Palačinke od crvene leće

Palačinke od crvene leće, ha?

Nemojte odustati dok ne pokušate, to je jedna od meni najdražih izreka. I zato, nemojte odustati od ovih mojih palačinkica prije nego ih zamutite i isprobate. Sigurna sam da ćete razrogačiti oči i rukom posegnuti za još kojim komadićem, jer doista su tako ukusne. Moje palačinke! Totalno veganske i bez glutena, a tako pjenaste, mekane, ukusne i zdrave.

Leća je predivna mahunarka, bogata bjelančevinama, vlaknima i mineralima. U mom je receptu totalno sakrivena, pa vam na taj način jamčim da će se ove palačinke svidjeti i malima i velikima.

U njihovu unutrašnjosti sakrila sam čokoladni tahini, a možete ih puniti i nekim drugim namazom po svojoj želji, npr. džemom, raznim maslacima od orašastih plodova itd. A možete ih peći bez punjenja, pa poslužiti s malo agavinog sirupa i svježim voćem. Slobodno eksperimentirajte i leću zamijenite nekom drugom mahunarkom. U slučaju da ste intolerantni na gluten ili bolujete od celijakije, svakako koristite certificirane bezglutenske proizvode.  

Slobodno eksperimentirajte i leću zamijenite nekom drugom mahunarkom.

 

RECEPT

Palačinke od crvene leće

Sastojci:

120 g crvene leće (namočene barem sat vremena)

200 g zobenog brašna

350 ml bademovog mlijeka

45 g smeđeg šećera

1 vrećica praška za pecivo

2 žlice jabučnog octa

prstohvat soli

 

 Prigotovljavanje:

Leću operite i namočite u vodi barem sat vremena prije pripreme.

Kada je gotova, ocijedite je, dodajte u blender zajedno s bademovim mlijekom i miksajte do glatke smjese.

U posebnoj zdjeli pomiješajte ostale sastojke.

U mokru smjesu dodajte jabučni ocat, a zatim i suhu mješavinu.

Sve promiješajte da se sjedini.

Zagrijte neprijanjajuću tavu na srednje jakoj vatri, a ako nemate neprijanjajuću tavu dodajte kap ulja.

U tavu stavite žlicu i pol do dvije žlice smjese, pričekajte da se pojave mjehurići i da rubovi očvrsnu, pa okrenite i još kratko pecite.

 

Napomene:  

*Ako ste odlučili puniti palačinke, stavite jednu žlicu smjese u tavu, pola žličice nadjeva po želji, pa drugu žlicu smjese, sačekate mjehuriće, okrenete i još kratko pečete s druge strane.

*Zobeno brašno ne morate kupovati, obične zobene pahuljice stavite u blender i sameljite u prah.

*Ako imate viška smjese za palačinke, heremetički je zatvorite i spremite u hladnjak, pa iskoristite u sljedeća dva dana. Smjesa će se stajanjem malo zgusnuti, pa će možda biti potrebno dodati malo bademovog mlijeka.

                                     *****

Recepte koje kreiram možete pratiti i na mojoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/VeganChef1/  i Instagram profilu: https://www.instagram.com/vegan__chef/?hl=hr.

Margita Modrić
Margita Modrić

Zaljubljenica u dobru hranu i dobru fotografiju, kuharica po struci. Kreira ukusnu i zanimljivu hranu bez glutena i bez namirnica životinjskog porijekla.