Razorna moć podcjenjivanja

Vjerujem da ste svjesni, ali se vrlo često osjećate bespomoćno i ne znate od kuda početi, kako biste spriječili onaj ružan osjećaj i podcjenjivanje. Ono od drugih ljudi upućeno vama ili od vas samih upućeno sebi, dok se ujutro suočavate sa sobom u ogledalu.

Mnogo godina i padova moramo proći kako bismo pogledali zvijeri u oči i osvijestili da smo godinama samo dodatno hranili tu negativnu vibraciju. Ono što su nam nekoć možda drugi govorili, unoseći pritom nemir, tugu i osjećaj manje vrijednost u nas, mi smo putem zakopali, nesvjesni da tako i dalje vibriramo istu tu tugu, nemoć, strah i osjećaj da nismo cjeloviti, da nismo dovoljni.

Dopustili smo im, svjesno ili nesvjesno. O razlozima zašto smo si to dozvolili, danas neću poduže pisati. Jer, svatko od vas u trenucima tišine može spoznati zašto je određenim ljudima/iskustvima dao toliku moć da ih transformira na onu lošiju verziju sebe. Jeste li gajili prevelike emocije? Jeste li bili rob navika? Jeste li bili izgubljeni i bojali se izustiti riječi i pokazati svijetu da imate svoje ja? Bitno je ipak ono što u sadašnjosti činite sami sebi.

Jesmo li svjesni koga i što puštamo u svoj život svakodnevno te kakvim mislima gradimo budućnost? Znamo li što to u sebi iznova hranimo kada si govorimo kako nismo dovoljno dobri i podcjenjujemo se na razne načine?


Sami sebi dovoljno dobri

Vrijeme je da osvijestite da ste svim tim ljudima upravo vi dopustili da vas tretiraju loše. Jer, naposljetku, niste u tim momentima voljeli sebe. Prema tome – vibrirali ste nisko, pustili ste da vas kude i poistovjetili ste se s njihovim kritikama. A oni su ti koji su imali visoko mišljenje o sebi. I svojom su vas vibracijom uspjeli uvjeriti kako vrijede mnogo više od vas i da ste vi nebitni.

I nije poanta tko više vrijedi, da se razumijemo. Poanta je u tome da vi sebi morate biti dovoljno dobri.
*

Vi morate naučiti reći NE određenim ljudima i iskustvima koja vas ne navode na dobar put. Poanta je u tome da morate doći do razine kada ćete konačno osjećati mir sami sa sobom. Bez obzira na to što će se povremeno čitav svijet obrušiti na vas sa svojim kritikama ili zahtjevima. Nije bitno.

Bitni ste vi. I od ovog trenutka biste trebali služiti sebi. Jer, drugima niste potrebni dok ste slabi, možda tek onima slabijima od vas. Ali oni će vas dodatno spuštati kako bi sebe pokušali uzdići na višu razinu. Drugima ste potrebni dobri, jaki i stabilni. Tek kada osvijestite da mi zaista kreiramo unaprijed i ono svjesno i nesvjesno, te kad se ono manifestira i na negativne načine – tada ćete znati raspoznati misli koje su vas bacale u negativne emocije i nisku vibraciju.

*


Bitni koraci prema naprijed

Podcjenjivati se i smatrati da ne možete napraviti nešto što niste niti pokušali, najgore je što si možete napraviti. To je puno gore od opcije kada se zaista pokušate usmjeriti na nešto i poduzmete sve da to ostvarite, ali na kraju otresete svom snagom na pod jer to nije bilo za vas.

Zašto? Jer, ako jednom ne pokušate, teško ćete si u daljnjoj budućnosti zapovjediti da radite te sitne, ali bitne korake prema naprijed. Ostat ćete zakopani u vlastitoj kreaciji straha. Slušat ćete glasove izvana onih koji ne poznaju i ne nose vašu istinu i vaše terete. I naposljetku ćete i odustati od svojih nauma. A ne biste trebali, nikada.

Dok vam svi govore kako nije pametno i kako nije moguće, ako vi sami vjerujete u nešto, trebate ići za svojim željama i zgrabiti to nešto što vas čini sretnima. Podcjenjivanjem bacate sjenku na sve one dane učenja, bezbrižnosti i dijeljenja božanske iskre s drugima. Pokazujete drugima da su u pravu jer sumnjaju u vas. Dozvoljavati si da odustanete od sebe i dignete ruke od svega jer su vas tako učili, jer su vam tako govorili.

Lakše je, puno je lakše odustati i biti kao svi. Puno je teže boriti se kontra svih i stajati sam na svijetu. Biti bez istomišljenika, bez riječi podrške, bez ramena za plakanje. Biti drugima razlog za kritiziranje i osudu, biti trn u oku i netko koga će vrlo rado kuditi i gledati na dnu. Puno je lakše živjeti tako da se svima ide niz dlaku. Onako da vas nitko ne doživljava jer vi sami sebe doživljavate samo kao još jedan broj u nizu. Uživate stapajući se s okolinom u bezličnosti i sivilu, bojite se svoje sjenke nasred ceste.

*


Sami sebi prijatelj ili neprijatelj?

Jer, čemu borba? Čemu uzaludno podmetanje sebe na put straha i razočarenja kad možete prstom upirati u one koji su odlučili ipak probati to nešto drukčije, ići svojim putem, prebroditi strahove. Puno je jednostavnije pustiti da sve ode k vragu i iz prikrajka patiti jer se niste odvažili djelovati.

Imate izbor biti sebi prijatelj ili si biti neprijatelj broj jedan. A drugih, istinskih neprijatelja zaista nemate.

Sve ono što kroz život dođe i prođe, zanemarivo je kad uzmete u obzir činjenicu da kroz sva iskustva zapravo prolazite sami kako bi se transformirali u bolju verziju. Drugi mogu biti tu tek kao blaga podrška, udaljeni glasovi i šaptaji u glavi. Ali nikada neće biti kristalno jasni, odlučni i čvrsti. Oni koji vas istinski poznaju i upravljaju vašim kormilom.

Rušite li svakodnevno vjeru u svoje snove i rušite si samopouzdanje koje ste teško stjecali kroz život, razorna moć podcjenjivanja će u punom sjaju srušiti sve dobro što ste nekoć izgradili, a vi ćete ostati zarobljeni u tom nekom prošlom vremenu. Jeste li svjesni da su riječi i misli moćni alati koji nas grade, koji nam pomažu ili odmažu da napredujemo? Morate naučiti vjerovati svojoj intuiciji, voditi se za svojim snovima, živjeti po svojim načelima.

*


Manje kritiziranja, više ljubavi

Ne želite ostati ovdje gdje ste sad. Želite napredovati i okusiti život u svoj svojoj veličanstvenosti i punoći.

Pokušajte manje kritizirati sebe i druge. Pokušajte umjesto kritike dijeliti komplimente. Svaki dan se podsjećajte kako ste napredovali, pa i u onim najsitnijim koracima. Udijelite si komplimente i ohrabrujte putem druge. Samo morate prebaciti klik u glavi, s onoga NE MOGU u MOGU.

Neka se vaše NE MOGU odnosi na ovo: NE MOGU više živjeti u laži. NE MOGU više odgađati sebe i vjerovati drugima da znaju ono što je za MENE najbolje. NE MOGU i NE SMIJEM drugima dopustiti da me vode, niti gledati na svijet njihovim očima. NE MOGU i ne želim spuštati svoju vibraciju, rušiti svoje samopouzdanje i skrivati se od sebe i drugih u vlastitim strahovima.

Zamijenite konačno to NE MOGU s  jednostavnim MOGU: MOGU biti sve što želim biti. Imam pravo ostvariti se u svemu što zamislim. MOGU odmaknuti ružne emocije i loše misli tako što ću se, čim se one pojave, podsjetiti koliko vrijedim, koliko daleko sam odmaknuo od prošle verzije sebe. MOGU istinski zavoljeti i prihvatiti sebe. To je nužno kako bih privukao sve ono što želi, i živio autentično. Ono što me tišti i čime nisam zadovoljan, MOGU promijeniti.  IMAM MOĆ kreirati svaki svoj dan onako kako meni paše. MOGU se okružiti dobrim ljudima i vidjeti dobro i u onima koji su meni željeli loše. Ali, IMAM PRAVO zadržati svoj mir i odmaknuti se od svega što mi ne služi u daljnjem rastu.

*


Pretvorite “ne mogu” u “mogu”

Tako je jednostavno. Pretvorite NE MOGU u MOGU. Slavite svaku sitnicu koju ste doživjeli, kao i svaku prepreku koju ste prebrodili. Nemojte se podcjenjivati i smatrati se lošima. Promijenite svoj dosadašnji način ponašanja i uživajte u promjenama koje će uslijediti. Trenirajte ljubav prema sebi, zatim prema drugima. Stvar je u momentima. Stvar je u sitnicama kojima smo okruženi i kojima dozvoljavamo da nas mijenjaju.

Zalijevajte svoju dušu ljubavlju, nadom, vjerom i pozitivom i ono lijepo neće vam skliznuti niz prste.

I ne zaboravite, kada padnete uvijek možete ustati i krenuti drugim putem, iznova. Pretvorite svoje misli u ono što će vama služiti, ono što će vas poticati da budete bolji i podsjećati koliko ste puta pobijedili sebe.

*

Marija Lombarović: U moru kopija, budi original

Marija Lombarović: Život će pronaći svoj put

Marija Lombarović: Ono što mislimo, to i postajemo

*

Marija Lombarović

Sanjar i snažna žena. Pišem i plešem. Dijelim s vam svoja iskustva i svoje boli, rane pretvaram u pobjede. Ono sam što se većina boji biti - SVOJA sam. https://marijalombarovic.wordpress.com/ * https://www.facebook.com/MareLombarovic/?modal=admin_todo_tour