Usporite ritam, osluškujte sebe

Kažu, morate imati petogodišnji ili desetogodišnji plan. Kažu, ako ne ostvarite ono zacrtano u tom zadanom roku, nikada niti nećete. Kažu, treba roditi u dvadesetima, jer iza tridesete nemate toliko vremena, energije i živaca. Kažu, posao je tu da nam daje sigurnost i prehranjuje nas, ne mora nužno biti ono što nam pruža osjećaj svrhe i donosi osmijeh na lice. Kažu, nemojte se zamjerati onima koji vam žele zlo, nemojte se svađati nego im pružite ruku podrške. Kažu, nemojte biti sebični i fokusirati se samo na sebe, upotpunite tuđa očekivanja i posvetite im vrijeme. Kažem vam, ne slušajte ih! Slušajte sebe, usporite ritam! Zastanite na tren, dok još nije prekasno!

Više energije i optimizma

Ne morate imati jasno zacrtan put i granice, ne morate znati kamo stremite. Ponekad stajanje u mjestu može imati dobar učinak na nas. Može nam otvoriti nove horizonte i ponukati nas da lakše otkrijemo što je to što želimo. Niste manje vrijedni ako ste umorni, natopljeni svim dobrim i lošim iskustvima, ako ne možete predahnuti i posložiti kockice u glavi. Doći ćete sebi kad bude vrijeme za to. Imate svoj tempo. Svatko od nas ima različit tempo i ne postižemo stvari u istom vremenskom roku niti bi trebali biti usklađeni s drugima.

Isto tako, ne može vam nitko sa sigurnošću tvrditi da ćete biti bolji roditelji ako stvorite djecu dok ste jako mladi. Ne mora značiti da ste tada spremni na to, da ste svjesni i zreli te da shvaćate što ta odluka donosi sa sobom. Možda ćete baš u tridesetima imati sve i biti kompletno spremni. I upravo radi zadovoljstva sobom i stilom života imati deset puta više energije i optimizma te podizati djecu baš onako kako smatrate da bi trebalo.

Radost stvaranja

Slično se može primijeniti i za posao koji obavljate. Posao je velikim dijelom tu kako bi nas prehranio, kako bi nama i našim bližnjima priuštio određene stvari. No, što su stvari, naspram mira i radosti? Koliko vam znači ta velika plaća ako radite 15h dnevno i ne vidite dalje od posla, nemate vremena za sebe? Koliko vam znači ta mala plaća ako radite za druge, a niste zadovoljni?

Da, moramo raditi jer trebamo od nečega i živjeti. Ali, zašto stalno prihvaćati one opcije koje nam ne donose ispunjenje i sreću, u kojima ne uživamo i ne pronalazimo im svrhu? Možete li zamisliti svoj život kao takav do samog njegovog kraja? Ustajati svako jutro i ne biti produktivni, nego samo fizički prisutni na poslu koji obavljate jer – morate?

Gdje piše i tko vam je nametnuo da do tridesete morate imati izgrađenu karijeru i zgrtati novac? Gdje piše da svaka osoba na svijetu može pratiti taj tempo i automatski zna prepoznati svoju svrhu? Što ako imate dosta toga u rukavu, u puno stvari ste spretni i ne možete odabrati što činiti? Pratite sebe, jer vi znate put. Postoje mnogi uspješni ljudi, koji su postali uspješni upravo jer su se odrekli poslova koje su radili radi egzistencije i započeli nešto novo, nešto svoje, ono što im bolje leži.

Jeste li ikada čuli da je čovjek uspješan i uspješno obavlja posao koji ne voli? Takvo što ne postoji. Ljudi, ako ne osjećaju svrhu u tome što rade, svakodnevno padaju u depresiju ili ravnodušnost, oduzimaju sami sebi vrijeme i tek tada ne znaju tko su ni što su.

Nisu sretni, jer ne rade ono što im donosi osmijeh na lice. A posao realno zauzima jako puno dana u našemu životu i trebali bi pronaći  ono što volimo raditi. Ne slušajte pritom one koji vam govore da ne možete, ako vi smatrate da to možete. I točka. Kako ćete to napraviti i koliko će vam za to trebati, nije njihova stvar. Bitno je da radite ono što volite i da živite sretni. Da se budite sretni i ispunjeni jer s radošću radite i stvarate.

Loša energija loših ljudi

O ljudima koji vam donose samo crnilo, lošu energiju i putem vas podbadaju – nemam puno za reći. Čovjeku, ako se trudi, uvijek treba dati drugu šansu da ispravi ono u čemu je pogriješio. Ali, biti slijep pokraj zdravih očiju i oglušiti se na intuiciju koja nam govori da nam te osobe čine više štete nego koristi i puštati im da vam remete mir, pokazatelj je da ne volite sebe baš previše, kao što ne cijenite svoje vrijeme.

Svoje vrijeme volim provoditi s ljudima koji su olakšanje za dušu, oni koji u sebi nose energiju laganog ljetnog ili proljetnog povjetarca, mirise cvijeća i šum mora. Oni čije lice, unatoč vidljivim životnim bitkama, kao i duša, nosi radost i spokoj drugima. Ostali, koji su zatvoreni u svojem kavezu iz kojeg ne žele izaći, nego žele i vas povući u to crnilo, kod mene nemaju pretjerane šanse.

Jer, dosta sam sebe rasipala za druge, koji za mene nisu učinili ništa. I ne, nemojte im željeti loše niti živjeti u toj zapetljanoj lošoj energiji nedovršenih odnosa. Poželite im sreću, pomozite ako možete. Ako ne, raziđite se bez dugova na duši, kao ljudi. Jer, imate pravo birati s kim ćete provoditi vrijeme i kome ćete poklanjati sebe.

Radost života

Nije to sebičnost, to je nešto prijeko potrebno u ovome svijetu danas. Nešto, bez čega ćemo oboljeti na živce i izgubiti radost života. Ovaj tempo koji nam je nametnut, jako je grub i surov i to je činjenica. I ako imate opciju olakšati si i uljepšati dane, činite to. Radite te male stvari koje vas čine sretnima. Ne morate uvijek biti dostupni drugima pa tek onda sebi.

Budite najprije dostupni sebi, odredite dnevno barem sat vremena za sebe. Znači li to da ćete gledati u jednu točku na zidu sat vremena, učiti novi jezik, izrađivati nešto ili spavati, nikoga se ne tiče, osim vas samih.

Bez toga u ovom modernom svijetu ne možemo funkcionirati, moramo negdje napuniti baterije kako bismo naučili biti produktivniji.

Zato, ne bojte se ugoditi sebi, stati na vrijeme, osluškivati svoju dušu kad vidite da ste pokupili razne tuđe emocije i spoznaje, a predstavljaju vam teret i stvaraju umor. Otpustite, dišite, plešite, pišite. Živite i uživajte u trenutku. Ne marite za to što će tko reći.

Ne ispunjavajte tuđa očekivanja, već isključivo svoja. I ne zaboravite, ključ je u vašim rukama, nemojte se smatrati pogrešnima jer ne činite  nešto kao i ostali. Vi činite stvari svojim tempom, na svoj drugačiji način i time ćete brže i ljepše pridonijeti ovoj avanturi što se život zove.

Marija Lombarović

Sanjar i snažna žena. Pišem i plešem. Dijelim s vam svoja iskustva i svoje boli, rane pretvaram u pobjede. Ono sam što se većina boji biti - SVOJA sam. https://marijalombarovic.wordpress.com/ * https://www.facebook.com/MareLombarovic/?modal=admin_todo_tour