Prepoznajte na vrijeme bolest štitnjače

Svi smo mi, u nekom trenutku, postali svjesni simptoma koje osjećamo. Bile to učestale glavobolje, kronični umor, tahikardije, palpitacije ili nešto drugo, skloni smo to pripisati kakvom većem stresu ili životnoj promjeni. Neki to čine zato što doista nemaju vremena otići liječniku zbog jedne obične glavobolje, drugi se pak sjete gužve u čekaonici, pa radije pretrpe glavobolju ili neki ne toliko značajan simptom. Ista je stvar i s većinom simptoma koje bolesna štitnjača stvara. Svi se, isprva, doimaju trivijalnima i krajnje rubnima da bismo im uopće pridavali pažnju.

 

Što više čitate, učite i znate o svojoj bolesti, sve ćete ranije moći prepoznati stanje koje odstupa od onoga kakvo bi zapravo trebalo biti – onoga kad ste zdravi.

Brza evaluacija

Dobila sam nekoliko kilograma u proteklih tjedan dana? To je sigurno zbog one čokolade koju sam pojela u PMS-u.”

Nesanica? To je sigurno kriv pritisak zbog onih rokova u kojima moram predati papirologiju na poslu.”

Panični napadi? Ma sigurno je to povezano s tim što sam pod stresom.”

Poremećaj menstrualnog ciklusa? Sigurno je zbog vremena.”

Sve su to bili primjeri niza opravdanja koja nalazimo za NE posjetiti liječnika.

Činjenica jest da, nažalost, odlazimo liječniku tek kada simptomi postanu nepodnošljivi. Evolucija bolesti štitnjače je, u većini slučajeva, iznimno brza. Iz mog primjera: u svega 3 godine došla sam do doze od 150 mikrograma levotiroksina.

Nabrajajući dijagnoze koje imam preplašila bih svekoliki auditorij koji me prati i čita! Ipak, reći ću da uz Hashimotov tireoiditis (ili KLT- kronični limfocitni tireoiditis, kako ga liječnici češće zovu), hipotireozu i sideropeničnu anemiju, kao posljedicu ovih prethodno spomenutih, živim sasvim normalno.

 

Prepoznavanje simptoma i pravovremena reakcija

Istina je da sam i sama ponekad lijena otići na pregled i poprilično me iritira ono bockanje svakih tjedan dana kako bih napravila neki nalaz koji je, eto baš tada, nužan. U mom je slučaju gotovo uvijek ovako: baš kad pomislim da sam izvadila dovoljno krvi i da sam mirna neko vrijeme, barem što se labosa tiče, ispostavi se da sam ipak nešto zaboravila. Za svoje stanje, koje nikako ne bih opisala lošim unatoč vrlo ozbiljnoj anemiji, svakako dugujem veliko hvala svojoj obiteljskoj liječnici koja vodi računa o meni gotovo više nego što to sama činim! Hvala joj!

Za zaključak ću reći ono očekivano. Što ste duže u “ovome”, što više čitate, učite i više znate o svojoj bolesti, sve ćete ranije moći prepoznati stanje koje odstupa od onoga kakvo bi zapravo trebalo biti – onoga kad ste zdravi. Što ranije prepoznate svoje simptome i pravovremeno se obratite liječniku, veće su šanse da se vratite na ovo “zdravo” stanje kojem svi težimo. Ako ste jedni od ovih koji vole pravovremeno reagirati, a odgovor na pitanje koje vas zanima niste pronašli u našemu moru informacija, obratite nam se za savjet i pomoć u FB grupi To nisam ja – to je moja Štitnjača!  https://www.facebook.com/groups/stitnjaca/

Mali bonus. Podsjećam vas na nekoliko sjajnih članaka na ovu temu kako ne biste morali plivati u moru naših mnogobrojnih priča i umotvorina! Do skorašnjeg čitanja …. Vaša A.

Simptomi bolesti štitnjače – prepoznajte ih na vrijeme! 

Štitnjača – najvažniji pregledi i pretrage  

Adriana Vulić

Editorial Assistant

Adriana Vulić, 25 godina. Osijek. Magistra kulturologije i knjižničarstva. Studentica kulturalnog menadžmenta. Ljubiteljica knjige, filma i kave.

WordPress Ads