Rehabilitacija štitnjače (1. dio)

Kako je Anthony William opisao u svojoj knjizi, oporavak odnosno rehabilitacija štitnjače može trajati i do nekoliko godina, ovisno o tome u kojoj fazi se nalazite. Ali, vjerujte mi, nakon vrlo kratkog vremena osjetit ćete promjene.

Prva ogromna promjena koju su zapazili ljudi oko mene bila je sreća. Ponovno sam bila spremna smijati se, zabavljati se, nisam imala potrebu zavlačiti se u krevet i živjeti u svoja četiri zida. Osjećala sam se slobodno i sretno!

A druga promjena bila je ona fizička, kilogrami su se počeli spuštati. Poslije otprilike dva mjeseca shvatila sam da me više ne budi lupanje srca i da sam doista prespavala noć. Kompletnu, cijelu noć, bez buđenja, lupanja srca i panike!

U međuvremenu počela je i sezona mladog luka, obožavam mladi luk i često ga jedem. Kako ga još nismo imali u vrtu, odlučila sam se na kupovinu mladog luka iz jednog trgovačkog centra. Važno je napomenuti da nikada nisam imala osjetljiv želudac i da je taj luk očito bio prepun pesticida, jer takvu bol i žarenje u trbuhu nisam nikada prije osjetila. Razgovarala sam s nekoliko osoba koje su se također našli u istoj situaciji.

Iz tog razloga prestala sam piti sok od celera, na više od mjesec dana. Moj želudac jednostavno tjednima nije mogao podnijeti ništa aromatično, začinjeno, masno itd. No, s prehranom nisam odustajala. Pomislila sam, zašto i bih kad vidim koliko mi odgovara.

Možda vam se sada sve ovo čini previše i prekomplicirano za ubacivanje u dnevnu rutinu, ali vjerujte mi jednom kad krenete, postaje navika kao i sve ostalo u životu.

Prva faza oporavka

Vidjela sam koliko je vas zainteresirano za ovu vrstu prehrane i za sam oporavak štitnjače na ovaj način. Zato sam odlučila na svakodnevnoj bazi objavljivati fotografije i recepte za sve što jedem i pijem u prvoj fazi oporavka štitnjače.

Ovdje vam ostavljam glavne smjernice i recepte za prvih mjesec dana. Recepti se odnose samo na ono glavno što moramo unositi u organizam svaki dan. Sve ostale recepte prave hrane moći ćete pronaći na mojim stranicama. Zato je bitno da pratite storije i objave na društvenim mrežama, jer ako fotkam hranu samo mobitelom neću je objavljivati pod redovne objave, već samo u storije. (Alergična sam na to da fotke koje objavljujem moraju biti dobre, a ove brzinske dotakne mobitelom i bez postave nisu dobre koliko bih željela da budu. Naporna sam, znam).

Popis namirnica

Pa krenimo s namirnicama koje moramo unositi na dnevnoj bazi:

Sok od celera

– svako jutro, natašte popijte sok od celera stabljaša

Idealna količina je 500 ml, ali započnite s malim količinama od 100 ml, pa gradite svoj put prema gore.

Neću vas lagati, nije super ukusan ali nije ni turbo odvratan, samo ga nemojte cijediti s lišćem, jer lišće daje gorčinu koja meni osobno nikako ne odgovara. Nakon što ste popili celer pričekajte 15 minuta prije konzumiranja nečeg drugog.

Ja ga cijedim ujutro prije posla, tako da ga popijem i dok dođem na posao prođe već više od 40 minuta, pa mogu laganini popiti kavu.

Voda s limunom/limetom

– litru vode pomiješajte sa sokom jednog limuna ili limete

Ako koristim limetu, obavezno stavim dvije, jer mi je samo sa sokom jedne preslabo.

Igrajte se s ovom vodom, dodajte unutra led, mentu, jagode, trešnje, lubenicu i što god vam padne na pamet

Sok od krastavaca

– popijte 500 ml svježe iscjeđenog soka krastavaca prije spavanja

To mi je već nekako postala navika i odgovara mi taj fini, osvježavajući okus krastavaca.

Neki krastavci su gorki, pa ih možete probati prije nego ih ubacite u sokovnik. U slučaju da su gorki, jednostavno ih ogulite.

Anthony William spominje i vodu od svježe aloe vere, ali ja to nisam konzumirala, a i ne planiram, možda jedino za probu.  Aloe veru nemam kod kuće, a preskupa je da je kupujem svaki dan.

Eto, to je nešto što moramo konzumirati svaki dan.

Možda vam se sada to sve čini previše i prekomplicirano za ubaciti u dnevnu rutinu, ali vjerujte mi jednom kad krenete, postaje navika kao i sve ostalo u životu.

U slučaju da nešto preskočite, ne brinite, ništa neće propasti. Uvijek imamo nepredviđenih situacija, recimo ako ste ujutro zaspali i niste uspjeli iscijediti celer ili ste na putu i ne možete cijediti sokove nekoliko dana.

Držite se prehrane koliko god možete i jednostavno nastavite tamo gdje ste stali. Nikada ništa neće biti savršeno, samo budite ustrajni.

Popis namirnica koje treba izbjegavati

E, sad, evo koje namirnice trebamo izbjegavati:

Jaja

ovo je broj jedan hrana koju treba izbjegavati ako imate EBV virus.

Jaja omogućuju brzo širenje virusa i nema veze s time jesu li ona organska ili ne.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Odrasla sam na takvim proizvodima i bez obzira na to što su oni gotovo uvijek bili domaći, smetali su mojoj štitnjači i hranili EBV virus, stoga oni su „big NO-NO!“

Gluten

– hrani patogene i iz tog razloga treba ga isključiti iz svoje prehrane

Kada imate EBV virus i pojedete komad kruha ili tjestenine koja sadrži gluten, virus jednostavno poludi od sreće i u organizam ispusti svoje otpadne proizvode koji uzrokuju simptome poput glavobolje, migrene, peckanja, utrnulosti, „magle“ u mozgu itd.

Uljana repica

– još jedno gorivo za EBV koje svakako treba izbjegavati

Kukuruz

prije mnogo godina kukuruz je bio savršena hrana, jako zdrava.

Ali sa sve većom industrijskom proizvodnjom kukuruz je postao kontaminiran i iz tog razloga danas je jako teško naći kukuruz koji je odličan, jer čak i onaj organski uzgojen, može u manjim količinama uzrokovati hranjenje virusa

Ono što ja radim je da izbjegavam sve oblike prerađenog kukuruza. Ali, s obzirom da kod kuće imamo zasađen kukuruz koji ćemo jesti na jesen ili u kasno ljeto, sigurna sam da mu neću odoljeti. I sam Anthony William rekao je da je to najbolja opcija.

Soja

– današnja soja nije soja kakva je bila nekada, toga smo svjesni, isto kao i kod kukuruza

Možete koristiti organski uzgojenu soju, ali pažljivo i nikako često, jednom do dva puta mjesečno neka bude vaš maksimum.

Svinjetina

– jedan od glavnih problema s konzumacijom svinjetine je masnoća.

Masnoći iz svinjetine treba 12-16 sati više da se razgradi u organizmu od masnoće koja dolazi od drugih životinja. Vaša krv neće imati dovoljno vremena da se oksigenira, posebno ako ste za večeru i ponovno za doručak pojeli neki oblik svinjetine. A oksigenacija je ključ kada se borite s autoimunim bolestima. Manje masnoće u organizmu daje veću mogućnost da se tijelo obrani od EBV virusa.

Shvaćam da je sve ovo sad previše informacija i da ste vjerojatno vrlo uplašeni i zbunjeni, ali nemojte biti. Pokušajte izbacivati jednu po jednu namirnicu, gradite svoj put mišjim koracima. Ja sam se na ovo odlučila doslovno preko noći, ali i dalje se spotaknem o neku od ovih namirnica. Nadam se da ćete mi se pridružiti i da ćemo se zajedno boriti.

Vidimo se na facebook stranici: Prstohvat inspiracije i na Instagram profilu: vegan__chef.

Vaša,

Margita

Margita Modrić
Margita Modrić

Zaljubljenica u dobru hranu i dobru fotografiju, kuharica po struci. Kreira ukusnu i zanimljivu hranu bez glutena i bez namirnica životinjskog porijekla.