Čarobna kuća u Grožnjanu

Kada čovjek prođe kroz gradska vrata u samu jezgru, neočekivano pomisli da granice ljepote ne postoje. Onaj osjećaj kada se kamen i nebo spoje, doslovno vas zasjeni upečatljivi povratak u prošlost, na tren pomislite da je vrijeme stalo…

Krenete li ulicama između hiža, pored korti i portuna uz čije su se zidove naredali pitari i doživljaj umjetničkih galerija, neće vas zasigurno ostaviti ravnodušnim. Grožnjan, ovaj drevni gradić otkrit će vam i tek upravo pažljivo rekonstruiranu Casu Ars Natura.

Casa Are Natura

Čovjek, priroda i  arhitektura čine cjelinu koja se reflektira na oblikovanje našeg  životnog  prostora. Stvoriti bezvremenski prostor i destinaciju za budućnost, vječni  je  izazov i pokretač svakog projekta Borisa Ružića. A jedan od takvih  izazova je upravo i ovaj projekt, Casa Ars Natura, u malom gradiću Grožnjanu čiji dizajn potpisuje Ružić.

Stil ovog projekta je pomalo eklektičan, kao skup nekoliko različitih stilova i pravaca. To ne spada u jednostavne  stilove jer se ne radi o pukom nabacivanju hrpe elemenata zajedno. Stil je projekta da svi različiti elementi funkcioniraju skladno na prvi pogled, a da kao cjelina imaju poseban šarm, originalnost, poigravanje s nespojivim.

Tako se u prizemlju nalazi kuhinja zadanih arhitektonskih linija i blagovaonica koja neutralnim teksturama daje važnost ostalim dekorativnim elementima u prostoru koji funkcioniraju kao scenografija kulise. U tom prostoru doslovce funkcionira kao umjetnička galerija. Kada se starim kamenim stepenicama popnemo na kat ulazimo u prostor dnevnog boravka. U njemu glavnu ulogu čini netaknuto ložište tzv. istarsko ognjište. Ono je ostalo kao simbol poštivanja starih predaka odraslih u ovoj kući…

Kuća puna emocija

Namjera je bila zadržati svaku emociju ljubavi. Ne kaže se slučajno da zidovi ponekad govore. Ovi ne samo da govore, već i pjevaju. I žive dalje ljubav za nove naraštaje i slave taj osjećaj za svakog putnika koji će pokucati na ova crvena vrata.

Glavna stanica večernjih užitka bit će zasigurno terasa koja se doima kao da ste u nekom velikom velegradu skriveni u oazi biljaka. A zapravo ste u Grožnjanu u kojem ćete pod vedrim zvjezdanim nebom guštati u spremanju delicija. Ili će vas, doslovno, energija ove kuće kao magnet privući kako biste se upustili u čitanje neke knjige sa zvukovima jazza koji izviru iz svake susjedne ulice.

Kuća koja će, osim odmora, svakom posjetitelju napuniti baterije, vratiti sjaj, osmijeh i spoznaju koliko nas malestvari čine sretnima.

 

Projekt : Casa Ars Natura
Dizajn interijera : Boris Ružić
Foto : Merlo de Graia
Lokacija : Grožnjan
Investitor : Danijel Muzic

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.