na to da dom osvježite predmetima koje već imate prije nego li krenete u kupovinu novih.

KOMBINIRAJTE TEPIHE

Oštećene podove nije lako restaurirati, a i sam proces nećete moći odraditi sami. Jedan od načina da tome doskočite jest kombiniranje raznih stilova sagova i tepiha u interijeru. Ako govorimo o prostranom dnevnom boravku, neka centralni tepih bude nosioc cijele atmosfere. Oko njega ili čak preko rubova prebacite manje tepihe mekših tekstura i boja. Odlično se slažu perzijski upečatljivi s manjim krznenim ili pletenim tepisima neutralnih boja. U interijerima su trenutno jako popularni i oni sa životinjskim uzorkom koji će se sjajno uklopiti u eklektičan stil.

Prekrasan monokromni dom australske blogerice

6 razloga zašto se ljudi osjećaju loše u svom domu

Kako urediti dom u skladu s horoskopskim znakom?

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.