Par korisnih savjeta i pokoji retro komad učinit će čudo kod preuređenja stana

Uređenje doma često nam predstavlja veliki posao, ali kad se jednom uhvatimo u koštac postane poprilično zabavno i inspirativno iskustvo. Kako u prostore koji možda nisu uvijek onakvi kakve bi u potpunosti željeli, uklopiti komade namještaja koji su praktični, funkcionalni, ali i estetski prilagođeni nama? Odgovor na to pitanje nije uvijek lako pronaći. Zato vam donosimo nekoliko ključnih savjeta stručnjaka kako preuređenje izvesti bezbolno i pritom se dobro zabaviti.


TRENDOVI U UREĐENJU INTERIJERA

Posljednjih nekoliko godina retro komadi apsolutni su hit u uređenju interijera. No, ponekad je teško pronaći onaj pravi koji će odgovarati našem prostoru, ali i zadovoljiti one estetske kriterije koje smo si nametnuli. Jednako tako je i s kozmetičkim zahvatima u uređenju interijera. Ponekad samo drugačiji raspored slika ili osvježene boje na zidovima mogu napraviti pravi boom. Ako ste spremni na neke uradi sam projekte i malo eksperimentiranja kod preuređenja, ali uz vodstvo i par savjeta naših stručnjakinja Mirjane Mikulec i Marije Stjepanović, svaki makeover postat će zabava za cijelu obitelj.


SAVJETI MIRJANE MIKULEC

Mirjana Mikulec jedna je od vodećih dizajnerica interijera u Hrvatskoj te uspješna poduzetnica. Studio za dizajn interijera pod njezinim je vodstvom osnovan prije 15 godina i jedan je od najuspješnijih u regiji. Studio ima 30 zaposlenika – uključujući arhitekte, dizajnere interijera, arhitektonske tehničare, kao i stručnjake za medije i marketing. Oni su samo neki od kreativaca koji rade s ovom poznatom dizajnericom interijera. U ekskluzivnom vodiču koje je Mirjana pripremila naučit ćete kako uz nekoliko jednostavnih savjeta i trikova kod preuređenja osvježiti svoje zidove. Naučit ćete kako funkcionalno urediti svoj home office.

Mirjana Mikulec savjetuje da prije svakog renoviranja i preuređenja napravite dobar plan. “Prvi korak je definirati što u domu ne funkcionira i što vam nedostaje. Nužno je napraviti financijsku konstrukciju da se može planirati budžet. Tada, ovisno o zahvatima, kontaktirajte stručnjake i majstore i zajedno s njima definirajte proces rada, termine početaka i završetaka radova. Svaka renovacija za sobom vuče i promjene u stilu uređenja, pa i samog namještaja. Nemojte to raditi stihijski. Uzmite vrijeme, potražite inspiracije dostupne na svakom koraku, bilo online, bilo u svakodnevnom životu. Pogledajte što već imate i kako tome možete udahnuti novi život i oplemeniti. Bez obzira tapecirate li stare stolice ili uz postojeći namještaj dodajete neki akcentni komad koji će u potpunosti promijeniti i osvježiti prostor. Staro i novo može izvrsno funkcionirati. Ili, naprosto, iskoristite priliku. Ako ste u mogućnosti kreirajte skroz novi prostor koji će odražavati vas sada, u ovom trenutku i vremenu koje dolazi”, kaže nam Mirjana.

PREUREĐENJE MANJIH ŽIVOTNIH PROSTORA

Bez obzira radi li o manjem ili većem životnom prostoru dobro planiranje jednako je važno kod preuređenja i vrijede ista pravila. Kod manjih životni kod preuređenja prostora naglasak treba staviti na dobru organizaciju i maksimalnu iskoristivost životnog prostora. Ako imate mogućnost, savjetujte se sa stručnjacima. Provjerite jesu li moguće tlocrtne promjene u službi iskoristivosti prostora. Pri uređenju pokušajte koristiti multifunkcionalne komade. Svakako brinite o razmještaju u prostoru te elementima koji vizualno povećavaju prostor. Svaki prostor, osim što treba biti lijep i u njemu se trebamo osjećati ugodno, treba biti i funkcionalan”, zaključuje Mikulec.


MARIJA STJEPANOVIĆ – VLASNICA HRVATSKOG RETRO BRENDA

Retro Design je hrvatski brend, osnovan i u vlasništvu mlade dizajnerice Marije Stjepanović. Marija je uspješna poslovna žena i prava umjetnica kada je riječ o transformaciji starog namještaja u vintage komade. A oni, nesumnjivo, čine prostore jedinstvenima i posebnima. Osim restauracije, Marija i njezin tim izrađuju i novi namještaj. Izrađuju vintage fotelje, taburee, komode i club stoliće u popularnom mid-century stilu. “Retro komadi se super uklapaju u moderne interijere. Mogu služiti kao akcenat u prostoru ako odaberete neku življu boju ili uzorak. Dobro se uklapaju i u neutralnijim tonovima. A svojim dizajnom u svakom slučaju ubijaju monotoniju”, kaže Marija.

Osim što voli raditi namještaj za druge i sama je njegova ljubiteljica. “To je ipak nešto što volim tako da moj interijer krasi par komada namještaja iz naše proizvodnje i nešto restauriranih komada. S obzirom na to da je moj interijer uređen u nekoj svojevrsnoj mješavini stilova, mislim da je čisti dokaz da se ovakav tip namještaja uklapa u gotovo bilo koji stil uređenja.”

*

INSPIRIRAJTE SE KOD PREUREĐENJA

Kako bi vas inspirirala da starom namještaju udahnete novi život i u svoj interijer unesete komade namještaje koji će biti unikatni i posebni, Marija je osmislila posebno iskustvo, dostupno u potpunosti besplatno. Marija će vam vrlo jednostavno pokazati kako restaurirati staru komodu. I njezini počeci bili su hrabri. “Pretražujući oglasnike često sam nailazila na stare komade namještaja u kojima sam vidjela potencijal. Za svaki sam imala neku viziju. Jednog dana odlučila sam se sama okušati u uređenju jednog takvog komada. Bila sam jako zadovoljna rezultatom.

Prvo sam radila isključivo za sebe i obitelj i poznanike. No, nakon nekog vremena shvatila sam da postoji veliki interes za takav tip namještaja. Jedan od zahtjevnijih projekata mi je bila jedna stara fotelja koju sam u potpunosti obnovila. Upravo ona je nekako obilježila početak Retro designa, kaže Marija.


ISKUSTVA DOSTUPNA NA PLATFORMI PRICELESS

Sada kad ste sigurno dobili pokoju ideju za pruređenje doma. No, dopustite li da vam ove stručnjakinje u tome pomognu, imate priliku osvojiti i vrijedne nagrade. Riječ je o nagradnoj igri koja traje do kraja lipnja. U njoj će oni najsretniji svoj životni prostor uljepšati predivnom vintage foteljom brenda Retro Design s pripadajućim tabureom. Ili možete u potpunosti preurediti jednu prostoriju do 20 m² u vrijednosti od 8 tisuća kuna pod stručnim vodstvom Mirjane Mikulec.

ŠTO TREBATE NAPRAVITI?

Sve što je potrebno učiniti jest registrirati se na priceless.com i besplatno preuzeti iskustvo kreirano u suradnji s Marijom iz Retro designa ili ono s Mirjanom Mikulec. Na ovaj će način svi korisnici Mastercard kartica neupitno naučiti korisne trikove koji će ih motivirati na jednostavne i kreativne uradi sam projekte. Ujedno će dobiti jedinstvenu priliku i ući u bubanj ove vrijedne nagradne igre.  Nakon uspješnog preuzimanja iskustva, u roku od 24 sata, na adresu e-pošte putem koje je obavljena registracija i preuzeto iskustvo stiže poveznica za uključenje u nagradnu igru.


O PLATFORMI

Digitalna iskustva i nagradna igra dio su programa priceless.com, digitalne platforme koja nudi niz različitih iskustava prezentirajući diljem svijeta ono najbolje od naše zemlje. Upravo među tim jedinstvenim iskustvima, kreiranima posebno za korisnike Mastercard kartica, baš svatko može pronaći nešto za sebe – bilo da se radi o gurmanima željnima novih gastronomskih doživljaja i vještina, avanturistima koji obožavaju prirodu, zaljubljenicima u stjecanje novih znanja koje nam donosi digitalna tehnologija, osobama koje žele uvijek pratiti najnovije modne trendove ili onima koji se jednostavno žele odmoriti na manje uobičajen način.


Foto: Retrodesign, Mirjana Mikulec

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.