Synachtenski test – što je to?

Sjećate li se kako sam u svom posljednjem tekstu pisala o milijun i jednoj dijagnozi koja me dočekala sa samo 20 godina? E, pa, na posljednjoj kontroli 24. lipnja o.g. saznala sam da ipak nije isključena mogućnost da bolujem od jedne jako teške bolesti – Addisonove.

Ponovila sam Synachtenski test koji služi za dokazivanje te bolesti. Ovaj puta velikom dozom, budući da su ona prethodna 3 testa s malom dozom bila nedovoljna za postavljanje dijagnoze. Tako sam, eto, opet na čekanju. Ovog sam puta stavljenja u hitan postupak, pa će to, kako obećavaju one iste divne sestre iz dnevne bolnice na Endokrini, ići brzo.

Kad kažem da ovaj test nije ništa strašno, u prilog mi govori to da sam sljedećeg dana svom dragom oganizirala rođendanski party.

Synachtenski test

Synachtenski test vam sigurno zvuči svemirski. Tako je i meni zvučao prvi put kad sam ga radila. Stvar je ovakva: dođete jako rano u bolnicu, prije 8 ujutro. Dočeka vas prekrasna medicinska sestra koja vam odmah natašte izvadi krv u nekoliko epruveta. Ja sam ovog puta imala problema s tim, s obzirom da imam loše vene i vrlo često me bodu. Događa mi se hemoliza. Laički, to vam je ono kad se krv zalijepi za stijenke epruvete i nalaz ne bude valjan.

Izvadili smo 7 epruveta koje su bile hemolitične. Trebali smo samo 3, ali smo ukupno izvadili 10. Odmah nakon toga vam kroz braunilu ubrizgaju sintetski ACTH. Cilj toga je da se injektiranjem sintetskog ACTH podigne kortizol koji se zapravo i mjeri u tom testu.

Otkad ste primili ACTH, čekate točno 30 minuta i izvade vam ponovo krv. Zatim čekate još 30 minuta i onda vam opet izvade krv. To je to, gotovi ste! Nalaz se, barem u KBC Osijek, čeka oko 10 dana. Što se nuspojava tiče, nema ih. Barem ih ja nisam imala. Jedino što sam osjećala je na trenutak neizdrživo žarenje u abdomenu. Prestalo je nakon 10ak sekundi.

DA!

Kad kažem da ovaj test nije ništa strašno, u prilog mi govori to da sam sljedećeg dana svom dragom oganizirala rođendanski party. Ništa veliko, oko petnaestak ljudi. Ako se pitate jesam li pila alkohol s obzirom na lijekove koje pijem, odgovor je DA! Iako većina vas koja me prati u FB grupi To nisam ja – to je moja Štitnjača zna da koristim i antidepresive i anksiolitike koji su sami po sebi kontraindikacija za alkohol, ako to učinite jednom u nekoliko mjeseci, neće se dogoditi ništa strašno. Živite život punim plućima, imate samo ovaj jedan! “I ružan je život ljepši od lijepog sprovoda.” E da, znate li na što sam još dala odgovor “DA?” Pitao me da se udam za njega!

Štitnjača – to sam ja!

Adriana Vulić

Editorial Assistant

Adriana Vulić, 25 godina. Osijek. Magistra kulturologije i knjižničarstva. Studentica kulturalnog menadžmenta. Ljubiteljica knjige, filma i kave.

WordPress Ads